Çay Çalıştayından Kalite Kararı Çıktı

Çay Çalıştayından Kalite Kararı Çıktı
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın Rize Çay Çalıştayındaki sözleri çay çalıştayının sonucunu oluşturdu. Çay Çalıştayından kalite kararı çıktı.

Rize Ticaret Borsası ve Rize Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen, "Türk Çayının Markalaştırılması ve Uluslararası Tanıtım 2023 Vizyonu" çalıştayında Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın çalıştayın ilk günü vurguladığı ''Çayımızdaki en önemli eksiklik 1960'lı yıllardaki kalitenin bugün olmamasıdır. Vatandaşımız çayını satarken kaliteli olmasına önem vermez oldu. Dolayısıyla kaliteli çay üretmekte zorlaştı. Bu böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda bölge ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya kalır. Ancak çayımızı markalaştırarak 15-20 liradan satabileceğimize de inanıyorum'' sözleri çalıştayın sonucu oldu. Çay çalıştayında "Üretim kalitesinin arttırılması kararı" öne çıktı.

ÇAY ÇALIŞTAYINDAN "KALİTE" KARARI ÇIKTI

Rize'de üç gün süren Çay Çalıştayı bugün sona erdi. Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan basın mensuplarına çalıştayın sonuçlarıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Erdoğan çalıştayda; eğitim, ar-ge, organizasyon, tarımsal üretim, işleme teknolojileri, pazarlama ve yasal düzenlemelerin ele alındığını belirterek üretim kalitesinin arttırılması gerekliliğinin öne çıktığını vurguladı.

cay-calistayi-rize.jpg

Erdoğan, ''Kaliteye dayalı bir üretim sistemi uygulanmalıdır. Kaliteli çay üreten üreticinin desteğe ihtiyacı var. En kötü ürün ile en iyi ürün aynı fiyata alınıp satılmaktadır. Bu da sorunlara neden olmaktadır. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkacak kapsamlı yol haritası ile bu gibi sorunlara çözüm bulunacağına inanıyorum. Çaycılığının önümüzdeki yıllarda, geçmiş yıllardaki değerini bulacağına inanıyorum. Bu çalışma diğer tarım ürünlerine de örnek olacak nitelikte bir çalışma oldu'' diye konuştu.

Çalıştaya katılan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feramuz Özdemir de, çayın dünyada sudan sonra en fazla içecek olduğu gerçeğinin önemli olduğunu vurgulayarak, ''25 yıldır çay ile ilgili araştırmalar yapıyorum. Türkiye'nin 2023 vizyonu ortaya konuldu. Bu çok önemli. Bu kapsamda Türk çaycılığının da Cumhuriyetin 100'üncü yılında dünyada tanınır bir marka haline getirilmesi önem taşıyor'' diye konuştu.

İLGİLİ HABERİMİZ

Bakırcı'dan Zengin Edecek Yaş Çay Formülü!