Bekaroğlu Seçim Beyannamesini Açıkladı

Bekaroğlu Seçim Beyannamesini Açıkladı
Saadet Partisi Rize Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Seçim Beyannamesini Açıkladı...

Kültür Park Altın Salonda seçim beyannamesini açıklayan Saadet Partisi Rize Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, insana ve şehre nasıl baktığını, Rize’nin mevcut durumunu, Rize’nin neden bu halde olduğunu, sorunları, çözüm önerilerini ve projelerini anlattı.

Seçim beyannamesini, hazırladığı görsel sunum eşliğinde anlatan Prof.Bekaroğlu, ‘Rize’yi yeni bir anlayışla Düşünmek’ başlığı ile verdiği konferansta, ilk iş olarak Rize’nin planını yapacaklarını söyledi.

Ankara’da yapılan kavgaların dışında olduklarını belirten Bekaroğlu, Rize’deki yerel siyasete ve belediyeciliğe odaklandığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Aslolan insandır. Belediye, insanların temel ihtiyaçlarını karşılaması için uygun ortam hazırlar. Belediye insanlara hükmetme aracı değildir. Rize’de yerel yöneticiler kibirlendiler, belediyeyi kendilerine ve yakınlarına rant sağlama aracı olarak gördüler. Belediye rant sağlama ve bu rantı paylaşma aracı değildir. Belediye insana hizmet etme aracıdır.”

RİZENİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİ

Sunumunu, şehrin muhtelif yerlerinden çekilmiş içler acısı Rize manzaralarının ifade edildiği fotoğrafları göstererek sürdüren Bekaroğlu, Rize’deki çarpık yapılaşmayı ve imar kirliliğini anlatarak, “Bu şekilde devam ederse, gelecekte Rize nefes dahi alınmayacak bir yer haline gelir. 10 yıl sonra, 20 yıl sonra nüfus 50 bin daha arttığında Rize’yi düşünemiyorum bile. Sizlere gösterdiğim şu manzaralar Rizeli’ye hakaret değil de, bunların yanlışlığını söylediğim için bana ‘Rizeliler’e hakaret ediyorsun’ diyorlar” şeklinde konuştu.

RİZE’NİN PLANINI YAPACAĞIZ

Konuşması, salonu tıklım tıklım dolduran kalabalık izleyiciler tarafından sık sık alkışlarla kesilen Bekaroğlu, sorunları nasıl çözeceğini görsel anlatımlarla ifade ederken, ilk iş olarak Rize’nin planını yapacaklarını söyledi. 1984 yılında yapılan planın geçerliliğini yitirdiğini ve kimse tarafından dikkate alınmadığını kaydeden Saadet Partisi Rize Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, “Yaradılışa, tabiata aykırı işler yapamazsınız. Gider dere yatağına bina yaparsanız, sel alır götürür” diye konuştu.

Konferansın ilerleyen bölümlerinde Rize’ye damgasını vuracağını ve 20 yıl sonrasının Rize’sini planlayacağını söyleyen Bekaroğlu, “Yaptığı işi eleştirebilirsiniz ama Rize’ye damgasını vuran bir Ekrem Orhon’dan sonra Rize’ye damgamı vuracağım. Rize’yi Rizeliler’e yakışır bir kent yapacağım” dedi.

