Bekaroğlu; Çaykur Alırken Farklı, Verirken Farklı Ödüyor

Bekaroğlu; Çaykur Alırken Farklı, Verirken Farklı Ödüyor
CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun yaş çay alım fiyatı ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Mehmet Bekearoğlu yaptığı açıklamada, Bakan Faruk Çelik’in açıklamış olduğu yaş yaş çay alım fiyatının tatmin edici olmadığını ifade ederek, çay üreticisinin beklentisinin çok altında olduğunu söyledi.

Hükümetin fiyat konusunda sürekli olarak enflasyonu işaret etmekte ve enflasyonun üstünde zam yapıldığını söylemektedir. Elbette enflasyon önemlidir; ancak yaş çay alım fiyatları tespit edilirken esas gösterge 1 kg yaş çayın maliyeti olmalıdır. Enflasyonu işaret eden hükümetin; gübre ve işçilikteki enflasyonu görmezden gelmesi düşündürücüdür. Ayrıca; madem enflasyon ölçüdür; niçin kuru çay fiyatlarına yapılan zam oranı enflasyona endekslenmiyor? Hükümetin hesabı yanlıştır; alırken kullandığı ölçütleri verirken kullanmıyor, bu, kaşıkla verip kepçe ile almaktır.

Destekleme primi ile birlikte yaş çaya verilen 1.90 TL çok düşüktür, maliyeti bile karşılamaktadır. Hükümeti, bu fiyatı gözden geçirmeye ve 2016 yılı yaş çay alım fiyatını 2.20 TL olarak ilan etmeye çağırıyoruz. Hesap bunu gerektiriyor, vicdan bunu gerektiriyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yaş çay alım fiyatını açıklarken özel sektöre bu fiyatın altında çay almamasını rica etmesi ve bunun için kotanın silah olarak kullanılacağını ima etmesini ise samimi bulmuyoruz. Sayın Bakan, kırmızı et fiyatları konusunda da önce ricada bulunmuş sonra tehditler savurmuştu ama et fiyatları hala yükselmeye devam ediyor. Eğer hükümet çay üreticilerinin fırsatçı özel sektör tarafından mağdur edilmesini istemiyorsa taban fiyatı ilan eder ve bu fiyatın altında yaş çay alımını yasaklar, müeyyideler bağlar. Bunun dışında yapılanlar; bu fırsatçıları iyi tanıyan çay üreticileri için asla inandırıcı olmayacaktır.

Çay üreticileri ezilirken, hükümet ve ÇAYKUR yöneticileri müstahsille adeta dalga geçerken, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç’in kontenjan ve çay alım fiyatları ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar hepimizi şaşırttı. Sayın Paliç, çay üreticilerini mi yoksa ÇAYKUR ve fırsatçı özel sektörü mü temsil ediyor? Her sene yaş çay maliyetini açıklayan ve maliyetin üstünde fiyat talep eden Sayın Paliç’e birkaç yıldır neler olmaktadır, niçin karakolda doğru söyleyip mahkemeden şaştığını anlamış değiliz. Sayın Paliç’in bu tutumunun değerlendirilmesini, müstahsile, Ziraat Odası üyelerine bırakıyorum.