Cami Hoparlörlerinden İlginç Anons

Cami Hoparlörlerinden İlginç Anons
Rize’de Askaroz Deresi’nde balık ölümleri gözlenmesi üzerine cami hoparlörlerinden anons yapılıp vatandaşlardan derede tuttukları balıkları yememeleri istendi.

Rize’nin Engindere Mahallesi’nde deniz ile buluşan, adı türkülere konu olan Askaroz Deresi’nde geçtiğimiz gece balık ölümleri gözlendi. Vatandaşların durumu fark etmesi üzerine konu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bildirildi. Derede incelemede bulunan uzmanlar 1 kilo ölü balık numunesi olarak suda inceleme yaptılar. Yapılan incelemede suyun bulanık olduğu, sudaki oksijen oranın ise 8.2’ye düştüğü ayrıca su sıcaklığının 20.5 dereceye çıktığı tespit edildi.

mavi.jpgGıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri mahalle muhtarlığından vatandaşların derede buldukları ve tuttukları balıkları yememeleri konusunda vatandaşları bilgilendirmeleri istendi. Engindere Mahallesi Muhtarı Mustafa Mavi cami hoparlörlerinden yaptığı anonsta, vatandaşlardan balık ölümlerinin nedeni tespit edilene kadar dereden tuttukları balıkları yememelerini istedi.

Mavi yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde vatandaşlar deredeki balıkların öldüğünü söyledi. Konuyu Tarım Müdürlüğü'ne bildirdik. Dereden numune aldılar. Bizden de vatandaşları uyarmamızı istediler. Bende camiden anons yaparak vatandaşlarımızı bilgilendirdim” dedi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise yaptığı açıklamada, Rize’de HES’ler ile birlikte derelerde ki balık ölümlerinin arttığını belirterek, “HES’ler ve beton firmaları derelerimizi zehirlemeye devam ediyor. Bu projelerin hamiliğini yapan ilgili bakanı buradan istifa davet ediyorum. Buradaki sorumlu ve işin vebali bu HES’lerin hamiliğini yapan sayın bakanındır. Bunlara bir son verilmedikçe mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

omer-san.20130527121042.jpg

Şan, ayrıca ilgili derede belgeli balık avcılığının serbest olduğunu hatırlatarak, “Derede balık bırakmadılar. Bu insanlar burada ne avlayacaklar. Sadece spor olsun diye mi avlanacaklar” diye sordu.