Çaykur’dan Tepki Çeken Uygulama!

Çaykur’dan Tepki Çeken Uygulama!
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun çay eksperleri ile alım evlerinde çalışan işçileri çay arasında fabrikalarda görevlendirmek istemesi eksperler ve işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

2016 yaş çay sezonuna sıkıntılarla giren ve 1. Sürgün yaş çay dönemi kapanmasına rağmen bazı fabrikaları üretime yetiştiremeyen ve yıl sonuna kadar da bazı fabrikaların üretime yetişmeyeceğinden üreticinin yaşayacağı sıkıntılar artarak devam edecek olan Çaykur’da Genel Müdür Sütlüoğlu’nun çay eksperleri ile alım evlerinde kürekçi olarak çalışan işçileri yaş çay arasında fabrikalarda görevlendirmek istemesi çay eksperleri ile kürekçileri çileden çıkardı.

Çay döneminde alım evlerinde fazla mesai yapmalarına rağmen mesai ücreti alamadıklarından çay arası bu şekilde dinlendirildiklerini ifade eden çay eksperleriyle alım evi işçileri, “Çay zamanı hem fazla çalıştıracaksınız, hem mesai vermeyeceksiniz, hem de yaşadığımız maddi kayıplar dolayısıyla çay arası 15-20 günlük dinlendiğimiz dönemi çok görüp bizleri fabrikalarda görevlendirmek isteyeceksiniz. Ya çay zamanı fazla çalıştığımız dönemlere ait mesailerimizi verin yada çay arasındaki dinlenme dönemimize dokunmayın. 50 yıldır uygulanan sistem bugün mü yanlış oldu, değiştirmeye çalışıyorsunuz?” diyerek İmdat Sütlüoğlu’nun uygulamak istediği sisteme tepki göstererek, Sütlüoğlu’nu eleştirdi.

Öte yandan, 2007 yılında dönemin yetkili sendikası olan TEK Gıda İş Sendikası ile Çaykur arasında işçilerin aleyhinde olan 3 maddelik bir sözleşme imzalandığı ve sözleşmeye göre, Çaykur’da çalışan tüm işçilerin üretim işçisine dönüştürüldüğü kaydedilerek, Çaykur’un istediği işçiyi istediği yerde çalıştırabileceği gibi istediği ilde çalışma yetkisini de sözleşme ile imza altına alınmasına rağmen hiç uygulanmadığı ve ilk kez bu dönem Sütlüoğlu tarafından uygulanacağı öğrenildi.