Bu Düzen Köle Düzenidir

Bu Düzen Köle Düzenidir
Türk Sağlık Sen Rize Şube Başkanı Rıfat Terzi,sağlık personelinin mesai saatlerinde gidilen değişikliği yargıya taşıdıklarını bildirdi.

Türk Sağlık Sen Rize Şube Başkanı Rıfat Terzi yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığın sağlık çalışanlarına saat 12 ile 13 arası bir saat dinlenme süresini kanun haline getirmesinin sağlık çalışanlarının mağdur edilmesi demek olduğunu söyleyerek konuyu yargıya taşıdıklarını ve genelge hakkında dava açtıklarını belirtti.

Terzi, konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti: Sağlık çalışanları tam 30 yıldır 12 Eylül yönetiminin mağduru olarak diğer kamu çalışanlarından haftada 5 saat fazla çalışıyorlardı. Bu adaletsizliğe neden olan 2368 sayılı kanun 30 Temmuz 2010 ‘da yürürlükten kaldırılmıştı.  Tam günde sağlık çalışanları için ender sayılan iyileştirmelerden olan bu düzenleme bakanlığın çıkardığı bir genelge ile adeta yok sayılmıştır. Yani Bakanlık 12 Eylül adaletsizliğini kaldığı yerden devam ettirmiştir.

Mesai saatlerini düzenleyen genelgeye göre sağlık çalışanlarına saat 12  ile 13 arası bir saat dinlenme süresi tanınmıştır.  Bu dinlenme süresinde örneğin bir birimde dört hemşire görevli ise ikisi izin yapacak ikisi çalışacak denilmiştir. Yani çalışanların 1 saatliğine iş yükü artmış olacaktır. Ayrıca 24 saat kesintisiz hizmet vermeye vurgu yapılan genelgede bir saatlik izin süresinde çalışanların hastaneden ayrılması yasaklanmış ve çağrıldıklarında görev yerlerinde olmaları zorunluluğu getirilmiştir.

Bakanlığın bu genelge ile belirlemiş olduğu mesainin 8 saate indirilmesi anlayışı akıllara zarardır. Bu genelgeyle çalışma saatleri düşmemiştir. Personel eski düzende de sadece yemek için vakit ayırıyordu. Çalıştığı yeri sırayla terk edebiliyordu.  Bu genelge hükümlerinin de vardığı nokta aynıdır. Yani Bakanlık yine 9 saatlik çalışma sistemini uygulamaya devam etmektedir.  Bu düpedüz kanun tanımamaktır.

Böyle bir izin anlayışı ancak çalışanını mağdur etmek, onları bir köle düzenine mahkum hale getirmek isteyen idarecilerin tavrıdır. Bunun adı mesai saatlerinin düşmesi değil, düpedüz sağlık çalışanını kandırmaktır.  Tuhaf bir öğle izni düzenlemesi yaparak mesai saatlerini düşürdüm demek kimsenin kanmayacağı bir aldatmacadır.

Buradan Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz. Sağlık çalışanlarının mesai saatlerinin 8 saate inmesi demek çalışanların akşam evlerine 1 saat erken gitmesi demektir. Vardiya ve nöbet sistemi varken öğle izni gibi göstermelik bir düzenleme yapmak mesai saatlerini düşürmek değildir. Mesainin 1 saat azalması kesintisiz 8 saat çalıştıktan sonra mesailerinin sona ermesi demektir. Kurnazlığı bırakın çalışanın hakkını verin. Adaletli olun. 12 Eylülcülerin kanunla yaptığı adaletsizliği genelge ile sürdürmek demokrat olmak değildir. Bunun adı özgürleşmek, adaletsizliklere son vermek ise hiç değildir.  Bunun adı aynı baskıcı yönetim anlayışını devam ettirmektir. Samimiyetsizliktir.

Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarına 30 yıldır kanunla yapılan adaletsizliği, biraz lafı dolandırarak genelgeyle devam ettiren zihniyetin ürünü olan bu düzenlemenin iptali için Danıştay’a iptal davası açtık.

Açtığımız davada bu genelgeyle verilen izin yöntemiyle çalışanların mesai saatlerinin 1 saat düşmediğini belirttik. Söz konusu yönetmeliğin iptalini isteyerek çalışanların mesailerinin 1 saat erken sonlanmasını yönünde bir düzenleme yapılmasının zorunluluğundan bahsettik. Hukukun sağlık çalışanlarının bu mağduriyetine son vereceğine inanıyoruz.  Kanuni düzenlemenin genelge ile hiçe sayıldığı bu işlemin yürütmesinin durdurularak iptal edilmelidir. Ancak böylelikle adaletsizlik son bulacaktır. Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için hiç durmadan mücadele edeceğimizi belirtiyor, hepinize teşekkür ediyorum.