ÇAYKUR'un 2012 Yılına İlişkin Bilançosu İbra Edildi

ÇAYKUR'un 2012 Yılına İlişkin Bilançosu İbra Edildi
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın ÇAYKUR'un "siyasi arpalık" haline getirildiği iddialarının yer aldığı TBMM KİT Komisyonu'nda ÇAYKUR'un 2012 yılına ilişkin bilançosu ibra edildi

TBMM KİT Komisyonu'nda, Tasfiye Halinde Emlak Bankası AŞ'nin 2012 yılına ilişkin bilançosu genel görüşe sunuldu. Komisyonda, ÇAYKUR'un 2012 yılına ilişkin bilançosu ibra edildi.

Tasfiye Halinde Emlak Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Bankanın tasfiyesinin Hazineye ilave yük getirmeyeceğini belirterek, "Tasfiye sonunda, tüm borçlar ödendikten sonra, Hazineye ciddi tutarda ilave kaynak aktarılabileceği hesaplanmaktadır" dedi.

Tasfiye Halinde Emlak Bankası AŞ'nin 2012 yılına ilişkin bilançosu TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında görüşüldü.

Toplantıda sunum yapan Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla Bankanın aktif toplamının 2 milyar 309 milyon lira olduğunu söyledi.

Aktifteki en önemli kalemin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) devredilen gayrimenkul karşılığı alınan özel tertip devlet iç borçlanma senedi (DİBS) olduğunu dile getiren Sayın, bunun toplamının 1 milyar 248 milyon lira seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Sayın, ikinci kalem olan tasfiye olunacak alacak tutarının brüt 981 milyon lira olduğunu bildirdi.

En büyük alacaklı konumunda bulunan Hazine Müsteşarlığına bu zamana kadar yapılan toplam ödemenin 1 milyar 941 milyon liraya ulaştığını belirten Sayın, Hazineye bu yılın eylül ayı itibarıyla 992 milyon lira borçlarının kaldığını ifade etti.

Sıra cetvelindeki diğer alacaklı sayısının 493, alacak tutarlarının toplamının da 17 milyon lira olduğunu anlatan Sayın, "Bu alacaklılarımıza ödemelerimiz, Hazineye olan borçların bitmesinden sonra başlayacaktır" diye konuştu.

Bankanın brüt dönem karının eylül ayı itibarıyla 50 milyon lira seviyesinde gerçekleştiğini dile getiren Sayın, tasfiye sürecindeki yıllar itibarıyla elde ettikleri karların toplamının 1 milyar 340 milyon lira olduğunu söyledi.

Tasfiye başlangıcında toplam 16 bin 116 olan borçlunun 9 bin 625'inden alacaklarını tahsil ettiklerini kaydeden Sayın, bu yılın borçlu sayısının 6 bin 491'e indiğini ifade etti.

Tasfiyenin başlangıcından bu yılın eylül ayına kadar tasfiye olunacak alacaklardan yapılan toplam tahsilatın 1 milyar 172 milyon liraya ulaştığını belirten Sayın, yuva kredilerinden, diğer muhtelif alacaklardan ve gayrimenkul satışlarından elde edilen tahsilatlarla birlikte toplam tahsilatın 2 milyar 94 milyon liraya çıktığını açıkladı.

TOKİ'ye devredilen gayrimenkullere karşılık alınan 1 milyar 248 milyon lira tutarında DİBS'in vade başlangıçları Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından 4 kez ötelendiğinden henüz tahsilat yapılamadığını anlatan Sayın, son alınan YPK kararına göre ödemenin 15 Ağustos 2015 tarihinde başlamasının planlandığını kaydetti.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahipleri ile ilgili yıllar itibarıyla tespiti yapılan toplam kayıt sayısının 12 milyon 611 bin 173'e ulaştığını ifade eden Sayın, ödeme yapılması gereken toplam tutarın 4 milyar 123 milyon 368 bin 747 lira olarak hesaplandığını dile getirdi.

Bankanın, bilançosundaki 981 milyon lira tutarındaki kanuni takipteki alacağını hiç hesaba katmadan bile mevcut kıymetleri ve diğer alacaklarının tahsili ile bütün borçlarını ödeyebildiğine ve 544 milyon lira artıya geçtiğine dikkati çeken Sayın, "Görüldüğü gibi, Bankanın tasfiyesinin hiçbir şekilde Hazineye ilave yük getirmeyeceği gibi tasfiye sonunda tüm borçlar ödendikten sonra Hazineye ciddi tutarda ilave kaynak aktarılabileceği hesaplanmaktadır" ifadesini kullandı.

