Beşiktaş'ı Batırdı TFF Başkanı Oldu

Beşiktaş'ı Batırdı TFF Başkanı Oldu
RTÜK'ün bugün İstanbul’da televizyon yöneticileriyle yaptığı toplantıya, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in yaşadığı tartışma damgasını vurdu.

TVNet Spor Müdürü Eyüp Karakuş, toplantıda söz alarak konuyu 3 Temmuz sürecine ve Beşiktaş’ın borçlarına getirdi.

Karakuş, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a dönerek, "3 Temmuz süreci bu işin içinde. Suçlar cezasız kaldıkça, televizyon programlarındaki bu şiddet önlenemez. Kirlenme, kinlenmeye dönüştü" dedi.

Karakuş ile Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören arasında şu diyalog geçti.

KARAKUŞ: Güzide bir kulübümüz, UEFA Avrupa Ligi’ne gidemiyor. Ve o kulübü batıran kişi, Federasyon Başkanı oluyor.

Bu sözler, salonda buz gibi bir hava estirdi. Bakan Kılıç’ın yanında oturan Demirören olaya müdahale etti.   

DEMİRÖREN: Sayın Başkan, müdahale edin.

Yıldırım Demirören sonrasında Karakuş’a döndü:
 
DEMİRÖREN: Hakaret etme! Eğer ben hakaret edersem, sen orada oturamazsın. Borçsuz hangi kulüp var?
 
KARAKUŞ: Ben UEFA kararından söz ediyorum.

DEMİRÖREN: Sizin gibi zihniyetler yüzünden buradayız!

Bu diyaloga RTÜK Başkanı Davut Dursun müdahale etti:
 
KARAKUŞ: Müsaade etmiyorsunuz, sayın başkan, diyerek konuşmasını sonlandırdı.

KILIÇ: "OLUMSUZLUKLAR ORTADAN KALDIRILABİLİR"

Bu arada Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Spor Programları Değerlendirme Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Kılıç, "Türkiye'de yaşanan olumsuz olayların sona erdirilmesi, aklıselim insanların en önemli görevidir" ifadelerini kullandı.

Gerçekçi adımlar atılması durumunda yaşanan tribün olaylarının giderilebileceğini aktaran Suat Kılıç, ''Gerçekçi adımlar atılırsa Türkiye'deki bütün olumsuz görüntüler kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılabilir. Bunların hiçbiri Türkiye açısından başa bela, sona erdirilmesi mümkün olmayan olumsuzluklar değil. Taraflar, arzu ederse bu olumsuzlukların tamamı ortadan kaldırılabilir. Türkiye Cumhuriyeti, 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olan bir devlettir. Bu, toplumda sporun tabana yayılması ve yaygınlaştırılması, spora gönül veren herkesin ortak sorumluluğudur. Türkiye'den dünyaya yansıyan spor görüntülerinin, resimlerinin ve olayların, olimpiyat ruhuyla bağdaşır bir zeminde olması, tüm vatandaşlarımızın ortak davasıdır. Bu kadar uluslararası organizasyonları gerçekleştiren bir ülkenin olumsuz görüntülerle anılmaması lazım. Futbolda yaşanan bir takım olayların diğer branşlara yansıtılmaması gerekir'' ifadelerini kullandı.
 
''BİZ, ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ''

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını kaydeden Bakan Kılıç, ''RTÜK zaten üzerine düşen kanuni yetkilerini kullandı ve kullanmaya da devam edecek. 6222 sayılı kanun uygulamada. Hukuk adamları bu kanunu uygulamaya devam edecek. Biz istiyoruz ki empati yapalım. İnsan aklını kullanalım. Uzlaşı içinde olumsuzluklardan hızla geri adım atalım. Her kim olumsuzluklardan geri adım atarsa, milletimiz ve Türk sporu kendisini hiçbir zaman unutmayacaktır'' şeklinde konuştu.
 
Bir gazetecinin, spor kulübü başkanlarıyla toplantı yapmayı düşünüp düşünmediğini sorması üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, ''Türk futbolunun patronu TFF'dir. Federasyon tam özerk bir yapı. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, futbolun güncel tartışma konularına girmeyi doğru bulmadık. Bundan sonrası için de doğru bulmuyoruz. Uluslararası özerklik çerçevesinde, futbolun güncel sorunlarıyla ilgili aktif tarafları bir araya getirmek veya getirmemek, hangi konuları hangi zeminde tartışacağını belirlemek TFF'nin görevidir. Yardımcı kuruluşu ise Kulüpler Birliği Vakfı'dır. Onlar arzu ettikçe tüm kulüp başkanlarını bir araya getirme gereğini değerlendirirler'' diye konuştu.
 
''6222 SAYILI KANUNUN UYGULANDIĞI KANAATİNDEYİM''

6222 sayılı kanunun uygulandığını ifade eden Suat Kılıç, uygulamada bir takım aksaklıklar olması halinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bazı önlemler alması gerektiğini aktardı. Bakan Kılıç, ''İlgili kanunun uygulanması konusundaki hassasiyet, savcılık ve yargılama makamlarının takip etmekte olduğu bir durumdur. Ben, 6222 sayılı kanunun uygulandığı kanaatindeyim. Ama uygulamada birliği ve dengeyi sağlama adına alınması gereken bir takım önlemler varsa, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bu önlemlerin gereğini değerlendirecektir. Yargı alanındaki ayrıntıya çok fazla girmek istemem ama kanun ortada, düzenlemeler açık ve uygulanma gereği de kaçınılmazdır'' dedi.
 
DURSUN: BİR ALT KOMİSYON KURULMASI KARARLAŞTIRILDI


Yapılan toplantıda spor programlarının mevcut durumunu konuşma fırsatı bulduklarını bildiren RTÜK Başkanı Davut Dursun ise, ''Spor programlarının durumu, bu programların yapımına yönelik sıkıntılar ve mevcut programlarda yaşanan olumsuzlukların giderilmesi konusunda yapılabilecekleri konuştuk. Farklı önerilerde bulunanlar oldu. Biz bunları not ettik. En somut sonucu spor programlarının ele alışına ilişkin olarak izlenmesi gereken etik kuralların belirlenmesi oldu. Bu çerçevede bir alt komisyon kurulması ve bu komisyonun çalışarak ortak etik ilkeleri belirlemesi konusunda bir karar çıktı'' diye konuştu.
 
Dursun, kurumsal ve kişisel üyelerin yer alacağı etik kuralları belirleyecek bir alt komisyon oluşturulacağını aktararak, ''TVYD, RTÜK, TFF, MHK, Spor Genel Müdürlüğü ve TSYD'den birer temsilci, İlker Yasin, Faik Çetiner, Serhat Ulueren ve Mehmet Şeyhoğlu'nun yer alacağı bir komisyon kuruldu. Bu komisyon, spor programlarının sunumu konusunda rahatsızlık oluşturacak konuların izalesiyle ilgili bir takım etik kurallar belirleyecekler. Mevcut yayınlar rahatsızlıklarını olduğunu gibi sürdürürse RTÜK'ün zaten yasadan kaynaklanan yetki ve sorumlulukları var. Bunlar kullanıyoruz, kullanmaya da devam edeceğiz. Komisyonun cezalandırması söz konusu değil. Sadece etik ilkeleri belirleyecek. Onun dışında bir yetkisi olmayacak. Bu ilkelere herkes uyarsa problemlerin azalacağını umuyoruz'' şeklinde konuştu.