İstanbul ve Diyarbakır karıştı!

İstanbul ve Diyarbakır karıştı!
İstanbul Valiliği'nden izin verilmemesine rağmen, Nevruz Bayramı'nı Kazlıçeşme Meydanı'nda kutlamak isteyen 500 kişilik bir grup, ortalığı karıştırdı.

Fatih'te polis Kazlıçeşme'ye yürümek isteyen gruba müdahale etti. Polise taş atan gruba çevik kuvvet gaz bombalarıyla karşılık verdi. Tren seferleri iptal edildi.

İstanbul polisi, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) bugün nevruzu kutlamak istediği Kazlıçeşme Meydanı'nda güvenlik önlemleri aldı. Kazlıçeşme Meydanı'nda izinsiz Nevruz kutlamalarına katılmak isteyen gruplar, polisin müdahalesiyle dağıtılıyor.

BDP'nin bu yılki nevruzu 18 Mart'ta kutlamak istemesine izin vermeyen valilik, Kazlıçeşme Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri almaya başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı ve çevresine çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Meydana ulaşan yollarda çok sayıda çevik kuvvet ekibi hazır bekletildi. Meydanın çevresi ise demir bariyerlerle çevrildi.

Nevruzu bahane edip, metrobüslere zarar verdiler

Zeytinburnu'nda, nevruzu bahane eden bir grup terör örgütü yandaşı, metrobüslerin camlarını kırdı, D-100 Karayolu'nu savaş alanına çevirdi. Metrobüs ve otobüslerle, Kazlıçeşme Meydanı'na gitmek için Topkapı Durağı'na gelen terör yandaşları, burada metrobüslerin camlarını kırdı. D-100 Karayolu çevresindeki taşları söken, bir süre yolu trafiğe kapatan gruba polis müdahale etti. Camları kırılan metrobüsler duraklarda bekletildi. D-100 Karayolu'nda da uzun kuyruklar oluştu. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

İstanbul Valisi'nden izinsiz Nevruz kutlamalarına ilişkin açıklama

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Nevruzu gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız'' şeklindeki bir inatlaşmanın, Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını belirterek, ''Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz'' dedi.

Grupların Kazlıçeşme Meydanı'na girişlerine izin verilmiyor

nevruz-gerginligi-1.jpg

Kazlıçeşme Meydanı'nda izinsiz Nevruz kutlamalarına katılmak isteyen gruplar, polisin müdahalesiyle dağıtılıyor.

Kazlıçeşme Meydanı'na gelmek üzere Fatih Millet Caddesi ve Vatan Caddesi'nde toplanan gruplar, yolu barikat kurarak kapatırken, gruptakilerden bazıları da polise taş attı.

Millet Caddesi, Vatan Caddesi, Zeytinburnu Telsiz Mahallesi 85. Sokak'ta toplanan gruplar, emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıtıldı. Müdahaleler sırasında, gaz bombası kullanıldığı, panzerlerden tazyikli su sıkıldığı da görüldü.

Bu arada, metrobüs, tramvay, otobüs duraklarıyla, tren istasyonları ve vapur iskelelerinde sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor. Tramvaylar da, Topkapı istasyonunda güvenlik nedeniyle durmuyor.

Durak, istasyon ve iskelelerde, şüphelenilen kişilerin üzerleri ve poşetlerinde arama yapılırken, kimlik bilgileri de kontrol ediliyor.

Emniyet güçlerinin, Kazlıçeşme Meydanı ve çevresindeki önlemleri sürüyor. Güvenlik güçlerine, havadan da bir polis helikopteri destek veriyor.

nevruz-gerginligi-2.jpg

Emniyet Müdürlüğünde, kriz merkezi oluşturuldu

İstanbul'da izinsiz yapılabilecek Nevruz kutlamaları çerçevesinde Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında kriz merkezi kuruldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde Vali Yardımcısı Bakoğlu başkanlığında oluşturulan Kriz Merkezi'nde, emniyet ve jandarma yetkilileriyle diğer ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri yer alıyor.

