ÇAYÜDAD Hem Tedirgin Hem Tehditkar

ÇAYÜDAD Hem Tedirgin Hem Tehditkar
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD)’dan, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Tek Gıda İş Sendikası arasında baş gösteren grev dolayısıyla hem tedirgin hem tehditkar açıklama geldi.

ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi, yaptığı açıklamada, ÇAYKUR ile Sendika arasında yaş çay mübayasının başlamasına kısa bir süre kala yaşanan grev olayından dolayı üreticiler olarak tedirgin olduklarını ifade ederek yaş çay sezonu başladığında grevin devam etmesi halinde üreticiler olarak hem ÇAYKUR’a hem de Sendika’ya karşı tavır alacaklarını kaydetti.

Yaş çay üreticileri olarak ne Çaykur’a ne de Sendikaya yönelik menfi veya müspet bir söylemleri olmayacağını belirten Başkan Mavi, yaş çay sezonu başlayana kadar grev süreci devam eder ve sendika ile Çaykur arasında uzlaşma sağlanamazsa o zaman çay üreticileri olarak hem Çaykur’a hem de sendikaya büyük bir tepki göstereceklerini ve üreticiler olarak sokağa çıkacaklarını ifade ettiği açıklamasında şunları kaydetti: Grev süreci çay sezonu başlayıncaya kadar sona ermez ise hem Çaykur hem de ilgili Sendika bizden çok sert bir şekilde nasibini alacaktır. Bizler çay üreticileri olarak çayımızı çay alım evlerine getirdiğimizde grevden dolayı çayımızı satamaz isek o zaman o çayı hem sendikanın hem de Çaykur’un kapısına dökeceğimizin bilinmesini ve her iki tarafında 200 bini aşkın üreticinin bu haklı sesinin dikkate alınmasını isterim.

Çaykur ile ilgili Sendika arasındaki bilek güreşlerini andıran grev restleşmesi ilk bakışta belki Çaykur’da çalışan 9-10 bin işçiyi ilgilendiriyormuş gibi gözükse de aslında bu süreç 1 milyonu aşkın insanı ilgilendiriyor. Çünkü burada en büyük zararı grevden dolayı çayını satamayacak olan 207 bin yaş çay üreticisi ve onların bakmakla yükümlü olduğu bir milyonu aşkın ailesi görecektir. Grevde bulunanlar ile Çaykur ve ilgili Sendikanın bu hususu dikkate almaları gerekmektedir. Aksi taktirde grevden dolayı burada en büyük zararı görecek olan hem sendikanın hem Çaykur’un asıl işvereni olan üreticiler olarak meydanlara inerek hakkımızı koruyacağız.

Mavi açıklamasının sonunda ise Çaykur ile ilgili sendika arasında yaş çay sezonu başlamadan önce uzlaşmanın sağlanmasını arzu ettiklerini kaydederek, 2013 yaş çay sezonunun tüm üreticilere bereketli ve hayırlı olmasını diledi.