HESAP VERMEKTEN KAÇIYORLAR

Bekaroğlu, insanı müşteri gören anlayış ve belediyeyi rant sağlama, kenti talan ederek elde edilen bu rantı paylaşma aracı haline getirenlerin sorumluluktan kendilerini sıyırmak için Başbakan’ın gölgesine sığındıklarını vurgulayarak, “Bu Rize’nin hesabını vermemek için yerel seçimi Başbakan’a havale ediyorlar. Bu şehri böyle rezil hale getirenler, bunun hesabını vermemek için Başbakan’ın gölgesine sığınıyorlar. İnsanları korkutuyor, baskıyla sindirmeye çalışıyorlar. Bu şehirde bir gerginlik var. Vatandaş elimi sıkacak, etrafa bakıyor, gören var mı yok mu diye. Ben Anavatan Partisi iktidarken de siyaset yapıyordum. Çok da sert muhalefet ediyordum. Ama hiç böyle bir korku ortamı yoktu. İnsanları korkutuyorlar, tehdit ediyorlar. Temizlik işçisini tehdit ediyorlar. Diyorlar ki, Bekaroğlu seçilirse merkezi hükümet para göndermez, maaş alamazsınız. 800 lira ile çoluk çocuğunun nafakasını çıkarmaya çalışan temizlik işçilerini bile ekmekle tehdit ediyorlar. Bu büyük bir haksızlık, haksızlığın da ötesinde insafsızlıktır. Başbakan’a da iftira atmaktır. Mesut Yılmaz Başbakan iken Rize’de Şevki Yılmaz belediye başkanı seçildiğinde Mesut Bey Rize’ye haksızlık yapmamıştır. Sayın Tayyip Erdoğan da yapmayacaktır. Rize’nin hakkı olan yatırımları Rize’den esirgemeyecektir” diye konuştu.

RİZE NEDEN BU HALE GELDİ?

Rize’nin bu hale gelmesinin nedenlerini; Plansızlık, Rant/kâr hırsı, Kötü yönetim/denetimsizlik, Büyüklenmek/kibir olarak açıklayan Bekaroğlu’nun seçim beyannamesi olarak Rize için yapacaklarını sıraladı.

SAADET PARTİSİ RİZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI PROF.DR. MEHMET BEKAROĞLU’NUN SEÇİM BEYANNAMESİ…

I- Rize’nin planını yapacağız

                10 yıl sonra, 25 yıl sonra, 50 yıl sonra nasıl bir Rize istiyoruz?

  • 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planı
  • 1/5 bin ölçekli nazım planı
  • 1/bin ölçekli uygulamalı imar planı

Rize yeniden imar edilirken uyulacak ilkeler

  1. Eksik ve aksaklıkların tespiti
  2. Veri tabanının oluşturulması
  3. Potansiyellerin ortaya çıkartılması (Allah’ın insan için yarattığı nimetlere arı gözü ile bakmalıyız)
  4. Geleceğe dönük senaryoların oluşturulması (Ne olacak, nasıl bir Rize olacak; turizm şehri mi, sanayi mi, eğitim şehri mi? Sonunda bir senteze varmak, belki hepsi ama bundan biraz daha fazla demek)
  5. İnsanların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması (Kalkınma ve refaha dönük sektörel planlama).
  6. Geleceğe dönük vizyonun halkla paylaşılması. Düşüncelerimizi kamusallaştırmalıyız.
  7. Düşük yoğunluklu insanca yaşanabilir kent/çevre (Avrupa’da kilometre kareye 500 kişi, Türkiye’de 90 kişi düşüyor. Onlar nasıl konutlarda yaşıyor, biz…?)
  8. Kendine yeterli yerleşimler. Rize şehri kendine yeterli olmalıdır. Böyle olursa ancak insanlar burada yaşar, göç etmez, gözü dışarıda olmaz, buraya yatırım yapar, burada mutlu olur.
  9. Kendi kültür ve medeniyet değerlerimiz üzerinde inşa edilecek bir gelecek. Yaşadığımız coğrafya ancak bu şekilde vatana çevrilebilir.
  10.  Hayatın devam ettiği, mutlu insanların yaşadığı    bir kent ve çevresi. İnsanlar sadece turistik bakış için değil bu yaşamı paylaşmak için gelmeli. Sadece kalıntıları değil, yaşamı görmeli, bizimle birlikte yaşamalı.
  11. Doğal ortamın korunum geliştirilmesi/rehabilite edilmesi.
  12. Şehir, insana saygı temelinde ve insanın yaradılışına ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde inşa edilmeli/rehabilite edilmeli.

