Devlet Eliyle Suç İşleniyor

Devlet Eliyle Suç İşleniyor
Fotoğraf Sanatçısı Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas "Kaçkar Dağları ve çevresinde doğaya ve doğal hayata karşı devlet eliyle suç işlenmektedir" dedi.

Fotoğraf Sanatçısı, Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas, "Bölgede, çengel boynuzlu dağ keçilerinin sağlıklı bir sayımı yapılmadan avlanabileceklerine dönük karar veren İl Çevre Orman Müdürlüğü bu kararını hangi sayım kriterlerine göre yaptığını açıklamalı. Bize göre İl Çevre ve Orman Müdürlüğü hiçbir sayım ve kriteri baz almamaktadır" dedi.

Dünyanın birçok yerinde nesilleri tükenen ve sadece Kaçkar Dağları çevresinde görülen çengel boynuzlu keçilerin avlanmasına devlet izni ve kontrolünde devam ediliyor. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün hazırladığı envanter raporlarına göre, her yıl kaç keçinin avlanabileceğine karar verilerek keçi başına 10 bin TL alınarak başta yabancı avcılar olmak üzere bu keçilerin avlatılmasına izin veriliyor. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından geçen yıl yapılan envanter çalışmalarına göre Kaçkar Dağları'nda 100 hektarda dört keçinin üzerinde çengel boynuzlu dağ keçisi yaşadığının tespit edildiği açıklanarak bu keçilerden dokuz tanesinin avlanmasına izin verilmişti. Altı keçi için yabancı avcılar, üç keçi için de yerli avcılar izin alabilmişti. Öte yandan izinsiz avlanan keçi sayısının her yıl 50 üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas, yanlış envanter uygulaması nedeniyle sadece Kaçkar Dağları'nda görülen çengel boynuzlu dağ keçi türünün tehdit altında olduğunu belirterek devlet eli ile suç işlendiğini açıkladı.

BEYANLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Kaçkar Dağları ve çevresinde doğaya ve doğal hayata karşı devlet eliyle suç işletildiğini anlatan Gülas, şöyle konuştu: "İşgal ettikleri makamın anlamını kavramadan sadece memurluk olarak bakanların bölge doğasına ve doğal hayatına yaptıkları tahribatı artık körler de fark edebiliyor. Çevre ve orman. Bazıları bu kavramlar üzerinde düşünmeye geleceğe sağlıklı çevre ve sağlıklı ormanlar bırakmaya dönük hiçbir çaba göstermedikleri gibi gerçekleri tam olarak algılamadan bölgedeki ekolojik dengeleri telafi edilemez risklerle karşı karşıya bırakmaktadır. Bölgede çengel boynuzlu dağ keçilerinin sağlıklı bir sayımı yapılmadan avlanabileceklerine dönük karar veren İl Çevre Orman Müdürlüğü bu kararını hangi sayım kriterlerine göre yaptığını açıklamalı. Bize göre İl Çevre ve Orman Müdürlüğü hiçbir sayım ve kriteri baz almamaktadır. Kaçak yollardan yapılan avlanmaların hesaplanmadığı, avlanmalarda iddia edildiği gibi yaşlı ve erkek keçi avlandığı yolunda beyanların da gerçeği yansıtmadığı bir gerçektir. Kriter alındığını düşündüğümüz Yaylaköy civarındaki sürülerin bölgedeki tek sağlıklı sürü olduğunu bu sayının da avlanmaya açıldığı takdirde riske gireceği bir gerçektir."

BÖLGENİN SAĞLIKLI ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Bölgedeki insan baskısı nedeniyle tüm vadilerde çengel boynuzlu dağ keçisi sayısında ciddi düşüş olduğunu anlatan Gülas, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm bölgenin sağlıklı bir envanteri çıkarılmadan sadece İl Müdürlüğü'nün konaklama meziyetlerinin bulunduğu alanda alınan bu karar İl Müdürlüğü'nün bir yanlışıdır. Bu yanlıştan dönebilecekleri her türlü bilgiyi kendilerine verebileceğimizi belirterek aldıkları kararı yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ediyoruz."

Dünyanın birçok bölgesinde nesilleri yok olan ve sadece Kaçkar Dağları'nda görülebilen bu keçi türü dünyada neslini sürdürebilen 16 yaban keçisi türünden biri olma özelliğini taşıyor.