Çaylıklar Yenilensin Önerisi

Çaylıklar Yenilensin Önerisi
Çay Eksperleri Platformu Dönem Sözcüsü Selçuk Er, düzenlediği basın açıklamasında çay bahçelerinin ekonomik ömrünü doldurduğunu belirterek çay bahçelerinin yenilenmesi ve rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi.

Er, platform üyeleri ile birlikte Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde düzenlediği basın açıklamasında, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki çay bahçelerinin büyük bölümünün ekonomik ömrünü tamamladığını iddia etti. Er “Bölgemizde 2 milyon insanın direk veya dolaylı olarak geçim kaynağı olan çay tarımının geleceği ve ekonomik değerini koruyarak arttırması için ekonomik ömrünü doldurmuş olan çay bahçelerinin yenilenmesi ve rehabilitasyonu projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bugün bu projenin uygulanması için yeni bir ‘Zihni Derin’e ihtiyaç vardır. Bu projeyi sahiplenen ve her platform da gerekliliğini dile getiren Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce’ye, üreticisinden çalışanına sivil toplum örgütlerinden siyasi partilere herkesimin bu proje için destek vermesi gerektiği inancındayız” dedi.

Yenileme projesinin gerekliliğinin muhatabı olan üreticiye anlatılıp üreticinin desteğinin alınması gerektiğini kaydeden Selçuk Er “Finansman konusunda üreticinin desteğini almış olan projeye yetkililerin ve siyasilerin daha hızlı çözüm bulacağı ön görülmektedir. Proje aşamasında üreticinin gelir kaybı yeniden ürün alana kadar karşılanmalıdır. Yenileme projesi bölgemize iktisadi ve sosyal yönden çok faydalı bir projedir. Geleceği kurtaracak bir proje olmasının yanında uygulanacağı 20-25 yıllık süre zarfında bölgenin 12 ay canlı kalması sağlanacaktır. Yeni istihdam sağları oluşacak göç veren bölgemiz göç alır hale gelecektir. Ayrıca bugün kurumda çalışmakta olan mevsimlik işçiler proje kapsamında gerek sökümde gerekse çelik dikiminde çalıştırılabilinir. Projenin uygulanması büyük bir maliyet gerektirse de bölgeye getireceği sosyal ve toplumsal fayda düşünüldüğünde maliyet unsuru ikinci planda kalmaktadır” diye konuştu.

Er, proje hayata geçirilene kadar budamaya gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Yerden 15-20 cm yükseklikten ve kesinlikle budama makası ile yapılacak olan gençleştirme budaması hastalıklı ve sık dalların çıkarılmasını sağlayıp verimi arttıracaktır. Gençleştirme budamasının yapıldığı yıl ürün toplanmayıp, tabla düzeltilmesi yoluna gidilmesi üretici için gelecekte daha çok verim ve kalite demektir. Gençleştirme budaması ile birlikte budanan parselin çapalamasını yapılması mecburi olmalıdır. Yapılacak çapalama ile yeniden toprak kültürü kazanılmış olup toprağın havalandırılması bir nebzede olsa sağlanacaktır. Gençleştirme budamasından sonra toprak analizleri yapılmalı toprağın yapısına ve ihtiyaçlarına göre gübrelemenin yapılması teşvik olarak değil koşul olarak üreticiye sunulmalıdır. Üreticimize bunlar olumsuz koşullar olarak görünse de sonuç itibari ile üreticinin gelirini artırıcı önlemlerin devlet eli ile alınması kaçınılmazdır.”