Çaykur Özel Sektörün Ekmeğine Yağ Sürdü!

Çaykur Özel Sektörün Ekmeğine Yağ Sürdü!
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, müstahsili ve tüketiciyi koruyucu kanun çıkarılması gerektiğini ifade ederek ÇAYKUR'un çay kapasite artırımına gitmesi gerektiğini söyledi

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ÇAYKUR'un günlük 2 bin ton yaş çay kapasite artırımına gitmesi gerektiğini söyledi.

Paliç, Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap ve Çay üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi ile birlikte yaş çayda yaşanan sorunlarla ilgili Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

ÇAYKUR ÖZEL SEKTÖRÜN EKMEĞİNE YAĞ SÜRDÜ

Çayda en önemli iki sorunun, kaçak çay ve kalitesiz çay olduğunu belirten Paliç, ''Sezona 90 bin ton kuru çay stoku ile giriliyor. Çayın zamanında alınmaması nedeniyle yılda yaklaşık 30 bin ton kalitesiz çay işleniyor. Çay sezonu bir hafta önce açılıp yaş çay işlenmeye başlanırsa sorunlar bir nebze azalır. ÇAYKUR fabrikalarının aksaması, sezona geç girilmesi özel sektörün ekmeğine yağ sürmüştür'' dedi.

ÇAYKUR YOKSA ÇAY BİTME NOKTASINA GELİR

Türk çayının tek güvencesinin ÇAYKUR olduğunu ifade eden Paliç, ''ÇAYKUR olmazsa müstahsil çay bahçesine girmez. Çay bitme noktasına gelir. ÇAYKUR günlük 2 bin ton yaş çay kapasite artırımına gitmelidir. Kaçak çay önlenmelidir. Kaçak çay işi yapanlar teşhir edilmelidir. Çay taze toplanmalı, kaliteli işlenmelidir. Müstahsili ve tüketiciyi koruyucu kanun çıkarılmalıdır. Bu eksiklikler giderilirse çay altın dönemini yaşar'' diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖR MÜSTAHSİLİ KÖLE GİBİ GÖRÜYOR

Hasan Kasap ise özel sektörün müstahsili 25 yıldır ''köle'' gibi gördüğünü savunarak, şunları söyledi: ''Özel sektörün elinde yıllardır ölüyoruz. Bir yıl acı, sıkıntı çekelim. Bir yıl özel sektöre çay vermeyelim. ÇAYKUR'un dışında kalan çayımızı bahçeye gübre yapalım. Üç yıl sonraya 60 kuruşa çayı satmaktansa hiç vermemek daha iyidir. Geçimini bundan sağlayan aileler var. Belki bazı zorluklar çekecekler ancak çayın geleceğini kurtarmak zorundayız.''

ÇAYKUR ÖZEL SEKTÖR ELELE MÜSTAHSİLTEK BAŞINA

Mustafa Mavi de ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun sezona iyi hazırlanmadığını, özel sektör temsilcileri ile yurt dışı gezilerine giderek müstahsili tek başına bıraktığını öne sürdü.