Tabiata/toprağa yakın olmalıyız. Evlerimizde ölebilmeliyiz, tabutlarımız gök kafeslerden vinçlerle indirilmemeli.

  1. Şehrimizde huzur olmalı, dayanışma olmalı, komşular, hemşehriler olmalı (Bugün insanlar komşu ve hemşehriler olarak değil, müşteriler olarak görülüyor).
  2. Mekana taşınacak tevazu. İnşa edeceğimiz yapılar insanı ezmemeli, tepeden bakmamalı.  Çok yüksek ve monoblok binalar kibir ifadesidir.

II-Yeni yerleşimler açılacak

(Engindere? Salarha? Pehlivantaşı Vadisi)

Yeni yerleşimler yamaçlara doğru olmayacak.

Rize’nin silueti olan yamaçlar korunacak. Yamaçlarda ancak Rize mimarisine uygun olarak yapılacak konutlara izin verilecek.

III- Sorunlu yerleşim yerleri yenilenecek / dönüştürülecek

IV- Denizle Rize’yi ayıran ucubeyi/transit yolu kaldırarak Rize ile denizi buluşturacağız. Sahil şeridini yaşam alanlarına dönüştürecek şekilde düzenleyeceğiz. 

V- Trafik sorununun çözümü için

  1. Transit yol arkaya alınacak; mevcut sahil yolu trafik ışıkları ve kavşaklarla yavaşlatılacak.
  2. Yapılmakta olan güney çevre yolu ve mevcut şehir içi yolları yeniden düzenlenecek.
  3. Şehir merkezi ve mahallelerde Rize’deki araç sayısını kaldıracak şekilde yeteri kadar yer altı ve çok katlı otoparklar yapılacak. 
  4. Toplu ulaşım tüm mahallere ulaştırılacak.
  5. Şehrin girişinde Rize’ye yakışır bir otobüs terminali inşa edeceğiz.

VI- Şehirde çocukların, engellilerin, bebeklilerin ve yaşlı insanlarımızın rahatça hareket edebileceği düzenlemeler yapılacak.

VII- Rize sel ve heyelan master plan yapılacak. Sel ve heyelan gibi doğal afetlerden en az yıkımla çıkmak için dere yatakları ve kanalizasyon sistemi yeniden düzenlenecek. Afet (sel, heyelan, yangın vb) odaklı yenilenme çalışmaları yapılacak. Yangın riski haritası çıkarılacak…

VIII- Üretimi, ticareti ve turizmi canlandıracağız!

  1. Üretimi ve ticareti kolaylaştırmayı hedef alacağız, ticaret yapmak isteyen herkese yer göstereceğiz, imkan tanıyacağız (ideal şehir, üreten halkın ürününü kısıtlama yaşamadan pazara sürebildiği toplumcu beldedir) 
  2. Kapalı/açık çarşılar ve semt pazarları kuracağız.
  3. Şehir, köy ve yayla entegrasyonu ile turizmi teşvik edeceğiz.
  4. Uluslararası bir fuar merkezi kuracağız; Rize’yi ulusal ve uluslararası kongrelerin ve fuarların yapıldığı bir merkez haline getireceğiz.
  5. Isırlık mevkiinde bir kongre merkezinin kurulmasına öncülük edeceğiz.
  6. Şehir merkezinde AVM’lere müsaade etmeyeceğiz, çarşı esnafını gözeteceğiz. Aynı şekilde mahallelerde zincir mağazaların açılmasına izin veremeyeceğiz, mahalle bakkalını koruyacağız.
  7. Organik tarım ürünlerinin üretimini ve işlenmesini teşvik edeceğiz.
  8. Rize’nin markaları olan çay, mısır, mandalina, likapa, demir elma gibi ürünlerin üretimini destekleyeceğiz.
  9. Yeniden düzenleyeceğimiz sahil şeridinde bir çay çarşısı açacağız.
  10. Bakırcılık, yorgancılık, dokumacılık, feretiko, taş ustalığı, ahşap ustalığı, ipek böcekçiliği gibi Rize'ye özgü zanaatların gelecek kuşaklara aktarımını destekleyeceğiz.
  11. Rize’nin referansları olan eski binaların envanterini çıkaracağız, restore edilmelerini teşvik edeceğiz.
  12. Oto galerilerini şehir dışına çıkaracağız. Bunun için uygun bir yerde galericiler sitesi inşa edeceğiz.
  13. Üniversitenin Rize’deki çeşitli sektörlerle işbirliğini sağlayacağız.
  14. “Meslekî temsil” esasına dayanan ayrı bir kurul oluşturacağız; meslek grupları ile ilgili alınacak kararlar, şehir esnafının piri-ustalarının yer alacağı bu kurul tarafından verilmelidir.

