Hurda indirimine engel kalktı

Hurda indirimine engel kalktı
Hurda indiriminin önünü açacak 'Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü' hakkındaki yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Çevre Bakanlığı'nın otomotiv sektörünün beklediği hurda indiriminin önünü açacak 'Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü' hakkındaki yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre 2010 sonuna kadar Türkiye'de hurda toplama ve ayrıştırma tesisleri kurulacak.

Otomotiv sektörünün heyecanla beklediği Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü" hakkındaki yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Uzun zamandır beklenen "hurda araç teşvikinin" önünü açan yönetmelik sayesinde lisanslı geçici depolama, işleme ve geri kazanım sistemleri kurulacak, yeni istihdam kapısı açılacak. ÖTV ve KDV indirimi kalktığı için 2010 yılından umudunu kesen otomotivcilerin de yönetmelik sayesinde 16 yaş üzerindeki araçların yenilenmesi konusunda umutları arttı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 30 Aralık'ta resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğine göre 2010 sonuna kadar Türkiye'de hurda araç toplama ve ayrıştırma tesisleri kurulacak. 2011'den itibaren de otomotiv atıklarında "çevreci" bir sisteme geçilecek. Çevre Bakanlığı yetkilileri, 2020 yılına kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 23 hurda işleme tesisinin oluşturulmasını öngördüklerini belirterek, bu tesislerin lisans işlemlerinin de kendi yetkilerinde olacağını belirttiler.

Yetkililer, Avrupa Birliği'nin (AB) 2000 yılında hazırladığı "Hurda taşıtları yönetimi direktifine" uygun hazırlanan yönetmeliğin hurda araçların son sahibinden maliyetsiz geri alınması, lisanslı toplanması, parçalama ve geri kazanma sistemlerinin kurulması ve hurda araçların en az yüzde 85 oranında geri kazanılmasını içerdiğini kaydetti.

İhale yapılmayacak

Yetkililer, ülkemizde bugüne kadar yılda yaklaşık 50 bin aracın hurdaya çıktığına dikkat çekti. Avrupa'da hurdaya çıkan araç sayısının yılda 1.2 milyon adedi geçtiğini, tüm ülkelerde bu sistemin uygulandığını kaydeden yetkililer şu bilgileri verdiler: "Hurdaya çıkacak araçlar artık bu yıl sonuna kadar kurulması planlanan hurda ve ayrıştırma tesislerinde toplanıp hem çevreyi hem ekonomiyi koruyacaklar. Bugüne kadar yapılan uygulamalarda hiçbir denetime tabi olmayan hurdaya ayrılan araçlar bir mayın gibi hem çevreyi hem de ekonomiyi zarara uğratıyorlardı. Bu araçlardan çıkan parçalar, kimyasallar denetimsiz şekilde kullanılıyordu. Kurulması hedeflenen toplama ve ayrıştırma tesisi yatırımlarının sektöre 10 milyon doların üzerinde bir yatırım maliyeti olmasını öngörüyoruz. Hurda araçların toplanması konusunda Türkiye'deki üreticiler sorumluluğunda bir sistem ortaya koyuyoruz. Oluşan araç hurdasının otomotiv üretici veya distribütörleri üzerinden toplanmasını hedefleyen bir sistemin kurulması için onlara sorumluluk verdik."

Yönetmeliğe göre hurda araç depolama alanları veya ayrıştırma tesisleri için ihale yapılmayacak. Hurda toplama ve ayrıştırma yapmak isteyenler 2010 sonuna kadar yönetmeliğin getirdiği kriterlere uygun tesis yapmaları durumunda Çevre Bakanlığı'ndan lisans alabilecek. Bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli'ndeki bazı girişimciler bu tesisleri kurmak için Bakanlığa müracaat ettiler.