Bekaroğlu: Çaykur Halkla Dalga mı Geçiyor?

Bekaroğlu: Çaykur Halkla Dalga mı Geçiyor?
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yaş çay kampanyasında yaşanan krizle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamasında, "Haklı çıktığımın anlaşılmasından dolayı üzgünüm." diyen Bekaroğlu, bir süredir ısrarla AKP’nin çaycıyı gözden çıkardığını, ismi “özelleştirme” olmasa bile, uygulamaları ile çay üreticilerini gözlerini kâr hırsı bürümüş sayıları 10’u geçmeyen özel firmanın, zamanla da dünya çay tekellerinin insafına terk edeceğini söyleyip durduğunu ifade etti.

ÇAYKUR HALKLA DALGA MI GEÇİYOR!

CHP'nin Rizeli İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, şöyle dedi:

Görüldüğü gibi, daha çay sezonu açılır açılmaz ÇAYKUR, çay üreticilerini zor durumda bırakmıştır. AKP’li politikacılar ve ÇAYKUR, ısrarla kapasite artırdıklarından söz etmelerine rağmen, kampanyanın birinci haftasında kota ve kontenjan uygulamaları başlamıştır. Üstelik geçen yıl 450 kg olan dekar başına kota bu yıl 400 kg’a düşürülmüştür. ÇAYKUR, yaş çay işleme kapasitesini 8650 ton/gün’e çıkardığını açıklamıştı; şimdi ise günde 6000 ton çay almadan kontenjan uygulamasına başlıyor; bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. ÇAYKUR, halkla dalga mı geçiyor?

bekaroglu-001.jpg

ÜRETİCİ ÖZEL SEKTÖRÜN KUCAĞINA ATILDI

Bu yetmiyormuş gibi büyük bir icatmış gibi övündükleri randevu sistemini de çay üreticilerinin aleyhine kullanmaya başlamışlardır. ÇAYKUR, üreticilere çektiği SMS mesajları ile randevu günü tayın edilen miktarda yaş çayı alımyerlerine getirmeyen üreticilerin kotasından düşüleceğini ilan etmiştir. ÇAYKUR’un bu tutumu çay üreticilerini özel sektörün kucağına atmak anlamına geliyor. Nitekim fırsatçı firmalar, düşük ücretle ve ödeme tarihi belli olmayacak şekilde yaş çay almaya başlamışlardır.

KURU ÇAYA ZAM YAPARKEN HATIRLANMAYAN ENFLASYON YAŞ ÇAYDA HATIRLANDI

Öte yandan çay sezonu başlamış olmasına rağmen henüz çay taban fiyatı açıklanmamıştır. Geçen yıl, 158+12= 170 kuruş olan yaş çay taban fiyatının bu yıl ne olacağını kimse bilmiyor. Desteklemenin kilo başına 13 kuruş olarak açıklanması ve ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun enflasyonu aşacak bir zammın beklenmemesini söylemesi çay üreticilerini ücret konusunda da endişeye sevk etmektedir. Genel Müdür Sütlüoğlu; “yaş çayda enflasyonu aşacak bir zam olmaz” diyor ama kuru çaya defalarca enflasyonu aşan zam yapıyor.

İKTİDAR PARTİSİ SUS PUS

Çay üreticilerinin büyük tepkisini alan bu tutum ile iktidar partisinin suskunluğunu kınıyorum. Çay üreticilerini, Rizelileri bu insafsızların eline terk etmeyeceğiz. Bölge insanının tek geçim kaynağı ve ülkenin en önemli stratejik ürünlerinden biri olan çayı dünya çay tekellerine yedirmeyeceğiz. Çayı ve çaycılığı kurtarmak için neler yapacağımızı geçtiğimiz ay Genel Başkanımızın katılımı ile Rize'de gerçekleştirdiğimiz Çay forumunda açıklamıştık.

ÇAYDA KOTA VE KONTENJAN KALDIRILSIN

Şimdi; yaşanan krizin çözülmesi için acilen şu tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz:

- Çay’daki kota ve kontenjan uygulamaları derhal kaldırılsın. ÇAYKUR tam kapasite ile çalışsın.

- Çay taban fiyatı derhal açıklasın. Taban fiyatı açıklanırken ölçü sadece enflasyon olmasın; çayın maliyeti ve bölge insanının geçim koşulları dikkate alınsın.

- Bu yıl yaş çay alım fiyatı 2,20 TL olsun. Bu, taban fiyatı olsun, hiç kimse bu fiyatın altında çay alamasın.

- ÇAYKUR yaş çayın tamamını satın alsın. ÇAYKUR çay işleme kapasitesinin tamamını kullansın. Kapasite dışındaki çay yaprağını ise özel sektöre versin. Yaş çay konusunda üreticinin tek muhatabı ÇAYKUR olsun. Özel sektör yaş çay konusunda ÇAYKUR’la muhatap olsun.

imdat-sutluoglu-002.jpg

ÇAYI BU AÇ GÖZLÜLERİN İNSAFINA BIRAKMAYALIM

Bölge insanının ekmeği olan Çayın her türlü kişisel mülahaza ve gündelik siyasetin üstünde olduğunu belirten Bekaroğlu, "Çayı bu açgözlülerin, bu kibirli insanların, Rizelileri cepte keklik olan gören bu ‘zat-ı muhteremlerin’ insafına bırakmayalım." dedi.

Prof. Bekaroğlu, eğer bu, haksız ve insafsız uygulamalara derhal son vermezlerse tüm çay üreticilerini her türlü demokratik hak arama yollarına başvurmaya davet etti.