Başbakan Yıldırım, Rize'ye Geliyor

Başbakan Yıldırım, Rize'ye Geliyor
Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Tüneli’nin bir tüpünde ışığın görülecek olması nedeniyle düzenlenecek tören dolayısıyla 11 veya 12 Kasım’da Rize’ye gelecek.

Rize'de 132 yıllık hayal gerçek oluyor. Ovit Dağı'nda 132 yıldır yapılması istenen tünelde kazı çalışmaları tamamlanmak üzere ve ilk ışık görülmek üzere...

Başbakan Binali Yıldırım, beraberinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte Ovit Tünelinde ışığın görülecek olması nedeniyle tünel önünde düzenlenecek törene katılmak üzere 11 veya 12 Kasım’da Rize’ye gelecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da aynı programa katılması bekleniyor.

Rize-Erzurum karayolu güzergahında Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14,3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olan Ovit'te kazı çalışmaları tamamlanmak üzere.  Çift tüp şeklinde inşa edilen tünelde bir tüpte ışığın görülmesine yaklaşık 30 metre  kalırken, diğer tüpte ise ışığın Kasım ayının son haftasında görülebileceği öğrenildi.

Rize'yi Doğu Anadolu'ya bağlayacak tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere 14 bin 300 metre uzunluğunda.

Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 800 milyon liraya mal olacak tünelin havalandırması için ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor.

Ovit Tüneli hizmete alındığında Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak.

Tünelin tamamlanmasıyla 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.

Ovit Tüneli'nin temel atma töreni 13 Mayıs 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan, Başbakan Binali Yıldırım'ın ise Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı olduğu dönemde atılmıştı.