Hasan Karal: “Rize Balını Dünya Markası Yapabiliriz”

Hasan Karal: “Rize Balını Dünya Markası Yapabiliriz”
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayın bal ihtiyacının Rize’den karşılandığını ifade ederek, Rize balını dünya markası yapmak istediklerini kaydetti.

Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu kovan dağıtım töreninde konuşan AK Parti Rize Milletvekili ve Milletvekili Aday Adayı Hasan Karal, Osmanlı imparatorluğu zamanında sarayın bal ihtiyacının Rize’den karşılandığını hatırlatarak, “ Rize, balını bir dünya markası yapabilir” dedi.

Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Derepazarı’nda düzenlediği törende Derepazarı ve İyidere’de arıcılık yapan 78 arıcıya 1560 kovan dağıttı. Törene, AK Parti Rize Milletvekili ve Milletvekili Aday Adayı Hasan Karal, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül, Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

rizede-kovan-dagitim-toreni-2.jpg

Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak Bulut, kovan dağıtımındaki kriterlere değinerek, “Kriterlerimizde öncelikli olarak üretici örgütlerini güçlendirebilmektir. Dolayısıyla bu demek değildir ki sadece arıcılar birliğine üye olan arıcılara destek olacağız. Buradaki asıl maksat üretici örgütlerine üye olarak birlikte hareket etmektir. Bunun önemine de dikkat çekmek için arıcılar birliğine üye olanlara öncelik verdik. Diğer üreticilerimize de bundan sonraki süreçte desteklerimiz devam edecektir. Arıcılar birliğinde kimlerin hangi anlamda nerede hangi noktada bizzat arıcılığı ticari anlamda geçim kaynağı olarak uyguladıklarını tespit edebildiğimiz için önceliği onlara verdik. Diğer dilekçelerin tamamını biz dikkate alıyoruz. Bunun gibi benzer projelere başvuracakların ilçe veya il müdürlüğümüze başvurmalarını talep ediyorum.” dedi.

safak-bulut.20150316113137.jpg

Rize Belediye Başkanı Prof Dr. Reşat Kasap ise buradaki konuşmasında, Rize’nin genel anlamda gelirinin çaydan sağlandığını son yıllarda ise turizmin önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, bu iki gelirinin ardından üçüncü olarak bal geliri olduğunu kaydetti. Rize’nin geçimi ile ilgili geleceğinin bal sektörü olacağını ifade eden Kasap, bu nedenle viyadüklerin altında Rize’nin sembollerini resmederken bal ve arıyı da sembolize ettiklerini ifade kaydederek, “Bu tesadüfen olan bir şey değildir. Tamamen buna inanarak ifade ettiğimiz bir bakış açısıdır. Devamlı daha iyiye gitmek için mutlaka adımları atmamız gerekiyor. Alternatif ürünler geliştirirken arıcılık ve balcılık bir sektör haline gelmiş olmalı. Bal ve arı deyince Rize akla gelmeli. Rize’nin bu konuda çok önemli bir markası var. Anzer balı. Bu açıdan Rize’de ki balı pazarlamak çok zor değil. “ dedi.

resat-kasap.20150316113147.jpg

AK Parti Rize Milletvekili ve Milletvekili Aday Adayı Hasan Karal ise, Rize’ye tarımsal  ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında 43 milyonluk hibe desteği  sağlandığını belirterek, “ AK Parti iktidarı olarak kamu yatırımların her alanında farklı hizmetleri uyguluyor olmamızın yanında bir tarafından da özellikle destekleyici yatırımlar noktasında ve vatandaşlarımızın tarımsal faaliyetleri konusundaki gayretlerine hibe desteklerini de son yıllarda arttırmış durumdayız. Rize’mizde çay bizim olmazsa olmazımız. Ama çay tek başına bizim geçimimize yeterli olmayabiliyor. Onun için çayımızı destekleyici bazı adımlar atmamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi ziraat odasının başlattığı kividir. Ama bence ondan daha da önemlisi arıcılık sektörünün desteklenmesi ve geliştirilmesi olayıdır. Çünkü bu bölgemiz arcılık noktasında verimli bir arazi yapısına sahiptir. Son dört yıl içerisinde Rize’mizin tarımsal faaliyetlerine 43 milyonluk hibe desteği sağladık. İstiyoruz ki Rize’miz sadece tüketen bir toplum olmasın. Aynı zamanda üretime de katkısı olan bir topluma dönüşelim.” ifadelerini kullandı.

hasan-karal-rize-milletvekili.20150316113206.jpg

Karal, Rize balını markalaştırmak istediklerini belirterek,  “Milletvekili seçilir seçilmez Orman Bakanlığımızın geliştirmiş olduğu bal ormanları projesini hayata geçirdik. Çamlıhemşin, Hemşin ve Rize merkezin yaylarında yaklaşık dört tane bal ormanı projemizi çok süratli bir şekilde hayata geçiriyoruz.  Bu bal ormanları projemizle beraber Rize balını markalaştırmak istiyoruz. Biliyorsunuz ki Osmanlı imparatorluğu zamanında sarayın bal ihtiyacı Rize’den karşılardı. Onun için Rize balımızı bir dünya markası yapabiliriz. İnşallah çayımızı da dünya markası yapabilirsek hem Türk çayını hem de Rize balını dünya markası yaparsak bu bölgeye bunlar yeter.” dedi.

Karal, ayrıca son 9 yılda içerisinde Rize köylerine 350 milyonluk yatırım yaptıklarını, bu sene de köylere 35 milyonluk yatırım yapacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından kovan dağıtım törenine geçildi. AK Parti Rize Milletvekili ve Milletvekili Aday Adayı Hasan Karal, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve  Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak Bulut kovanları hak sahiplerine teslim etti.

rizede-kovan-dagitim-toreni-3.jpg

rizede-kovan-dagitim-toreni-4.jpg

rizede-kovan-dagitim-toreni-1.jpg