Çaykur Kapasite Artırımına Gitmeli

Çaykur Kapasite Artırımına Gitmeli
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, ÇAYKUR'un kota artırımı ile birlikte kapasite artırımına da gitmesi gerektiğini söyledi.

Mavi, yaptığı açıklamada, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün birinci sürgünde dönüm başına kotayı 350 kilogramdan 425 kilograma çıkardığını hatırlattı.

Kota artırımının geçmiş yıllarda da yapılması gerektiğini savunan Mavi, şunları söyledi: "Geçmiş yıllarda yapılabilecek kota artışı özel sektörün çay müstahsilini mağdur etmesini engelleyecekti. Ancak bugün yapılması geç kalınmış bir uygulama olmasına rağmen olumlu bir uygulamadır. Bu uygulamayı ikinci ve üçüncü sürgünde de beklemekteyiz. Gelişmeleri popülist politikalardan uzak, siyasi çıkarlardan arınmış, üretici memnuniyeti için yapılmış uygulama olarak görmek istiyoruz."

İkinci sürgünde yaş çay üretiminin de artacağını kaydeden Mavi, ikinci sürgünde budama yapılmış çay bahçelerinden hasat yapılacağını, bunun da özel sektöre olan bağımlılığı artıracağını belirtti.

Mavi, şöyle devam etti: "ÇAYKUR'un uyguladığı kontenjana göre fiyat belirlemesi yapan özel sektöre bağımlılık artacaktır. Yaş çay kilogram fiyatı 0, 60 liraya kadar inecektir. Açıkçası üretici özel sektör kapılarında yalvarmaya, yok pahasına çay satmaya mahkum olacaktır. Kurtuluş ÇAYKUR'un yeni politikaları ile olacaktır. ÇAYKUR kota artırımı ile birlikte yakın zamanda kapasite artırımına gitmelidir. Günlük 6 bin 600 ton olan yaş çay işleme kapasitesi 8 binler seviyesine getirilmelidir."

Mavi, izdihamı fırsat bilen özel sektörün, üreticiyi mağdur etmekten vazgeçmesini, üreticinin "yolunacak kaz gibi" görülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.