Çayeli Andon Suyu İçmeyecek

Çayeli Andon Suyu İçmeyecek
Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, su kesintisinin bu akşam sona ereceğini ifade ettiği açıklamasında Çayeli ilçesinin Andon Su Birliği'nden ayrılacağını vurguladı.

Rize’de Askoroz Deresi’nin taşması sonucu Akarsu Köyü mevkiinde Andon içme suyunda meydana gelen tahribat dolayısıyla Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır incelemede bulundu. Başkan Çakır, Andon su birliğinden çıkacaklarını vurgulayarak “Çayelimizin Andon suyuna ihtiyacı yoktu. En az 15 yıl önce idi Andon Birliği kuruldu Çayeli’ni de ona üye ettiler. Bizden önceki ağabeylerimiz ona üye olmuştu. Suyu oradan alma durumunda kaldık. Bizim Andon’a ihtiyacımız yok. Allah zaten suyu bize bolca vermiştir.” dedi. Başkan Çakır ayrıca bu akşam saatlerinden itibaren su kesintisinin de giderilerek ilçeye su verileceğini kaydetti.

riza-cakir-incelemede-3.jpg

Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, Ak Parti Çayeli İlçe Başkanı Ali Kar ve Çayeli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Baltacı, Askoroz Deresi Akarsu Köyü mevkiinde meydana gelen su arızasının giderilme çalışmalarını yerinde inceledi. İnceleme sonrası bir açıklama yapan Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, “Üç gündür yağan yağmurlar neticesinde Askoroz deresinin gelmesiyle ciddi bir felaket yaşamıştık. Çayeli ve Gündoğdu’ya giden su hattımız tahrip olmuştu. Bugün Allah’a şükür yağmur kesti. Dere biraz indi. Çalışmalara son sürat başladık. Şu iki makine derede kamyonlar vs. çalışmayı yapıyoruz. İnşallah yakın bir zamanda hem Çayeli’ne hem Gündoğdu’ya suyu vermiş olacağız. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı oldu.  Halkımıza karşı cidden kendimizi sorumlu hissediyoruz. Haklarını helal etsinler.” dedi.

riza-cakir-incelemede-7.jpg

Andon suyunun Çayeli’ne gelişi konusunda da bilgiler veren Başkan çakır, Andon Su Birliğinden çıkacaklarına vurgu yaptığı açıklamasının devamında şunları söyledi: Bir gerçeği kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. İçinde bulunduğumuz Askoroz Deresinin akar alanı tahminen 100 metredir. Burada DSİ’nin de ortak olduğu bir HES Projesi var. HES Projesinin yapım aşamasında dere yatağının %80’i kapatılmış durumdadır. HES’ten dolayı 3 ay önce tekrar bir sıkıntı yaşadık. Borumuz açığa kaldı. O boruyu 20 metre içeriye deplase ettik. Deplase etmemize rağmen proje devam ettiği için dere bu tarafa geliyor. Derenin bu tarafa gelmesiyle hem Güneysu karayolu tahrip oluyor, hem Gündoğdu ve Çayeli’ne gelen su hattımız tahrip oluyor. Onun için cidden üzgünüz. Biz buradan su hattını geçirirken 2005 yılında DSİ ile protokol imzalayarak tahkimatın arkasından geçirmiştik. Ama maalesef tahkimat bir defa gitti. Daha sonra tekrar gitti. Şu an ciddi bir sorun yaşamamıza rağmen bu akşam inşallah suyu vereceğiz. Ama bu geçici olacak. Bu dere böyle olduğu müddetçe burada HES çalışması devam ettiği müddetçe bir hattımız deplase ederek yolun diğer tarafına almayı düşünüyoruz. O çalışmayı da başlatacağız. Burada tarihi olaya şahitlik yapıyoruz. Bir seneden beri yapmış olduğumuz çalışması kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Aslında Çayeli’mizin Andon suyuna ihtiyacı yoktu. En az 15 yıl önce idi Andon Birliği kuruldu Çayeli’ni de ona üye ettiler. Bizden önceki ağabeylerimiz ona üye olmuştu. Suyu oradan alma durumunda kaldık. Bizim Andon’a ihtiyacımız yok. Allah zaten suyu bize bolca vermiştir.

riza-cakir-incelemede-1.jpg

Yakın bir zamanda ihalesi yapılacak olan Çayeli Seslidere su projesi hakkında da bilgiler veren Başkan Çakır; Bir seneden beri Başbakanımızın bilgisi dâhilinde bakanımız ve değerli ağabeylerimiz ile birlikte yaptığımız bir çalışmamız var onu kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Çayeli’nin Seslidere köyünden saniyede 152 metre debisi olan bir suyumuz var. Su tahsisi konusunda DSİ ve Milli Emlak ile anlaştık. Ölçümlerini yaptırdık. Sayın Başkanımızın onayı gereken konuda kendileri suyun Çayeli Belediyesine verilmesini onayladılar. Hayırlı uğurlu olsun. Talimatımızı verdik. İller bankası şu anda bizim adımıza proje ihalesine çıkıyor. Zannedersem önümüzdeki hafta buda olacak. Bir ay sonrada ihale aşamasına geçilecek. İnşallah Seslidere suyu bir yıl içesinde Çayeli’ne gelecektir.  100 bin kişiye yetecek niteliktedir. Sadece Çayeli’nin merkezî değil güzergâhtaki bütün köyler bu sudan faydalanabilecektir. Çayeli Seslidere suyu projesi tamamlandığında tarihi su sorununu halletmiş olacağız. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı vatandaşımıza bazı sıkıntılar verdik. Öğrencilerimize su dağıttık. Tanklar taktırdık. Elimizde olmayan bu olumsuz durumdan dolayı ilçemize su veremedik. Mağdur ettiğimiz vatandaşlarımızın da haklarını helal etmelerini istiyoruz. Hepsinden özür diliyoruz. Hem bugünkü çalışmanın hem de geleceğe yönelik Seslidere suyunun Çayeli’mize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

riza-cakir-incelemede-2.jpg

riza-cakir-incelemede-4.jpg

riza-cakir-incelemede-5.jpg

riza-cakir-incelemede-6.jpg