Çillioğlu: Çay Fiyatları Enflasyon Artışlarına Göre Dizayn Edildi

Çillioğlu: Çay Fiyatları Enflasyon Artışlarına Göre Dizayn Edildi
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Lojistik Sektör Meclis Üyesi Asım Çillioğlu, ÇAYKUR’un kuru çaya yaptığı yüzde 43,71 oranındaki zammın yetersiz kaldığını ve geçmiş yıllarda kuru çaya yapılmayan fiyat düzenlemelerine hala erişemediğini kaydetti.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Lojistik Sektör Meclis Üyesi Asım Çillioğlu, kuru çaya yapılan yüzde 43,71 oranındaki zammın son yıllarda kuru çaya yapılmayan zamlar dolayısıyla yetersiz olduğunu belirterek, günümüz şartlarında 1 kilogram çayın 100 lira olması gerektiğini kaydetti.

Çillioğlu, yaptığı açıklamada, TÜİK'in enflasyon sepetinde çayın ağırlığının yüzde 0,5464 olarak gözüktüğünü ifade ederek, “Buna göre yüzde 43,7'lik zammın manşet enflasyona etkisi 0,24 puan olarak hesaplanıyor. Yeni zammın ay ortasında gelmesinden dolayı bu zamların etkisi 2022 Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarında çok azda olsa ancak fark edilecek. Uzun yıllar sonra kuru çaya yüzde 43,7 oranında yapılan fiyat düzenlemesi ilk fırsatta yüksek gözükse de senelerdir yapılmayan kuru çay fiyat artış sebebi ile Çaykur sürekli zarar eder hale gelmiştir.” dedi.

Kamu şirketi olan Çaykur maliyetlerine uygun fiyat düzenlemesini yıllardır yapmadığı için, kendi zararını hazineden karşılarken, özel sektörün temsilcilerinin yaş çay alım fiyatlarını aşağılara çekerek aradaki zarar farkını kapatmaya çalıştıklarını kaydeden Çillioğlu, “Aslında marketlerde kaliteli kuru çayın kilogram satış fiyatı 100 TL olması gerekirken; kuru çay düşük bedeller ile satılıyor. Piyasada düşük fiyatlara karşın perakende fiyatında rekabet ve yüksek kar amaçlı yapılan satışlar ile tüketiciye satılan çayda kalite çok aşağılara çekildi.” diye konuştu.

Çillioğlu, çayda yapılması gerekenleri ise şöyle özetledi: “Çay kanunu acil çıkartmalı. Kanun ile ilgili yasal düzenlemeler hızla hazırlanmalı. Perakende ve çay tüketim yerlerinde Türk Çay Kodeksine uymayan çay satışlarına ve çay tüketimine kesinlikle müsaade edilmemeli. Çay üretiminde kullanılan enerji, ambalaj, ulaştırma, personel giderlerini karşılamak için kuru çayda bundan sonraki enflasyon oranında yeni fiyat düzenlemeler yapılmalı. Yaş çay alımında ve üretim ile paketlemede kaliteye dikkat edilirken; asla yaş çay taban fiyatının altında yaş çay alınmasını kanun ile yasaklayıp, ciddi maddi cezalar verilmesi sağlanmalı.”

zavendikli-kurslari-kayit-017.jpgzavendikli-mustafa-yildiz-hocaefendi-kuran-kurslari-058.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
13 Yorum