Çay Hasadı 15 Mayıs'tan Sonra

Çay Hasadı 15 Mayıs'tan Sonra
Doğu Karadeniz'de yaklaşık 204 bin üretici tarafından sürdürülen yaş çay tarımında sezonun birkaç gün içinde açılması bekleniyor.

Doğu Karadeniz'de resmi rakamlara göre 767 bin, gayri resmi rakamlara göre 850 bin dekar alanda yaklaşık 204 bin üretici çay tarımı yapıyor. Son yıllarda yaş çay üretimi yılda 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasında değişiyor. Bundan da 200-220 bin ton civarında kuru çay elde ediliyor. Çay, dolaylı olarak bölgede yaklaşık 1 milyon insanı ilgilendiriyor.

Yörede yaş çay hasadı iklim şartlarına bağlı olarak genellikle mayıs ayının ortalarında başlayıp, ekim ayının sonlarına kadar devam ediyor. Üretilen yaş çayın yaklaşık yüzde 60'ını ÇAYKUR, yüzde 40'ını ise yöredeki 130 civarında özel çay fabrikası satın alarak işliyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, yaptığı açıklamada, bu sezon 600 bin ton yaş çay almayı hedeflediklerini belirtti.

Üreticiden geçen sezon 594 bin ton yaş çay aldıklarını, bundan 111 bin ton kuru çay ürettiklerini ve 110 bin ton kuru çay sattıklarını ifade eden Yüce, ''Bu sezon 600 bin ton civarında yaş çay almayı, bundan da 110 bin ton civarında kuru çay üreterek satmayı hedefliyoruz. İmkanlarımız elverirse bu rakamların üzerine çıkmaya çalışacağız'' dedi. 
    
-HASADIN 15 MAYISTAN SONRA BAŞLAYACAĞI TAHMİN EDİLİYOR- 
    
Yüce, geçen yıl yaş çay kampanyasını 15 Mayısta açtıklarını anımsatarak, ''Bu yıl 1 Mayıs itibariyle bütün bakım ve tamir işlerimizi bitirdik ve 47 yaş çay fabrikamızı da alıma hazır hale getirdik. Ancak hava şartlarından dolayı çay hasat olgunluğuna henüz ulaşmadı. Şu anda ekiplerimiz arazide yaş çayın hasat olgunluğunu takip ediyor. Fabrikalarımız bulunduğu bölgelerde de hasat olgunluğunu kontrol ediliyor. Olgunlaşacak yaş çayların bir an önce alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun için önceki senelerden daha fazla gayret içindeyiz'' diye konuştu.

Yaş çayın ilk olarak iklim şartlarının daha uygun olmasından dolayı Artvin'in Hopa ilçesi ve çevresinde hasat olgunluğuna ulaşabildiğini anlatan Yüce, ''Bu bölgede diğer kesimlere göre sıcaklık daha fazla olduğu için genellikle hasat daha erken başlıyor. Bu yıl da öyle olacağını tahmin ediyoruz. Söz konusu bölgede yaptığımız son incelemelerde 15 Mayıstan önce alım yapamayacağımızı gördük. Yaş çay hasat olgunluğuna gelir gelmez üretime başlayacağız'' diye konuştu. 
     
-''KALİTELİ YAŞ ÇAY ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ''- 
Ana hedeflerinden birisinin kaliteli ürün üretmek olduğunu vurgulayan Yüce, şunları kaydetti: 

 ''Bunun için de ham madde yani yaş çay yaprağının kaliteli olması gerekir. En ileri teknolojiyi kullansanız da ham madde nitelikli ve kaliteli değilse nitelikli ürün üretemezsiniz. Dolayısıyla kalite, topraktan, bitkiden başlıyor. Bu nedenle bahçelerin bakım, onarımı, budama, gübreleme, hasat edilecek ürünle ilgili yoğun bir bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yürütüyoruz. Amacımız müstahsilin kaliteli yaş çay üretmesidir. Buna müstahsillerimiz de önem vermeli.''