Çay Fiyatı 1.25 Tl Olmalı

Çay Fiyatı 1.25 Tl Olmalı
Rize Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, 2010 yılı için yaş çayın kilogram fiyatının 1,25 lira olarak belirlenmesinin, müstahsili rahatlatacağını söyledi.

Mavi, yaptığı açıklamada, geçen yıl yaş çayın kilogram fiyatının, 11,5 kuruşu destekleme primi olmak üzere toplam 90,5 kuruş olduğunu hatırlattı.

Bu nedenle geçen yıl çay üreticisinin mağdur olduğunu savunan Mavi, şunları kaydetti:

''Geçen yıl gübre fiyatlarının yüksek olması, ekonomik kriz gibi etkenler çay üreticisinin yaşam kalitesini düşürdü. Bu yıl ise gübrenin ucuzlaması müstahsilin yüzünü güldürdü. Ekonomik krizin aşılması da önemli bir etken ancak müstahsil uzun yıllardır mağdur ve ürün kazancından memnun değil. Yaş çayın kilogram fiyatının 1,25 lira olarak belirlenmesi müstahsili rahatlatacaktır. Bunun altındaki bir fiyat üreticiyi rahatsız eder.

Çay, yıllardır gerçek değerine ulaşamadı. Bu yıl için yine taban fiyatın düşük tutulacağı yönünde duyumlar alıyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Gelecek yıllarda destekleme primi kaldırılırsa bu müstahsilin mağduriyetini daha da artırır. Bunun için taban fiyat ile birlikte verilecek destekleme priminin iyi hesaplanması lazım.''

Destekleme primini devletin karşılanması nedeniyle özel sektörün de taban fiyatın düşük tutulup destekleme priminin artırılmasına sıcak baktığını anlatan Mavi, ''Bu kısa vadede yaş çay üreticisi için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de uzun vadede üreticinin mağduriyetini artıracaktır. Yaş çay fiyatında yapılacak artış öncelikle taban fiyat üzerinden verilmelidir.'' diye konuştu.