Erdoğan Adaylığını Açıkladı

Erdoğan Adaylığını Açıkladı
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 10 Mayıs tarihinde yapılacak olan Borsa Başkanlığı seçimlerine yeniden aday olduğunu açıkladı.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan adaylığı ile ilgili Borsa Binasında düzenlediğini basın toplantısında, “Göreve gelmeden önce ki 17 maddelik yapacaklarıma dair verdiğimiz sözlerin yüzde 85’ini yerine getirdik. Bundan sonra da borsamızda birlik ve beraberlik içerisinde 2023 vizyonuna paralel olarak yeni hedeflerle çalışmaya devam edeceğiz. Sizin de bildiğiniz gibi Türk Çay Sektörü için 2023 yılında 50 bin ton çay ihraç etmek ve 500 milyon dolar gelir elde etmek hedefini belirledik. Bu hedefe ulaşabilmek amacıyla kendimize yeni dönem hedefleri belirledik. Bunlar: Çay Sektörünü düzenleyecek yapısal bir sistem için çalışmak. 2023 yılı hedefine uygun çay çeşitliliğini artıracak farklı ürün üretiminin yapılmasını desteklemek. Çayda KDV indirimi konusunda yeni çalışmalar yapmak.

RTSO ve RTB ortaklığında Rize Çay Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin temelini atmak. DNA Marker Laboratuarı’nın ilimizde kurulmasını sağlamak. Rize’de bir Çay Çarşısı oluşturulması için çalışmalar yapmak. İlköğretim okullarına yönelik Türk Çayımızla ilgili yarışmalar düzenlemek. Turkish Tea ile ilgili yeni çalışmalar yapmak. Ülkemizde çayımızın doğru demleme ve sunumu konusunda proje çalışmaları yapmak. Çay üretimindeki eksiklikleri gidermek için Kalite Danışma Heyeti çalışmalarına devam etmek. Sektörde üretim yapan firmalara destek vermek. Bölgemizde kan kaybeden kivi üretiminde soğuk hava deposu oluşturulması üzerine çalışmalar yapmak. Çay konusunda üniversitelerin bilimsel araştırma yapmaları konusunda teşvikte bulunmak ve araştırmalara destek olmaktır. Tüm bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla ve yaptığımız istişareler sonucunda yeni dönemde de Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığına adaylığımı sizlerin aracılığınızla açıklıyorum.”dedi.

ÖZEL SEKTÖRÜN ZARAR ETME ŞANSI YOK

Erdoğan yaptığı açıklamasında, düşük fiyatlarda çay aldığı gerekçesiyle sürekli eleştirilerin hedefi olan özel sektör işletmelerini savunarak, “Bazı işletmeler zarar edebilir. Böyle bir avantajları vardır. Çaykur’un zarar etme gibi bir avantajı vardır. Zararını farklı kaynaklar ile kapatabilir. Buna bağlı olarak üretim maliyetini ve ürün maliyetini yüksek tutabilir. Ancak özel sektör işletmelerinin zarar etme gibi bir lüksleri yoktur. Özel sektör kara dayalı sistemi ile çarkını döndürmek zorundadır. 5 Liraya mal ettiği bir ürünü 7 miyara mal etme gibi bir lüksü yoktur. 5 liranın üzerinde mal ederse zarar eder, yok olur. Bunun zararını yine hep birlikte yaşarız.”şeklinde konuştu.

KAÇAĞIN YÜZDE 96’SI BÖLGE DIŞINDA

Erdoğan kaçağı Rize’de arayın yönündeki açıklamalara verdiği cevapta, “Kaçak çayı Rize’de arayın şeklinde açıklamaları üzüntü ile karşıladık. Kesinlikle Rize’de kaçak çay yoktur diyemeyiz. Ancak kaçak çayın büyük bir bölümü ilimizde yapılıyormuş gibi açıklamalarda gerçek dışıdır. Kaçak çayın yüzde 96’sı bölge dışında yapılmaktadır. Çay üretilmeyen bölgelerde 116 çay paketleme fabrikası var. Bunlar neyin nesi. Bunun araştırılması gerekir. Bu paketleme fabrikaları nereden çay alıyor, bunlara nasıl ruhsat veriliyor. Bunlara bakılması gerekir. Bunlar zaman zaman yem olarak birkaç kamyon kaçak çayı bölgemize gönderip kendileri ihbar ederek yakalatıyor. Bu şekilde hedef şaşırtıyorlar. Afaki açıklamalar değil, bilgi ve belge ortaya konulması gerekir. Aksi taktirde yapılacak bu tür gerçek dışı açıklamalar Türk çayına ve sektörümüze ciddi zararlar verir.”diye konuştu.