Çekiç'ten RİSİAD'a Tarım Brifingi

Çekiç'ten RİSİAD'a Tarım Brifingi
Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, RİSİAD üyelerine KKYDP ekonomik yatırımlara yönelik proje yatırım konularını anlattı.

Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programındaki amaçlarının doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, Tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, Tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, Gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, Kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması olarak açıkladı.

Çekiç, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırımlar, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar ile tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımların gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Çekiç; “Entegre Tesis; hammaddeden son mamule kadar bütün ara kademeleri kendi içerisinde üreten fabrikalar bütünüdür.  Örneğin, sütün işlenmesine yönelik olarak peynir, yoğurt, tereyağı gibi veya zeytinin işlenmesine yönelik olarak zeytinyağı, salamura zeytin, zeytin ezmesi gibi aynı üründen değişik mamullerin üretilmesine yönelik olarak yatırım proje teklifi yapabilir. Fakat tesisin tek olarak aynı parsel içinde yer alması gerekir. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi için kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya söz konusu olan yatırımın orijinal amaçla aynı ve yasal izinlerinin alınmış olması gerekir. Kapasite artırımı ve teknoloji yenileme projesi başvurularında sadece makine ekipman alımlarına hibe desteği verilir.  Yatırım yeri kiralık veya başvuru sahibi adına da olsa varsa inşaat giderlerinin tamamının yatırımcılarca ayni olarak karşılanması ve bütçe tablolarında da yer alması zorunludur. Ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranı ise KKYDP ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı KDV hariç, gerçek kişi başvurularında 150.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 600.000 Türk Lirasını geçemez.  Hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir. Proje bütçesi KDV hariç hazırlanır” dedi.