Bir Gecede 10 Kilo Patates Yedik

Bir Gecede 10 Kilo Patates Yedik
Son yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığı Rize'de heyelandan kaçarak bir bağ evine sığınan 11 kişi yaşadıklarını olay yerine giden olay53'e anlattı.

Tarihin en büyük yaralarından birinin yaşandığı Rize'de evlerinin arka kısmında çökme oluşması sonucu heyelan tehlikesi yaşayan 11 vatandaş evlerinden kaçarak bir bağ evine sığındıktan sonra kurtarma ekibiyle bölgeye giden tek basın mensubu olan olay53 haber muhabirimiz İbrahim Köroğlu ile sığındıkları bağ evinde yaptıkları röportajda yaşadıklarını anlattı.

Cumartesi günü Rize'deki şiddetli yağışların neden olduğu heyelan sonucu 3 katlı evlerini terketmek zorunda kalan Yusuf Günaydın (80) ve eşi Fatma Günaydın (79) ile Fatma İşyar (79), Fatma İşyar'ın gelini Fatma İşyar (53), 53 yaşındaki Fatma İşyar'ın oğlu Volkan İşyar (25), gelinleri Suzan (29) ve Meral İşyar (26) ile Suzan Meral'in çocukları Beytullah (12) ve Betül İşyar (10), askeri helikopterin kurtarma amacıyla bölgeye ulaştığında heyecandan bayılarak helikopterin Rize'ye ulaşmasıyla baygın bir şekilde hastaneye kaldırılan Meral İşyar (26)'ın çocukları Miraç (2) ve Murat İşyar (8); şiddetli yağışların ardından heyelanların yolları kapamasıyla çok korktuklarını, o gece evde bulunan patatesleri yediklerini ve kurtulma ümitlerini asla kaybetmediklerini ifade ettiler.

rizede-mahsur-kalan-11-vatandas-1.jpg

rizede-mahsur-kalan-11-vatandas-2.jpg

Yusuf Günaydın konuşmasında "İkindi vaktine yakın bir zamanda yağmurun fazla yağması sonrası kiracımı aradım gelin gidelim diye. 11 kişi çift kabinli araca binerek evden çıktık. İlk gittiğimiz yönde biraz yol aldıktan sonra yolun heyelandan kapandığını görünce geri dönerek diğer istikamette yol almaya başladık. 300 metre ilerledikten sonra önümüze heyelan düşünce korkuyla arabadan çıkarak aracı olduğu yere bırakarak daha önceden güvenli olduğunu bildiğimiz bağ evine doğru koşmaya başladık. Havanın karanlık oluşundan önümüzü tam olarak göremiyorduk. Zor bela düşe kalka bağ evine vardığımızda evin kapısını tekmeyle açarak içeri girdik. Evde 10 kiloluk bir çuval patates ile bir bidon su dışında yiyecek birşey yoktu. 10 kilo patatesin bir kısmını haşlayıp bir kısmını ise kızartma yaparak o gece yedik. Devamlı Allahıma dua ettik. Kurtulacağımız ümidini hiç kaybetmedik. Doktorumuzu sabahın erken saatlerinde karşımızda görünce tamam kurtulduk, Allah razı olsun dedik" dedi.

yusuf-gunaydin.20110926202118..jpg

Suzan İşyar ise "Yağmur basınca dedem evin arkası çöktü eve gelin diye arayınca çay toplamaktan vazgeçerek çay bahçesinden çıkıp eve geldik. Çoluk çocuk arabaya bindik. Yola çıktık. Gittiğimiz yol heyelanla kopan ağaç ve direklerden dolayı kapanmıştı. Diğer tarafa yöneldik. Orada heyelan gelince arabayı bırakıp yoldan aşağıya önceden bildiğimiz bu eve doğru koşmaya başladık. Kimi zaman düştük kimi zaman ise yuvarlandık. Çok korkmuştuk ama bu eve gelince evde yiyecek ve su olmamasına rağmen kurtulduk diye sevindik." dedi.

suzan-isyar.jpg

2 yaşındaki Miraç İşyar'ın annesi Meral İşyar ise "Çok zor anlar yaşadık. Arabaya binerek buradan gitmeyi düşünürken her iki tarafın yolu da heyelandan kapanmıştı. Ortada kalınca panik içinde ormana doğru yöneldik. Ormanda sağlam olduğunu bildiğimiz bi bağ evi vardı. O eve doğru karanlıkta koşarken çoğu zaman yuvarlandık. Yuvarlana yuvarlana çığlıklar arasında bağ evine geldiğimizde evde elektrik, su ve yiyecek birşey yoktu. Sadece bir çuval patates ile bir bidon su vardı. Bizi kurtarmaya geldiklerini telefondan öğrenince çok sevindik. Bizi kurtarmaya gelen itfaiye ile doktorumuza teşekkür ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun" dedi.

meral-isyar.jpg

Evde mahsur kalan diğer vatandaşlarımız ise yaşananlardan dolayı çok korktuklarını ifade ederek kurtulmayı beklediklerini söylediler. Mahsur vatandaşlar ayrıca kendilerini kurtarmaya gelen Rize Belediyesi İtfaiye Ekibi ve İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ile sağlık personelini kastederek "Geceden beri bizleri kurtarmak için yollara düşen tüm yetkililerden Allah razı olsun" dedi.

rize-kaplicada-mahsur-kalan-11-vatandas.jpg

Öte yandan aynı günün sabahında günün ilk ışıklarının doğmaya başladığı anda Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, bağ evinde bulunan Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe'yi telefonla arayarak evde bulunanlardan Yusuf Günaydın ile konuştu. Günaydın'a sağlık durumlarını soran Vali Hacımüftüoğlu, ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını ve 11 mahsur vatandaşı helikopter aracılığıyla Rize'ye getireceklerini kaydederek Günaydın'dan ümitsizliğe kapılmamalarını istedi.

Bağ evinde mahsur kalan vatandaşlarımızı muayene eden Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ise olay yerinde muhabirimize yaptığı açıklamada "3 yaşlı vatandaşımızın tansiyonları yüksekti. Onlara ilaç ve iğne tedavisi verildi. Tansiyonları normale dönünce kendileri de rahatladı. Diğer vatandaşlarımızın ise normal muayeneleri yapıldı" dedi.

mustafa-tepe-rize-il-saglik-muduru.20110926203033..jpg

mustafa-tepe-rize-il-saglik-muduru-mirac-isyar.jpg

Cumartesi günü Rize'de yaşanan şiddetli yağışlar sonucu Kaplıca Mahallesi'nde 11 vatandaşın mahsur kalmasının ardından Rize Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan kurtarma ekibiyle bölgeye giden tek basın mensubu olan muhabirimiz İbrahim Köroğlu'nun bölgeden çektiği fotoğraflar foto galeri olarak sisteme eklendi...

ibrahim-koroglu-olay53-muhabiri-mustafa-tepe-rize-il-saglik-muduru.jpg

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Rize'deki Film Gibi Operasyonun Fotoğrafları 

Kurtuluşun Perde Arkası

Kurtarılmayı Böyle Beklediler

11 Kişi Helikopter ile Kurtarıldı

Mahsur Kalan 11 Kişiye Ulaşıldı

Rize'de 11 kişiye ulaşılamıyor