Boğalar Öküz Yatağından Ayrıldı

Boğalar Öküz Yatağından Ayrıldı
Yaz boyunca Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi sınırları içerisindeki 3 bin 200 rakım yükseklikte bulunan 'Öküz Yatağı' isimli yerde kalan boğalar kar yağması ile yaylalarına döndü.

Rize'de boğalar için asırlardır süre gelen gelenek bu yıl da devam ediyor.

Yaz aylarını 3 bin 200 rakım yükleklikte bulunan 'Öküz Yatağı' adı verilen yerde geçiren boğalar kar yağması ile birlikte yaylalarına döndü. Yoğun kar yağışı altında yaylalarına dönen boğalar ilginç görüntüler oluşturdu.

Rize'de bin yıllık esrarengiz boğa geleneğinde, doğaya bırakılan boğalar bir şekilde bir araya gelerek yılın yaklaşık 3 ayı bir arada yaşıyor. Yaz aylarının başında 3 bin 200 rakımdaki Öküz Yatağı'nda toplanan sahipli ve sahipsiz boğalar arasında günler süren dövüşler oluyor. Dövüşler neticesinde galip gelen boğa o yıl yatağın kontrolünü ele alıyor. Lider boğanın belirlenmesinin ardından boğalar arasında bir daha güreş olmuyor. Sayıları yıllara göre değişiklik gösteren çok sayıda boğa geceleri yabani hayvanların saldırılarından korunmak için boynuzları dışarıda kalacak şekilde yan yana dizilerek bir çember oluşturup oturuyorlar. Yabani hayvanlarla mücadele edemeyecek güçteki zayıf boğalar ise bu çemberin içine alınarak korunuyor. Yaklaşık 3 ay bu yatakta doğal şartlarda kendi imkanları ile yaşayan boğalar havaların soğuması ile daha ağır ve güçlü bir şekilde ahırlarına dönüyor.