Kriz Merkezi'nde, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı ve diğer hassas noktalardan kameralar aracılığıyla elde edilen görüntüler incelenebilecek, duruma göre alınacak önlemlerin koordinasyonu sağlanacak.

Kazlıçeşme'ye yürümek isteyen gruba polis müdahale etti

Nevruz kutlamaları için Kazlıçeşme Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Grup Topkapı civarında ara sokaklara kaçarak dağıldı. Polisle grup arasındaki kovalamaca sürüyor.

İstanbul Valiliği'nden izin verilmemesine rağmen, Nevruz Bayramı'nı Kazlıçeşme Meydanı'nda kutlamak isteyen 500 kişilik bir grup, Cevizlibağ civarında bir araya geldi. Buradan Millet Caddesi'ne yürüyen grubun önü polis tarafından kesildi. Grup, polisin uyarılarına rağmen dağılmadı. Yürümeyi sürdüren gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Polisin müdahalesiyle grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. Polisle grup arasındaki kovalamaca sürüyor.

nevruz-gerginligi-3.jpg

DİYARBAKIR KARIŞTI

Diyarbakır Valiliğinin, Nevruz kutlamalarının 18 Mart yerine kendi günü olan 21 Mart'ta yapılacağını açıklamasının ardından vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren evlerinden çıkarak, kutlamanın yapılacağı alana akın etti. Polis, kutlama alanının etrafında barikat kurarak, vatandaşların içeriye girmesine izin vermedi. Farklı kolladan gelen vatandaşlar, kutlama alanının etrafında ateş yakarak, polisi taş yağmuruna tuttu.  Emniyet güçleri, vatandaşları uyardıktan sonra, taş atanları tazyikli suyla dağıttı.

Sokaklar Savaş Alanına Döndü

Diyarbakır'da, BDP tarafından yapılması planlanan Nevruz kutlamalarına valiliğin izin vermemesi üzerine toplanan kalabalık polise saldırdı. Polis ile göstericiler arasında çıkan olaylar nedeniyle Diyarbakır sokakları savaş alanına döndü. Göstericilerin BDP tarafından belirlenen Nevruz alanına doğru ilerlemesine, polis izin vermedi. Nevruz alanına giden yollarda barikat tutan polisler, TOMA araçları ile göstericileri uyardı. Göstericilerin uyarıları dinlemeyerek polisi taşlaması üzerine olaylar çıktı. Diyarbakır'ın birçok bölgesinde meydana gelen olaylarda cadde ve sokaklar savaş alanına döndü. Diyarbakır'da olayların sürdüğü belirtildi.

BDP Diyarbakır İl Binası Önünde Gerginlik

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı önünde toplanan bir grup, Nevruz kutlamaları nedeniyle halay çekti. Dağılın uyarısına uymayan kalabalığa, güvenlik güçleri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

BDP'nin, önceden hafta sonu olduğu için Nevruz kutlamalarını 18 Mart'ta düzenleyeceğinin açıklanmasının ardından, Diyarbakır Valiliği yaptığı açıklama ile Nevruz kutlamalarının 21 Mart'ta yapılacağını açıklamış, BDP'de Nevruz kutlamalarında kendi belirledikleri tarihte alanda olacaklarını söylemişti. Polisin sabahın erken saatlerinden itibaren alana girişlere izin vermemesinin ardından bir grup BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde toplanarak halay çekti. Polisin dağılın uyarısına rağmen dağılmayan gruba güvenlik güçleri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

nevruz-gerginligi-4.jpg

nevruz-gerginligi-5.jpg

nevruz-gerginligi-6.jpg

nevruz-gerginligi-7.jpg

nevruz-gerginligi-9.jpg

nevruz-gerginligi-10.jpg