Sunumun ardından söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, bankanın satın alınması konusunda yurt içi ve yurt dışından milyar dolar seviyelerinde teklif olduğunu belirterek, "Herkesin banka almaya çalıştığı bir dönemde böyle bir bankayı bu hale getirmek doğru değil" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, bankanın elindeki önemli gayrimenkullerin TOKİ'ye devredildiğini ifade ederek, aynı şekilde alacaklıların da TOKİ'ye devredilmesi önerisinde bulundu.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de Emlak Bankası gibi marka bir kuruluşun neden tasfiye edilmek istendiğini anlamadığını kaydetti. Öğüt, "Adı sanı belli olmayan bankalar Türkiye'ye gelip para kazanıyor. Emlak Bankası bu kadar güçlüyse neden tasfiye ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ise tasfiye sürecinin hızlanması konusunda net bir formül bulunması gerektiğine işaret ederek, bankanın marka değeri ile ilgili ifadeleri abartılı bulduğunu söyledi.

Banka kurmak için ciddi bir sermayeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Domaç, bankanın satın alınmasına yönelik teklifler konusunda "Şu anda satılamayacağı için hayali bir şey" görüşünü dile getirdi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan da banka ile ilgili gelişmeleri bilen biri olarak, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın, bilgisine başvurmak üzere, komisyona davet edilmesini önerdi.

Milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından söz alan Zeki Sayın, Bankanın Hazineye yük olmadan bir an önce tasfiye edilmesini arzu ettiklerini söyledi.

Büyük miktarda borcu olanlardan alacakların tahsil edilmesine gayret göstermelerine karşın, bu kimselerin başka düşünceler içinde bulunduğunu kaydeden Sayın, "Bu borçlular arzu ediyor ki 'Emlak Bankası TMSF'ye devredilsin ve biz bunun (borcun 10'da birini ödeyerek...' Böyle kulisler olduğunu duyuyoruz" diye konuştu.

Toplantının ardından Tasfiye Halinde Emlak Bankası AŞ'nin 2012 yılına ilişkin bilançosu genel görüşe sunuldu.

tbmm-kit-komisyonunda-caykurun-2012-yilina-iliskin-bilancosu-ibra-edildi-1.jpg

Toplantıda, Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, göreve gelmelerinin ardından 1000 ton ilave kapasite artışı sağladıklarını belirterek, "Bu yıl 8 bin tonluk bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

ÇAYKUR'un 2012 yılına ilişkin bilançosu TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında görüşüldü.

Toplantıda sunum yapan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kurum olarak yıllık yaş çay alım rekoltelerinin 600-650 bin ton civarında olduğunu, özel sektörün alımları ile birlikte 1 milyon 200 bin ton seviyelerinde çay alımı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu yılki yaş çay alımlarının 12 Ekim'de sona erdiğini anımsatan Sütlüoğlu, 628 bin 411 tonluk alıma karşılık üreticilere 874 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti. Sütlüoğlu, kuru çay üretiminin ise 119 bin ton olduğunu dile getirdi.

Organik yaş çay için üreticilere bu yıl 8 milyon lira destekleme primi ödendiğini ifade eden Sütlüoğlu, soğuk çay markası DİDİ'nin satışlarının bugün itibarıyla 60 milyon litre seviyelerine ulaştığını bildirdi.

Yeni çay paketleme fabrikasının inşaatının yıl sonuna kadar başlamasının planlandığını anlatan Sütlüoğlu, gelecek yıl sonunda tamamlanması öngörülen fabrikanın maliyetinin 262 milyon lira olduğunu kaydetti.

Sunumunun ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Sütlüoğlu, Çaykur Rizespor'a ödenen sponsorluk ücreti ile ilgili bir soru üzerine yıllık 5 milyon lira civarında bir sponsorluk ücreti ödediklerini, piyasadaki reklam ücretleri göz önüne alındığında az parayla çok etkili bir reklam yaptıklarını söyledi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın kurumun "siyasi arpalık" haline getirildiği iddialarına da yanıt veren Sütlüoğlu, kendisi göreve geldikten sonra ÇAYKUR'a hiç eleman alınmadığına dikkati çekti.

Kurumun, bir devlet kurumu olarak ticarete uygun bir yapısının olmadığını kaydeden Sütlüoğlu, "Özel sektör manevra yapabiliyor ama biz yapamıyoruz. ÇAYKUR'un başarılarını bu yönüyle değerlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

Göreve gelmelerinin ardından 1000 ton ilave kapasite artışı sağladıklarını dile getiren Sütlüoğlu, "Bu yıl 8 bin tonluk bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. ÇAYKUR'un işçi alması gerektiğine işaret eden Sütlüoğlu, bununla ilgili taleplerini ilgili kurumlara ilettiklerini ifade etti.

Kuruma ait Rize-Güneysu'daki bir taşınmaza ilişkin soruyu da yanıtlayan Sütlüoğlu, gayrimenkulün yaklaşık 11 milyon lira karşılığında, okul yapılması için, Milli Eğitim Bakanlığı'na verildiğini belirtti.

Toplantının ardından kurumun 2012 yılına ilişkin bilançosu ibra edildi.

Bu arada TTA Gayrimenkul AŞ'nin aynı yıla ilişkin bilançosu da komisyonda görüşülerek, genel görüşe sunuldu.