IX- Sosyal hayatı zenginleştireceğiz!

  1. Sahil şeridini kafeteryalar, restoranlar, sanat merkezleri, çarşılar( özellikle yöresel ürünlere yönelik), spor alanları, yeşil alanlar/parklar şeklinde yeniden düzenleyeceğiz.
  2. Gençlerin sinema, tiyatro, müzik ve edebiyat gibi sanatsal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri içinde kütüphane ve kafeterya olan bir gençlik merkezi inşa edeceğiz.
  3. Araç trafiğine kapalı, Rize kültürünü yansıtan sokaklar kuracağız.
  4. Rize’ye çok amaçlı bir gösteri merkezi kazandıracağız.
  5. Yoksulları, engellileri, yaşlıları, onurlarını incitmeden gözeteceğiz, destekleyeceğiz. Sosyal hizmetleri ve yardımları yaygınlaştıracağız.
  6. Amatör sporu teşvik edeceğiz, tesisler kuracağız.
  7. Meydanlar ve yeşil alanlar kuracağız. Yeşil alanlarda çevreye uygun/yöresel bitkiler tercih edilecek.  Bu çerçeveden eski stadın yerine yapılması planlanan AVM projesini iptal edip yeşil alan ve sosyal amaçlı tesisler kuracağız.
  8. Şehir içi ağaçlandırılacak, mevcut ağaçlar korunacak.
  9. Her mahallede uygun yerlerde ihtiyacı karşılayacak kadar çocuk parkı ve oyun alanı yapılacak. Çocuk parklarında, plastik ve beton kullanılmayacak, kum ve toprak karışımı zemin ve ahşap malzeme tercih edilecek.
  10. Herkesin ailesi ve arkadaşları ile rahatlıkla gidebileceği şehre yakın mesire alanları oluşturacağız.
  11. Şehrimize misafir (turist?) olarak gelenler için hayatı kolaylaştıran düzenlemeler yapacağız. Misafirlerimiz, alış-veriş yaparken ve diğer ihtiyaçlarını karşılarken kendilerini yabancı değil, şehir ahalisi gibi hissetmeleri için tedbirler alacağız. Uygun yerlere şehir haritaları yerleştirecek, danışma büroları kuracağız.
  12. Sokaklar ışıklandıracağız. (24 saat yaşayan bir Rize…)
  13. Temiz bir Rize’yi hedefliyoruz. Katı atık yönetimi ile geri dönüşüm ve atık azaltımı sağlayacağız. Kentsel çöp ve özel atıkların ayrıştırılarak toplayacağız. Çöp konteynerlerinin yer altına indirilmesini sağlayacağız.
  14.  Uygun bir yerde yeni bir şehir mezarlığı açacağız.

Nasıl yapacağız?

Yönetim İlkelerimiz

  • İnsanı öne alan, adalet ve eşitliği gözeten bir yönetim
  • Bilime/uzmanlığa değer vermek
  • Katılımcılık/Yerel demokrasi (Mahalle konseyleri-kent konseyi)
  • Şeffaflık
  • Denetlenebilirlik/hesap verebilirlik

Hangi kaynaklarla yapacağız?

