Çay Eksperleri Hak Arıyor

Çay Eksperleri Hak Arıyor
Çaykur'da çalışan 2007 yılı girişli eksperler, kadro alabilmek için ortak mücadele başlattı.

Mevsimlik işçilerin kadro sıkıntısı giderek büyüyor. Çaykur'da sadece 4 ay çalışan eksperler, kadrolu bir iş sahibi olabilmek için mücadelelerini sürdürüyor. Milli Gazete Yazarı Fatih Yedier'e açıklamalarda bulunan Çay Eksperleri Platformu Başkanı Selçuk Er, "Ülkemizde Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çok değişik kanunlar ve kararnamelere tabi olarak çalışan işçiler, sözleşmeliler ve memurlar v.s mevcut. Bizler bu çalışanların içinde 4857 sayılı iş kanuna tabi çalışma süresi 5620 sayılı kanunla belirlenen geçici işçileriz. Bizler Çaykur'da sürekli çalışmak istiyoruz. Başlattığımız bu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz." dedi.

Sesimizi duyurmak için başbakanlığa faks çektik

Meslektaşlarıyla birlikte diplomalarını ve sorunlarını içeren bilgi notunu Başbakanlığa faksladıklarını ifade eden Er, "Başbakanımızın ve diğer ilgililerin sorunumuzu duymalarını ve çözüm için somut adım atılmasını istiyoruz. Aldığımız eğitim, bilgi birikimimize uygun olarak mesleklerini sürekli yapabileceğimiz bir şekilde çalışmak istiyoruz. Çaykur'un faaliyet alanı çay tarımı olduğu gibi çay eksperleri de çay tarımının teknik elemanlarıdır ve başka bir iş sahası da bulunmamaktadır. Doğal olarak hiç kimse 4 ay çalışmak için teknik eleman eğitimi almaz. Çaykur'da sürekli çalışmak istiyoruz. Başlattığımız mücadelemizi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Ülkemizde yaklaşık 25 bin mevsimlik işçi var

Bizler Çaykur'un işlevi ve fonksiyonları gereğince bütün işçisini takriben on bin civarında çalıştırmasının mümkün olmadığını bilmekteyiz diyen Er, "Bununla birlikte süreklilik arz eden işlerde kendi bünyesindeki geçici işçilerden karşılayabileceği eleman ihtiyacını 5620 sayılı yasa gereğince karşılayamamaktadır. Bugün ülkemizde Çaykur'da, belediyelerde, ormanda, şeker fabrikalarında il özel idarelerde ve bunun gibi kuruluşlarda yaklaşık yirmi beş bin civarında mevsimlik geçici işçi çalışmaktadır. Bunların içinde Üniversite ve yüksek okul mezunları da mevcuttur." ifadelerini kullandı.

Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz

Er, "Özellikle Meslek Yüksek Okulu mezunu olup bitirdikleri bölümün tek ilgili kuruluşu olan Çay Eksperlerinin Çaykur'dan başka bir kurumda mesleki unvanları ile çalışmaları mümkün değildir. İnsanlarımız Meslek sahibi olsun diye onca kurslar açan teşvikler veren devletimizin meslek sahibi olan biz ve bizim gibi birçok teknik elemanı bu şekilde (amiyane tabirle harcaması) çalıştırmasını kabullenemiyoruz. Bunu içimize sindiremediğimiz için de mücadeleye devam etmekteyiz. Haklı olduğumuzu biliyoruz. Bununla birlikte ülkemizde haklı olmanın yeterli bir argüman olmadığının da farkındayız." diye konuştu.

Çalmadık kapı bırakmadık

Çay Eksperleri Platformu Başkanı Ali Rıza Selçuk Er, "Ülkemizde Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çok değişik kanunlar ve kararnamelere tabi olarak çalışan işçiler sözleşmeliler ve memurlar v.s mevcuttur. Bizler bu çalışanların içinde 4857 sayılı iş kanuna tabi çalışma süresi 5620 sayılı kanunla belirlenen geçici işçileriz. Geçici işçiler yılın belirli bir takviminde 5620 sayılı kanun belirlediği bir mali yılda 179 günden fazla çalışamayan işçilerdir.

Bizler ise yine bu kanun hükümlerine göre Çaykur'un yaş çay kampanyasını açması ve kapatması süresi ile sınırlandırılmıştır. Bu süre 120 ile 140 gün arasında değişmektedir. 365 günü 120 günle ikame etmek ne kadar mümkün olabilir. 7 yıldır hakkımızı arıyoruz. Çalmadık kapı bırakmadık" şeklinde konuştu