Çelik, 'Memura 3 yılda bir tayin'e açıklık getirdi

Çelik, 'Memura 3 yılda bir tayin'e açıklık getirdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'memurlara 3 yılda bir tayin olup olmayacağına' ilişkin açıklamada bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'memurlara 3 yılda bir tayin olup olmayacağına' ilişkin olarak, "Verilmiş bir karar yok. Taraflarla görüşüp ve olgunlaştırıp Bakanlar Kurulu'na o şekilde gelmesi gerektiği söylenirken, karar ve taslak gönderilmiş gibi bir yaklaşım doğru değil" dedi.

Devlet Personel Başkanlığı Danışma Kurulu'nun 2013 yılının ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen katıldı. Çelik, 2001 yılında yürürlüğe konulan 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun eksikliklerinin bulunduğunun sürekli ifade edildiğini ifade etti. Toplu sözleşme düzenlemesinin ilk uygulamasının 2012 yılında yapıldığını hatırlatan Çelik, "Toplu sözleşme düzeni iktidarımız tarafından sadece kamu çalışanlarının maaş artışlarının tartışıldığı bir platform olarak değerlendirilmemelidir. 4688 Sayılı Kanun'da toplu sözleşme sistemine uyum sağlayıcı düzenlemeler yapılırken bir önemli platform daha oluşturulmuştur. Bu platform kamu çalışanlarımızın temsilcileriyle kamu yöneticilerini ve siyasal iradeyi yılda 2 kez bir masa etrafında toplayan Kamu Personeli Danışma Kurulu'dur" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "memurlara 3 yılda bir tayin olup olmayacağını' sorması üzerine Çelik, "Bu konu böyle bir cümlenin alınıp sağa sola çekilecek ve yüzeysel değerlendirilecek konu değil. Bu süreci bizzat kamu görevlileri olarak yaşayanlar var. Örgütlü bir toplum olmanın gereği olarak örgütlenmiş bir yapıyla karşı karşıyayız. Birlikte bir düzenlemenin yaşanan sorunlarla ilgili peşindeyiz. Verilmiş bir karar yok. Bakanlar Kurulu'nun vermiş olduğu karar çok net. Taraflarla görüşüp ve olgunlaştırıp Bakanlar Kurulu'na o şekilde gelmesi gerektiği söylenirken, burada karar ve taslak gönderilmiş gibi bir yaklaşım doğru değil" dedi.

Başka bir gazetecinin, "Bakanlar Kurulu'nda bu yönde bir sunum oldu mu" sorusuna, Çelik, "Bu taraflarla görüşülmeyen bir konu. Sözleşmeli personel ve çakılı kadro anlayışının getirdiği sorunlar nelerdir? Bu sorunlardan memnunlar mı? Bu memnuniyet yoksa nasıl bir sistem düşünülmeli veya memnuniyet varsa bu nasıl geliştirilmeli? Bir kelime ve cümle üzerine bina edilecek bir personel rejimimiz yok" cevabını verdi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk, "Kamuda büyük bir rahatsızlık var. Bu rahatsızlık giderildiği kamu çalışanlarının huzurla görevine devam etmesini diliyorum. Birçok problem var ama biraz yavaş gidiyoruz" dedi. Kamusal alanda başörtüsü konusunun gündemde olduğunu bir dönem yaşandığını belirten Koncuk, başörtüsü sorununun bitmesi gerektiğine işaret etti.

KESK Genel Başkanı Özgen ise, "Şehircilik Bakanı halen memurların yan gelip yattığını söylüyor. Bakan olarak buna hakkı olmadığını ifade etmek istiyorum. Memurlar hiçbir zaman yan gelip yatmıyor. Siyasi iradeden destek alan ve yan gelip yatan ayrıcalıklı memurlar vardır" ifadelerini kullandı.