Bebekleri kundaklamanın zararları

Bebekleri kundaklamanın zararları
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, kalça çıkığının en önemli sebebinin yeni doğan çocukların kundaklanması olduğunu söyledi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, Bursa Yıldırım Doruk Tıp Merkezi'nde kalça çıkığı hastaları ve yakınlarına konferans verdi. Açıkgöz, "Kalça çıkığı erkenteşhis konulup tedavi edilmediğinde sakatlıklara sebebiyet veriyor. Bu sakatlıklar hemkişide, hem de toplumda psikolojik ve ekonomik sıkıntılara yol açıyor. Anne ve babada kalça çıkığı varsa çocuklarında da kalça çıkığı görülme ihtimali yüksektir. Yakın akrabaevliliklerinden doğan bebeklerde kalça çıkığı riski yüksektir" dedi.

Açıkgöz, "Gelişimsel kalça çıkığı kız çocuklarında erkeklere nazaran daha sık görülür. Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1.4'dür. Yılda yaklaşık 1.5 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde yılda 20 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır. Tedavi edildiğinde sakatlıklara sebep olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi neticeler alınması sayesinde erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir. Ailelerin bilhassa risk grubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri lazım" dedi.
Açıkgöz, hastalığın belirtilerini ise şöyle açıkladı:

"Yürüme öncesi bacakların büklümlerinin eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı olması, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, yürüme sonrası dönemde çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacaklarda kısalığın bulunuşu bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir".