Ekrem Orhon Rize'de Kabri Başında Anıldı

Ekrem Orhon Rize'de Kabri Başında Anıldı
Rize Belediyesi Eski Başkanı Merhum Ekrem Orhon vefatının 30. yıldönümünde Rize Kalesinde kabri başında düzenlenen bir organizasyonla anıldı.

Rize Belediyesi organizasyonu ile, Rize Kalesinde düzenlenen anma programına; merhum Ekrem Orhon’un Kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu ve damadı Prof. Dr. Ahmet Dervişoğlu’nun yanı sıra Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Rize Vali Vekili Mehmet Özer, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Adnan Midilli, İl Müftü Vekili Ali Çakmak, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice,  İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Ekrem Orhon’un Rize’de ismini taşıyan Ekrem Orhon Mahallesi Muhtarı Osman Delal, Rize’deki bazı STK Başkan ve Üyeleri, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nuran Alim, Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Daire Amirleri ve katıldı. Programda yapılan konuşmaların ardından Kur’anı Kerim okundu ve Rize İl Müftü Vekili Ali Çakmak tarafından dua edildi.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(1).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(5).jpg

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Merhum Ekrem Orhon’un Kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu; katılımcıların bayramını kutlayarak ve programa katılmalarından dolayı katılımcılar ile programı düzenleyen Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’ya teşekkür ettiği konuşmasında babasının hayatından kısaca bahsetti. Babasının en büyük hayalinin Rize İspir yolu üzerindeki Ovit Tüneli olduğunu ve o hayalinin gerçekleşmek üzere olduğunu kaydederek “Babamın hayali olan ancak görmesine nasip olmadığı Ovit Tünelinin açıldığını görmek inşallah bana nasip olur.” dedi.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(6).jpg

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise buradaki konuşmasında, Belediye Başkanlığı döneminde geçmişte Rize’ye katkısı olan Rize’ye değer veren kimler varsa onların ortaya çıkarılmasına katkı vermeye çalıştıklarını belirtti. Başkan Bakırcı bu anlamda Rahmetli Ekrem Orhon’un anısına bu programı düzenlediklerini kaydederken, Müftü Yusuf Karali, İpsiz Recep için de programlar düzenlediklerini, Tuzcuoğlu Ailesinin belediye parkı alanının bağışından dolayı Belediye Parkının ismini Belediye Encümen Kararıyla Tuzcuoğlu Memişaliağa Parkı olarak değiştirdiklerini, Cumhuriyet tarihinde ismi önce çıkan Zavendikli Mustafa Hoca için Rize’de ismiyle paralel bir külliye, cami vs. bir yere isminin verilmesi gerektiğini kaydetti ve bu anmalara bu kişilerin Rize’ye yaptıkları hizmetlerden dolayı değer verdiklerini söyledi.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(9).jpg

Başkan Bakırcı konuşmasını sona erdirirken söyleyeceklerinin altını çizdiğini kaydederek şunları kaydetti: Vefa denen bir şey var. Bu etkinlikleri yaparken en çok Ekrem Orhon’un etrafında bulunan Ekrem Orhon’un maddi ve manevi katkıda bulunduğu kişileri bugün burada görmedim önceki anma programlarında da görmedim. Demek ki biz birine maddi menfaat sağladığımızda onlar yarın bizim mezarımızın başına gelmeyecek. Onun için biz işimizi doğru yapalım. Doğru, düzgün adamlar gelir buna sahip çıkarlar diye düşünüyorum.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(2).jpg

Bakırcı’dan sonra söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise konuşmasında çocukluğundan beri hep duyduğu ama tanıma şerefine nail olamadığı Rize’nin çok şey borçlu olduğu Rahmetli Ekrem Orhon’u anmak için toplandıklarını ifade ederek,  “Atalarımız der ki eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri” dedi.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(10).jpg

