Gürcistan’da Muhalefetin Protestoları Devam Ediyor

Gürcistan’da Muhalefetin Protestoları Devam Ediyor
Gürcistan'da milletvekili seçimlerinin sonuçlarını tanımayan muhalefet partileri ve destekçilerinin protestoları devam ediyor.

Gürcistan'da 31 Ekim'de 10'uncu kez yapılan genel seçim sonuçlarını kabul etmeyerek seçimlerin yeniden düzenlenmesini isteyen muhalefet partileri gösteri düzenlendi.

Gürcistan’da 31 Ekim’de yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarını tanımayan muhalefet partileri ve destekçilerinin protestoları devam ediyor. Göstericiler, muhalefet temsilcileri ve iktidar partisi arasında devam eden görüşmelere rağmen başkent Tiflis’te bulunan parlamento binası önünde bir araya geldi. Muhalefet ve iktidar arasındaki görüşmelerin ikinci turu, göstericilerin parlamento binası önünde toplanmasından birkaç saat önce sona ermişti.

gurcistan’da-muhalefetin-protestolari-devam-ediyor-(5).jpg

Seçim sonuçlarının iptal edilmesini ve seçimlerin yenilenmesini talep eden muhalefet partilerinin taraftarları başkent Tiflis'te Parlamento Binası önünde toplandı.

Yerel saat 15:00'da başlayan gösteride binlerce kişi Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Tamar Jvania'nın görevden alınmasını da talep etti.

Görüşmenin ardından açıklama yapan muhalefet temsilcileri, katılımcıların toplantının detayları hakkında konuşmamayı kabul ettiklerini belirterek, bu zor süreçte önemli bir ilerleme kaydedilmediğinin altını çizdiler.
Taraflar, görüşmeler ile Gürcistan’daki siyasi çıkmaza çözüm bulmayı amaçlarken, muhalefet partileri parlamento seçimlerinin tekrarlanmasını talep ediyor. Mitingdeki muhalefet liderleri, muhalefetin oybirliğiyle aldığı meclis görevlerini yerine getirmeme kararını ise memnuniyetle karşıladı.

Avrupa Gürcü partisinden Gigi Ugulava yaptığı konuşmada, “Eğer insanlar birlik olduysa savaşmak her zaman anlamlıdır. Muhalefetin birlik olmuş halde bu savaşı kazanmasının mümkün olduğunu düşünüyorum” dedi.

Burada bir konuşma yapan ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi'nin liderlerinden Nikanor Melia, hükümetin muhalefetin taleplerini yere getirmediği sürece sokaklardaki protesto gösterilerinin süreceğini belirterek, "Talebimiz yeni bir seçim ve Gürcistan seçim komisyonunda sivil toplum temsilcileri gibi güvenilir kişiler bulunmalı" ifadelerini kullandı.

Muhalefet temsilcileri, erken seçim yapılana kadar sokak mitinglerine devam edeceklerini vurguladı.

gurcistan’da-muhalefetin-protestolari-devam-ediyor-(2).jpg

Hükümet ile muhalefet müzakere masasına oturdu

Öte yandan, ABD'nin Tiflis Büyükelçiliği aracılığıyla hükümet ve muhalefet yetkilileri müzakereleri başlattı. Görüşmelerde, seçim sonuçlarıyla muhalefetin şikayetleri gibi konular ele alınıyor. Hükümet, muhalefet ile görüşmeleri başlatmasına rağmen seçimleri yenilememekte kararlı.

Muhalefet ortak bildiri imzalamıştı

Muhalefet, hükümeti seçimlerde hile yapmakla suçluyor. Aralarında seçim barajını geçen partilerin de olduğu muhalefet, seçim sonuçlarını reddetmek ve erken seçim talep etmek amacıyla 3 Kasım'da ortak bildiri imzalamıştı.

Bildiriye göre muhalefet, seçim sonuçlarının iptal edilmesini, erken seçim düzenlenmesini ve seçim komisyonu başkanının görevden alınmasını istiyor.

Gürcistan’da adayların yüzde 50 barajını aşamadığı toplam 30 seçim bölgesinin 17’sinde ikinci tur parlamento seçimleri yapılacak. Muhalefet partileri, seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek, seçimlerin tekrarlanmasını, Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Tamar Zhvania’nın görevden alınmasını ve seçim yönetiminin yeniden düzenlenmesini talep ederek ikinci tura katılmayı reddediyor.

Ancak iktidar partisi olan Gürcü Rüyası, muhalefeti seçim sonuçlarını kabul etmeye ve parlamento görevlerini üstlenmeye çağırarak, seçimlerin "tamamıyla demokratik standartlara uygun" şekilde yapıldığını iddia ediyor.

Gürcistan'daki genel seçimler, sonuçları ve 2'nci turlar

31 Ekim'de düzenlenen genel seçimde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 48,24 ile birinci sırada, ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketinin öncülüğündeki "Birleşik Ulusal Hareketi-Birleşik Muhalefet" seçim bloğu ise yüzde 27,16 oy alarak ikinci sırada yer aldı.

Seçimlerin ilk kez nispi temsil sistemine göre düzenlendiği Gürcistan'da 150 sandalyeli Meclis, oransal sistem ile seçilen 120 üyeden ve çoğunluk sistemi ile seçilen 30 üyeden oluşacak.

Komisyon tarafından açıklanan ilk sonuçlara göre çoğunluk sistemi ile seçilecek 17 milletvekili için 21 Kasım'da 2'nci tur yapılacak.

Yüzde 1 seçim barajını aşan 9 siyasi parti parlamentoya girmeye hak kazandı.

Muhalefet taraftarları, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Tiflis'e 17-18 Kasım'da gerçekleştireceği resmi ziyaret sırasında da gösteri düzenleyecek.

gurcistan’da-muhalefetin-protestolari-devam-ediyor-(4).jpggurcistan’da-muhalefetin-protestolari-devam-ediyor-(1).jpggurcistan’da-muhalefetin-protestolari-devam-ediyor-(3).jpg