ÇAYKUR'un Günlük Kapasitesi 9 Bin Ton, Pazar Günü Rekoltesi 9 Bin 700 Ton

ÇAYKUR'un Günlük Kapasitesi 9 Bin Ton, Pazar Günü Rekoltesi 9 Bin 700 Ton
Birinci sürgün alımlarını sürdüren ÇAYKUR, Pazar günü 9 bin 700 ton yaş çay alımı yaparak 9 bin ton olan günlük çay işleme kapasitesinin üzerinde bir alım gerçekleştirdi.

Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun’da yaklaşık 200 bin üreticinin 780 bin dekarda üretimini yaptığı yaş çayda 10 Mayıs’ta başlayan alımlar bugün rekor seviyede gerçekleşti. Cumartesi günü 8 bin 500 ton yaş çay alımı yaparak sezonun rekolte rekorunu kıran ÇAYKUR, Pazar gününü ise bölgelere göre 15 ile 30 kg arasında değişen kontenjan uygulamasına rağmen 9 bin 700 ton alımla kapadı.

Cumartesi günü yapılan alımlarda fabrikaların günlük işleyebileceği kapasiteye ulaşan ÇAYKUR, Pazar günü için ise kontenjan uygulamasına geçerek çaya başlama sırasına göre 15 ile 30 kg arasında değişen oranlarda kontenjan uyguladı. Erken çay hasadına başlayan bölgelerde 15, daha geç başlayan bölgelerde ise başlama sırasına göre 20-25 ve 30 kilo kontenjan uygulandı.

Sezonun açılmasının ilk günlerinde çayın küçük olması ve hasada tam anlamıyla ulaşmaması nedeniyle bahçeye girmeyen üretici, hafta sonunu fırsat bilerek tüm bölgelerde çay üretimi için bahçeye girdi. ÇAYKUR’un birinci sürgünde geride kalan 10 günde toplam 33 bin 300 ton yaş çay yaprağı satın aldığı öğrenildi.

Tüm bölgelerde üreticinin çaya girmesi nedeniyle pazartesi gününden itibaren bölge bölge randevulu sisteme geçileceği bilgisine ulaşıldı.

Randevulu sistemde üreticiler haftada en az üç gün çay satabilecek. Çay bahçesi 5 dekardan az olan üreticiler haftada en az 3 gün, 5 ile 10 dekar arası olan üreticiler en az 4 gün, 10 dekardan fazla çay bahçesi olan üreticiler ise haftada 6 gün çay satabilecek.