Heliski Hayvanlarda Düşük Nedeni

Heliski Hayvanlarda Düşük Nedeni
Karadeniz Çevre Derneği Başkanı Yaşar Yeğen, geçen kış mevsiminde yapılan heliski faaliyetinin yaban hayvanlarını korkuttuğunu, bunun sonucunda da düşük yaptıklarının görüldüğünü ileri sürdü.

Yaşar Yeğen, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede son birkaç yıldır yapılan heliski aktivitesi için doğanın dirençli alanlarının kullanıldığını belirtti.

Kayakçıların helikopterle dağların zirvelerine bırakılarak zirveden orman katına kadar belirli bir parkur olmaksızın kaydıklarını ifade eden Yeğen, bu aktivitenin bazen sorunlara neden olabildiğini savundu.

Türkiye'nin ve dünyanın en önemli vahşi yaşam alanlarından biri olan Kaçkar Dağları'nın Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde kalan bölümünde geçen kış mevsiminde yapılan heliski faaliyetinin yaban hayvanlarını korkuttuğunu, bunun sonucunda da düşük yaptıklarının görüldüğünü ileri süren Yeğen, şunları kaydetti: ''Aynı tehlikenin bu yılda tekrarlanacağı duyumunu almaktayız. Bu yıl yapılacak heliski faaliyetinin bir bölümü İkizdere Vadisi ve yüksek dağlık alanlarda yapılacak. Uzmanlar, kış döneminde çığ tehlikesinin de bulunduğunu bildiriyor. Uzmanlar, 'Başka yerlerde de yapılabilir, Kaçkarlar riske edilemez' derken, faaliyeti yapan, turistleri Ayder'de ağırlayan firma sahipleri faaliyetten gurur duyduklarını söylüyor.''

Kaçkar Dağları'nın yaban hayatının gösterge organizmaları olan çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, yaban koyunu, ayı, kurt ve geyik gibi büyük memeli hayvanların düzenli olarak yaşadığı bir alan olduğunu bildiren Yeğen, şu ifadelere yer verdi: ''Kış sonu, ilkbahar başı, bu hayvanların üreme periyodudur. Yaban hayvanları milyonlarca yıllık edinimleri dışında yaşam alanlarında meydana gelen değişikliklere tepki verir. Bunların başında da doğalarında olmayan yapay ışık ve gürültü gelir ve bunları kendilerine karşı tehdit olarak algılarlar. Bu yapay etkilere karşın yaban hayvanlarının verebileceği tepkiler habitatlarını terk etmek, yavru düşürmek, doğmuş yavrularını beslememek, gebeliklerini geciktirmek olabilir. Bu tehditlerin sürekli olması durumunda yaban hayvanları çoğunlukla bu habitatları terk eder.''

Kaçkar Dağları'nın milli park ilan edildiğinin hatırlanması gerektiğini belirten Yeğen, ''Henüz sürdürülebilir yaşam ilkelerine dayalı planlaması yapılmamış bu alanda yapılacak her türlü faaliyet yaban hayatını etkileyecektir. Bu etkiyi minimize edebilmek için faaliyete rehberlik eden kişilerin alan yaban hayatı konusunda ehliyetli olması gerekmektedir'' ifadesini kullandı.