DP’nin Kuruluşu Rize’de Anıldı!

DP’nin Kuruluşu Rize’de Anıldı!
Demokrat Parti (DP)’nin kuruluş yıldönümü Doğru Yol Partisi (DYP)’li eski siyasetçiler Eyüp Demir ve Esat Kalça tarafından bildiriyle kutlandı.

7 Ocak 1946'da kurulan ve dört yıl sonra yapılan seçimlerde (14 Mayıs 1950'de) 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren, Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa serbest seçimle iktidarı kazanan Türk siyasi partisi Demokrat Parti’nin kuruluş yıldönümü Rize’de bir basın bildirisi ile kutlandı.

DYP’li eski siyasetçilerden Eyüp Demir ve Esat Kalça tarafından açıklanan bildiride DP’nin Türk siyasi hayatının en anlamlı destanı olduğunu  ifade edildi.

Demir ve Kalça yaptıkları ortak açıklamada, “Demokrat Parti’nin 7 Ocak 1946 tarihinde kurulduğunu ve ilk kurultayını  7 Ocak 1947 tarihinde yaptığını kaydederek, kurulduktan dört yıl sonra 14 Mayıs 1950'de yapılan seçimlerde 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren, Demokrat Partisi, sırasıyla 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanmış ve on yıl boyunca (1950-1960) iktidar olmuştur. Demokrat Parti, 27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi ile iktidardan düşürülmüş ve 29 Eylül 1960'ta kapatıldıktan sonra Adalet Partisi olarak siyasi hayatını devam ettirmiş, ancak, 12 Eylül 1980 ihtilali ile kapatılan Adalet Partisi; 1983 yılında Doğru Yol Partisi olarak yeşermiş ve bugünlere gelinmiştir.” Dedi.

Türk siyasetinde hafızalara kazınan siyasi kültür, bilgi, birikim bırakan Demokrat Parti’nin aynı zamanda ülkemiz siyasi tarihinde isimleri altın harflerle yazılan birçok politikacı kazandırdığını ifade eden Demir ve Kalça, bu politikacıların başında Merhum Celal Bayar, Adnan Menderes ve arkadaşlarının geldiğini kaydetti.

Demir ve Kalça açıklamalarına şöyle devam etti: Adnan Menderes adının bugünlerde hala unutulmamış olması ve Merhum Başvekilin Türk halkının gönlünde yaşaması bu davanın ne kadar ulvi ve mübarek bir dava olduğunun kanıtıdır. Siyaset ile menfaati ve parayı ayırabilen ender politikacı olan Menderes, iktidarları sonunda babadan kalan ve halen Aydın’da Çakırbeyli çiftliği diye bilinen çiftlik arazisinin yarısını kaybetmişti. Bu nedenle Menderes gibi düşünmek ve onun gibi dürüst ve düzgün siyaset yapmak herkese nasip olmaz. Bu nedenle başta Merhum Celal Bayar, Adnan Menderes ve arkadaşları ve 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’i rahmet ve şükranla anıyoruz. Hayatta olan Demokrat Parti mensuplarından Eski Meclis Başkanımız Hüsamettin Cindoruk ve İsmet Sezgin başta olmak üzere tüm Demokrat Parti mensuplarımıza sağlık ve sıhhat dileriz.