Bilinmesi Gerekenler... Rize İl Emniyet Müdürlüğü Sunar

Bilinmesi Gerekenler... Rize İl Emniyet Müdürlüğü Sunar
Rize İl Emniyet Müdürlüğü, sporseverlerle taraftarların bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsamında “6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” hakkında bilgilendirme videosu hazırladı.

Rize İl Emniyet Müdürlüğü Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü tarafından sporseverlerle taraftarların “6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” hakkında bilgilendirilmesi için hazırlanan ve centilmenlik görüntülerinin ön planda olduğu “Spora Evet, Şiddete Hayır” adlı videoda Kanun’a ilişkin bilgilere madde madde yer verildi.

Videoda, ayrıca, Çaykur Rizespor Kulübü Takım Kaptanı Selim Ay da bir mesaj verdi. Kaptan Ay mesajında, “Spor; sevginin, kardeşliğin dilidir. Spor; şiddetin bir aracı değil, dostluğun ta kendisidir.” ifadelerini kullandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan videoda 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun hakkında şu bilgilere yer verildi:

“6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun; takımların, idareci, antrenör, yönetici ve sporcular ile bu takımları destekleyen taraftarların güvenliğini sağlamak amacıyla çıkarılmıştır. Ancak, çoğu taraftar grupları ve sporseverler bu kanunu bilmemektedir

Spor alanı olarak belirlenen yerlerde ruhsatlı dahi olsa ateşli silah, ezici, bereleyici veya delici aletler ve patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeler ile uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri bulunduran şahıslara 6 aydan 2 yıla kadar, bu maddeleri şahıslara temin eden kişilere ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Spor alanlarında taraftarların grup halinde veya münferiden tehdit veya hakaret olarak algılanacak tarzda söz ve davranışlarda bulunan şahıslar hakkında adli para cezası verilir.

Dil, din, ırk, etnik köken, cinsiyet veya meslek farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

Bileti olmaksızın müsabaka ve seyir alanlarına giren veya kendisine ait olan bileti başkasına kullandıran kişiye adli para cezası verilir. Seyirci kabul eden veya kabul edilmesini sağlayan kişiye ise 1 yıla kadar hapis cezası verilir.

Yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişiye 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası, eylemin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

Spor alanlarında kasten yaralama suçunun veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine göre verilecek ceza yarı oranında arttırılır.

Bu kanun kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarına seyirden yasaklama tedbiri derhal uygulanmaya konulur.

Spor müsabakalarında seyirden yasaklanan kişi, taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün; müsabakanın başlangıç saatinde ve ondan 1 saat sonra genel kolluk birimine başvurmakla yükümlüdür. Başvuru yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiye adli para cezası verilir.

Belirtilen bu maddelerde taraftarlar ve spor seyircileri tarafından yapılan bütün tutum ve davranışların kanun kapsamında değerlendirildiği, işlem yapılması durumunda spor müsabakalarından yasaklanacağı, taraftarlar ve spor seyircileri tarafından bilinmesi gerekmektedir.”