Prof. Kavranoğlu, “Şöyle bir baktığımızda Rize’de bugüne kadar en çok kalıcı eser bırakan büyüğümüz Ekrem Orhon’dur. O, Rize’ye yaptığı hizmetlerle Rize’nin haritasını değiştirmiş, bugün var olan Rize’nin aşağı yukarı tümünü oluşturmuş olan bir büyüğümüzdür. Ben onu tanımıyor olsam da çocukluğumdan beri hep O’nun yaptıklarını işiterek büyüdüm. O’nu rahmetle anıyor, Allah Ondan razı olsun” şeklinde konuşmasına devam ettikten sonra şunları kaydetti: Dünyada büyük başarılar hep vizyoner insanların eserleridir. 30-40 sene önce Rize – İspir Tünelini düşünmek bir vizyonerliktir. Bu Rize’nin denizini doldurarak bugün ortada bulunan Rize’nin oluşmasını sağlayacak karayı denizden oluşturmak bir vizyon işidir. Yine aynı şekilde büyük bir vizyon sahibi bir başbakanımız var. Ve inşallah Türkiye’yi de alıp bir dünya ülkesi yapıyor. Ve inşallah 10 yıl sonra Türkiye, Dünyanın en büyük 10 güçlü ekonomisine sahip ülkelerden birisi olacak. Böyle bir şehrin evladı olmak, böyle bir ülkenin vatandaşı olmak ve böyle bir ülkeye hizmet etmek bizim için büyük bir iftihar kaynağıdır. Allah bu vizyoner insanların ölenlerine rahmet eylesin.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(7).jpg

Rize Milletvekili Hasan Karal ise katılımcıların bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında böylesine anma programlarını geleneksel haline getirerek düzenlediği için Belediye Başkanı Halil Bakırcı’ya teşekkür ederek, “Rize’mizin maalesef unutulmaya yüz tutmuş değerlerinin ortaya çıkarılması ve hatıralarının devamlı anılıyor olması ve bunların ölümsüzleştirilmiş olması bizim en öncelikli görevlerimiz arasındadır ama bunu maalesef pek göremiyoruz.” dedi.

hasan-karal-ekrem-orhon-anma-progrmai.jpg

Karal, halk arasında kullaılan “Vefa küme düştü” sözünün de günümüzde çok yanlış bir anlamda kullanıldığını ve bunun sportif anlamda Vefa spor küme düştü şeklinde söylenmediği vefa duygularının ölmüş olduğu şeklinde yorumlandığını kaydederek aslında vefanın sürekli Süper Ligde olması gerektiğini kaydetti.

Rizemizin ilim ve bilim adamlarının yanısıra Rizemize değer katanların bu tür programlarla anılması ve unutulmaması gerektiğini ifade eden Karal, bu tür eser sahiplerinin bıraktıkları eserler dolayısıyla kıyamet günün kader amel defterlerinin kapanmayacağını ve kıyamete kadar amel defterlerinin işleyeceğini belirterek “İnşallah bizler de bu tür insanalr arasında yer alırız” dedi.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(14).jpg

Karal son olarak, Ekrem Orhon vefat ettiğinde kendisinin ortaokul yaşlarında olduğundan kendisini çok fazla tanıma şansı olmadığını vurgulayarak “Ancak büyüklerimizden, babamızdan, dedemizden sürekli onun yaptıklarını dinledik. Allah’tan Merhum Başkanımıza gani gani rahmet dilerken Allah Ondan razı olsun.” diye konuştu.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(12).jpg

Anma programında son olarak Rize Eski Belediye Başkanı Merhum Ekrem Orhon’un  damadı Prof. Dr. Ahmet Dervişoğlu söz aldı.

Prof. Dr. Dervişoğlu son birkaç yıldır anma programlarına katılamadığını ancak bugün anma programında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(13).jpg

Merhum Orhon ile ilgili hatıralarına yer verdiği konuşmasında Prof. Dr. Dervişoğlu, Ekrem Orhon’un her zaman büyük hayalleri olduğunu ve o hayallerini gerçekleştirmenin peşinde koştuğunu ve o hayallerden biri olan Ovit Tüneli’nin hizmete girecek olmasıyla bu hayalinin gerçekleşmiş olacağından Ekrem Orhon isminin sürekli yaşayacağını kaydetti.

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(15).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(17).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(18).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(19).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(3).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(4).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(8).jpg

ekrem-orhon-rizede-mezari-basinda-anildi-(16).jpg