Çayda Randevulu Alım Sistemi

Çayda Randevulu Alım Sistemi
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay üreticisinin alım yerlerinde izdiham yaşamaması adına çayda randevulu alım sistemini hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Sütlüoğlu, "Çay sezonlarında üreticinin kısa sürede çayını satma isteğiyle ortaya çıkan izdihamları önlemek adına bu sistemi hayata geçirip izdihamı önleyeceğiz." dedi.

Sütlüoğlu yaptığı açıklamada, ikinci sürgün yaş çay alımlarına 22 Haziran itibariyle başladıklarını hatırlatarak, "İlk sürgünde 350 kilo olarak belirlediğimiz kota uygulamasını ikinci sürgünde dönüm başına 375 kilo olarak belirledik. İkinci sürgünde bugüne kadar 727 ton çay aldık. Fabrikalarımızda ikinci sürgünde tam kapasite çay alımları yapılıyor. Herhangi bir aksama ya da mağduriyet söz konusu değil. Her fabrikamızda günlük 7 bin ton civarında yaş çay işliyoruz." dedi.

Birinci sürgünde üreticiden alınan 140 milyon liralık yaş çay bedellerinin ödemelerini bugün itibariyle tamamladıklarını bildiren Sütlüoğlu, "Her zaman olduğu gibi aldığımız çayın parasını bir sonraki ayda üreticimize ödeyeceğiz. Başbakanımızın ödemeler konusundaki talimatını bizzat uyguluyoruz. Birinci sürgünde özel sektörün çay alım politikasında müstahsilin iyi niyetini suiistimal etmesi nedeniyle birtakım mağduriyetler meydana gelmişti. İkinci sürgünde de benzer şeyle olacaktır. Bizim temennimiz özel sektörün daha makul fiyatlarda çay alması ve üreticisini mağdur etmemesidir." diye konuştu.

ÇAYDA RANDEVULU ALIM SİSTEM GELİYOR

Sütlüoğlu, kurum olarak kendilerinin ve üreticilerin mağduriyet yaşamaması adına yeni projeler geliştirdiklerini belirterek, şöyle dedi: "Çok yeni ve ciddi altyapı gerektiren 'Çayda randevulu alım sistemi' projemiz üzerinde önemle duruyoruz. Altyapı çalışmalarına şimdiden başladık. Geçen yıl 3 ilde bulunan 3 ayrı fabrikada bu uygulamayı denedik. Bu sene ise 46 fabrikamızın tamamı ve her fabrikamızın 6 çay alım yerinde bu uygulamanın yapılması adına fabrika müdürlerimize bilgilendirme yaptık. Önümüzdeki sezon tüm gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayarak çayda randevulu sisteme geçmek istiyoruz. Çay kampanyalarında üreticinin kısa sürede çay verme isteği ve meydana gelen izdihamları önleme adına bu sistemin büyük yarar sağlayacağını düşünüyoruz. Biz vatandaşa şu saatten gelerek çayını satmasını söyleyeceğiz. Üretici de o saatte gelerek çayını satacak. Kotası bir ton olan üreticimiz randevulu sistem sayesinde çayını 3 günde, 3 ton kotası olanlar 5 gün, 5 ton kotası olanlar 7 günlük sürede çayını satabilecek. Bu sayede kurum olarak rahat çay alabileceğiz. Üreticimiz de çok rahat bir şekilde çayını satabilecek."

Haber:Hızır İlyas Yıldırım