  1. Merkezi yönetim bütçe gelirlerinden ayrılan pay

Bu ödeme kanun(2380 sayılı Kanun) emri gereğidir ve Maliye, iktidar-muhalefet ayırımı olmaksızın tüm belediyelere aktarmak zorundadır. Hangi parti kazanırsa kazansın bu para her ay zorunlu olarak ve otomatikman Belediyenin hesabına yatar.

Kanuna göre, Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerinin %6’sı doğrudan nüfusa göre belediyelere aktarılır. Yine Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerinin % 2,3 Belediyeler Fonu üzerinden, % 0.25’i de Mahalli İdareler Fonu üzerinden yerel yönetimlere aktarılır. 

  1. Kentsel rantlar

Şehirlerin en önemli gelir kaynağı aslında kentsel rantlardır. Ne var ki siyasal iktidarlar kent rantlarını merkezi düzeyde vergilendirmediği gibi birçok belediye de bu rantı belediyelere kaynak olarak aktarmak yerine yandaşlarına dağıtmaktadır.

İmar değişiklikleri ve yeni imara açılan bölgelerde oluşan değer artışından belediyenin kanunla pay alma hakkı vardır. Eğer belediyeler, yeni imara açmalar ve imar değişikliklerinde kamu yararını esas alırsa merkezi bütçeden gelenden fazla gelir elde etme imkânı doğar.

  1. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu (3365 sayılı kanunla değiştirilmiş) gereği olan belediye gelirleri

İlan ve Reklam Vergisi; Eğlence Vergisi; Haberleşme Vergisi; Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi; Yangın Sigortası Vergisi; Çevre Temizlik Vergisi; İşgal Harcı; Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı; Kaynak Suları Harcı; Tellallık Harcı; Hayvan Kesimi, Muayene ve Denetleme Harcı; Ölçü ve Tartı Aletleri Muayene Harcı; Bina İnşaat Harcı; Kayıt ve Suret Harcı; Sağlık Belgesi Harcı; Harcamalara Katılma Payları(Yol harcamalarına katılma payı, Kanalizasyon harcamalarına katılma payı, Su tesisleri harcamalarına katılma payı vb.); Müze Giriş Ücretleri ile Madenlerden Belediyelere Pay.

  1. Ruhsatların (mekan, dolmuş-otobüs hattı vb.) ihalesi

Bu ihaleler şeffaf ve rekabetçi bir şekilde yapılması durumunda belediyeler önemli gelirler elde ederler.

  1. İştirak ve işletmelerin elde edilecek gelirler

İştirak ve işletmeler dürüst ve verimli bir şekilde işletilmesi ile belediyelerin ciddi gelirler elde etme imkânı doğar.

  1. Kira gelirleri
  2. Avrupa Birliği(AB) ve Dünya Bankası proje kredisi ve hibeleri

Usulüne uygun gerekçeli projelerle önemli miktarlarda kaynak temin edilebilir ( AB normlarına göre projeler hazırlanmadığından Türkiye’deki yerel yönetimlere ayrılan 2 milyar Euro’luk kaynaktan büyük bir bölümü kullanılamamaktadır)

  1. Öz kaynaklar elde edilen ve Merkezi Bütçeden ayrılan payların, etkin bir finansal yönetimle rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi ile önemli ek kaynak üretilebilir.
  2. Zamanında tahsil edilmeyen belediye alacakların (vergiler, su parası, harçlar, ruhsat, şerefiye payı vs) zamanında tahsil edilmemesi önemli gelir kaybına neden olmaktadır.
  3. Aynı şekilde belediye borçlarının zamanında ödenmemesi (örneğin; sigorta primlerinin temerrüde düşmesi) ciddi gelir kayıplarına neden olmaktadır.

İsraf ve savurganlığın önlenmesi: Danışmanlar ordusu, makam masrafları, çalışanlar eliyle yapılması mümkün olan işlerin taşerona yaptırılması, alt yapıdaki yap-bozlar, tören, temsil, ağırlama, tanıtım masrafları…