İnternet Kullananlar Dikkat! Rize Emniyeti Uyarıyor

İnternet Kullananlar Dikkat! Rize Emniyeti Uyarıyor
Bilgisayar ve internet kullanıyorsanız Rize İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu uyarı haberini mutlaka okumalısınız...

Rize İl Emniyet Müdürlüğü, son zamanlarda internet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık olayları hakkında uyarı mesajı yayımladı.

Rize İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı açıklamasında, internet üzerinde hazırlanan sahte web sayfaları ve reklam linkleri kullanılmak sureti ile kullanıcıların bilgisayarlarına bir virüs bulaştırıldığı ve bu virüsün bilgisayara yerleştikten sonra otomatik olarak aktif hale geçriği kaydedilerek, bu virüs sayesinde kişinin bilgisayar ekranına Polis veya diğer Devlet Kurumlarınca gönderilmiş süsü verilerek hazırlanmış bir görüntü getirmek suretiyle bilgisayar kullanımını kısıtlamakta olduğu ayrıca virüsün eğer mevcutsa web kamerası vasıtası ile kullanıcının resmini çekerek daha gerçekçi bir yaklaşım sağlamak için ekran görüntüsüne eklediği ifade edilerek böyle bir olayla karşılaşanların bilgisayarlarını Güvenli Mod’da açarak çalıştır – msconfig – başlangıç  bölümünden üreticisi bilinmeyen üç programı devre dışı bırakmak sureti ile ekran arayüzünü  devreden çıkarmaları gerektiği ve bilgisayarın tam olarak bu casus yazılımdan kurtulması için format atılması gerektiği kaydedildi.

İşte Rize İl Emniyet Müdürlüğü'nün O Uyarı Mesajı:

Teknoloji ve İnternet dünyasındaki gelişim insanlık açısından büyük bir hizmet ve kolaylık sağlamakla birlikte aynı derecede bir tehlike de arz etmektedir. Fiziki olarak bir araya gelmesi mümkün olmayan faktörler sanal ortamda rahatlıkla bir araya gelmekte, suç işlemeye daha kolay bir zemin hazırlamakta ve işlenen suçların tespiti daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenledir ki içinde bulunduğumuz zaman sürecinde internet üzerinden işlenen suçlarda büyük bir artış meydana gelmiştir. Son günlerde sıklıkla rastlanır hale gelen bir dolandırıcılık yöntemi de; internet üzerinde hazırlanan sahte web sayfaları ve reklam linkleri kullanılmak sureti ile kullanıcıların bilgisayarlarına bir virüs bulaştırılmakta ve bilgisayara yerleştikten sonra otomatik olarak aktif hale geçen virüs de, bilgisayar ekranına Polis veya diğer Devlet Kurumlarınca gönderilmiş süsü verilerek hazırlanmış bir görüntü getirmek suretiyle bilgisayar kullanımını kısıtlamaktadır. Ayrıca virüs eğer mevcutsa web kamerası vasıtası ile kullanıcının resmini çekerek daha gerçekçi bir yaklaşım sağlamak için ekran görüntüsüne eklemektedir.         

Kimlikleri belirsiz şahıslar tarafından hazırlanan ekranda Türk Polisi Siber Suç Birimi, National Police Department vb. bir başlık, başlık altında ise çeşitli maddeler halinde Pornografi, Kumar, Çocuk İstismarı, Terörizm gibi yasa dışı ihlallerin gerçekleştirildiği gerekçesi ile kişi haklarında soruşturma başlatıldığını ve bunun karşılığı olarak 1 hafta gibi bir süre içerisinde belli bir miktar parayı ekranlarda hazırlanmış olan Ukash, Paysafecard vb. gibi sanal para yatırma linkleri vasıtası ile yatırdıkları takdirde dosyaların kapanacağını, belirtilen süre geçtikten sonra ise hapis cezası verileceği ibareleri yer almakta ve bu yöntemle vatandaşlarımızı korkutarak dolandırıcılık eylemini gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Bahse konu ekranlar genel olarak yurt dışı kaynaklı olduğundan dolayı ülkemizde bu işi yapan kişiler hazır şablonları ülkemize uyarlamak sureti ile kullanmakta bu nedenle ekran içerisindeki cümle yapılarında bozukluk ve cümle düşüklüğü görülmektedir. Ayrıca ödeme sistemi olarak verilen Ukash, Paysafecard gibi sistemlerin daha çok yurt dışında kullanılması ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle dolandırılma olayı ile alakalı bir müracaat alınmamıştır.

Unutulmamalıdır ki hiçbir Kamu Görevlisi Vatandaşlarımızdan bu şekilde bir talepte bulunmaz ve iletişime geçmez. Bu gibi bir durum gerçek olsa bile sizden istenecek olası davranış en yakın Adli Kolluk Birimine veya Cumhuriyet Savcılığına müracaat etmeniz olacaktır.

Bilgisayarlarına bu virüslerden herhangi biri bulaşan vatandaşlarımız bilgisayarı Güvenli Mod’da açarak çalıştır – msconfig – başlangıç  bölümünden üreticisi bilinmeyen üç programı devre dışı bırakmak sureti ile ekran arayüzünü  devreden çıkarabilirler ancak bilgisayarın tam olarak bu casus yazılımdan kurtulması için format atılması gerekmektedir.