İHH Rize'de Şube Açıyor

İHH Rize'de Şube Açıyor
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İsrailliler’in Rize’deki faaliyetlerini takip etmek için Rize’de şube açtıklarını belirtti.

Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’ni ziyaret eden Yıldırım burada yaptığı açıklamada İsrailliler’in bölgeye olan ilgisinin dikkatlerini çektiğini belirterek, “Bu bölgede çok ciddi araştırmalar yapıyorlar. Ellerindeki haritalar çok uzun yılar buralarda yaşayan 60-70 yaşındakilerin çocukken bildiği şuanda unuttuğu patika yollarına ait haritalar var. Bunun nedenini henüz net olarak kimse ortaya koyamadı. Ama Rize halkının bu konuda dikkat etmesi lazım.

Buraya geldikleri zaman turistik olarak da bu halka her hangi maddi bir katkıda da bulunmuyorlar. Halkın içerisine girmiyorlar. Sadece kendi imkanları ile yukarılara çıkıyorlar ve araştırma yapıyorlar. Bitki örnekleri alıyorlar. Bu bitki örneklerinin dışarı çıkarılması da yasaktır. Gümrüklerde çok titiz uygulamalar var. Ama çeşitli şekillerde dışarı çıkartıyorlar. Tabii ‘One Munite’ olayından sonra bu konuda biraz daha temkinli oldular. Halk da uyandı. Zannediyorum burayla olan ilgileri bundan sonra daha çok araştırılacaktır” dedi.

Yıldırım, İsrail’i akıllı davranmaya davet ederek, “İsrail, Türkiye’nin taleplerinden bir kısmını yapmak zorunda kaldı. Bunu yaparken de çok çeşitli sıkıntılar oluşturdu. Gemilerin geri verilmesi bu taleplerden biriydi. Gelen gemilerin hepsinin motorları bozulmuş, jeneratörleri yakılmış, kaptan köşkleri kırılmış bir şekilde geldi. Bunları tamir ettik. Bunun dışında Türkiye’nin özür ve tazminat talebi var. Bu konuda İsrail kendi iç kamuoyundaki itilafları aşamıyor. Şuanda herkes bir beklenti içerisinde. Ama İsrail’in kendisi için zararlı olan bu inadı halen devam ediyor. Çünkü bu inadın devamı esasen Ortadoğu halklarının işine geliyor. İsrail’in aymazlığı, söz dinlemezliği uluslar arası hukuku hiçe sayması bu manada bir çok halkı uyandırıyor. Umarım özür, tazminat ve ablukanın kalkması gibi konularda İsrail biraz daha akıllı davranır” diye konuştu.

Yıldırım, önümüzdeki yıl Mavi Marmara olayının yaşandığı tarihte aynı yerde olacaklarını belirterek, “Mavi Marmara’ ya olan saygılarından dolayı Mavi Marmara’nın vurulduğu yerde ve yıldönümünde buluşacaklar. Doğal olarak Türkiye ve bizim de buna katılmamız gerekiyor. Çünkü Mavi Marmara’nın içerisinde olanlar bizlerdik. Bizim için yapılacak olan bu konvoyun bir parçası olacağız” şeklinde konuştu.