İşte Süper Lig PLAY-OFF Sistemi

İşte Süper Lig PLAY-OFF Sistemi
15 Nisan'da başlayacak play-off serisinin adı "Süper Final" oldu. Peki şampiyonluk mücadelesi nasıl olacak?...

34 haftalık lig maratonunun ardından bu sezon ilk kez uygulanacak play-off karşılaşmalarının tanıtım toplantısı İstanbul'da yapıldı. Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu'nda saat 10.00'da başlayan toplantıya TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve 1. Başkanvekili Ufuk Özerten de katıldı.

Spor Toto Süper Lig'de ilk kez bu sezon uygulanacak play-off karşılaşmalarının tanıtım toplantısında bu uygulamanın adının "Süper Final" olarak değiştirildiği açıklandı.

Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Beşiktaş'ın katılacağı Süper Final grubunda ilk maçlar 15 Nisan, ikinci maçlar 22 Nisan, üçüncü maçlar 29 Nisan, dördüncü maçlar 3 Mayıs, beşinci maçlar 6 Mayıs ve son maçlar 13 Mayıs'ta oynanacak. UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek son takımın belli olacağı normal play-off'lar arası final maçı ise 20 Mayıs'ta oynanacak.

Play Off Sistemi

İlk play off sistemi Avustralya Rugby turnuvasında kullanıldı. Sisteme göre ligdeki en üst 4 takım, şampiyonluk için kendi aralarında yeniden maç yapıyorlar. İlk 2 takım sonraki 2 takıma göre daha avantajlı bir hale geliyor. Kazanan takım önceden belli olmasın, üst sıralarda kopma olmasın, şampiyonluk mücadelesi sonuna kadar devam etsin ve şike gibi sorunlarla karşılaşılmasın düşüncesiyle geliştirilmiş bir sistem play off.

Peki Türkiye Süper Lig’inde play off sistemi nasıl olacak, nasıl uygulanacak. Spor Toto Süper Lig’de ilk 34 haftanın karşılaşmaları normal seyrinde tamamlanacak.

34 hafta bitiminde ligdeki ilk 4 takım kendi aralarında maçlar yapacak ve şampiyonluk ve sıralama bu maçlara göre belirlenecek.

Play off Sisteminde Şampiyon Takım Nasıl Belli Olacak?

Süper Lig 34 haftada bitecek, yani iki hafta sonra ligin normal süresi olan 34 hafta dolacak. Lig bitiminde ilk 4 sırayı alan takımlar kendi aralarında play-off maçları oynayacak ve play off turnuvası sonucuna göre şampiyon tayin edilecek.

Takımlar play-off’a normal sezonda topladıkları puanın yarısı ile başlayacak. Playoff’un ikincisi Şampiyonlar Ligi ön eleme, üçüncüsü ise UEFA Avrupa Ligi ön elemelerinde oynama hakkı kazanacak.

İkinci Dörtlü Grupta Neler Olacak?

Spor Toto Süper Lig'i 5, 6, 7 ve 8. sırada ligi bitiren takımlar play-off UEFA Avrupa Ligi Grubu'nu oluşturacaklar. Çift maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacak müsabakalardan sonra bu grubu birinci bitiren takım ile UEFA Şampiyonlar Ligi Grubu'nu 4. sırada bitiren takımımız, tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacak maç sonucunda, tarafsız sahada Türkiye Futbol Federasyonu'nun tespit edeceği sahada oynanacak müsabaka sonunda UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak 4. takım olacak.

ŞAMPİYONLUK PLAY-OFF'U KESİNLEŞTİ

Süper Lig'in 34 haftalık ligin bitimine 2 hafta hafta kala, ilk 4 sıra kesinleşti. Böylece 4 büyüklerin şampiyonluk play off'u oynayacağı da kesinlik kazandı. 4 büyük ekip böylece yıllar sonra ilk kez zirvede yer sıralandı.

Sivasspor'un Mucize Şansı Bile Kalmadı

Bu arada 47 puanla ilk 8 play off'unun ilk sırasında yer alan Sivasspor (5. sırada), 4 büyüklere en yakın takım durumunda son 2 haftaya girdi. Yiğido'nun 53 puanlı Trabzonspor ile Beşiktaş ile 6 puan farkı var. Ancak kalan 2 haftada hem Trabzonspor hem de Beşiktaş kaybedip, Sivasspor ise 2 maçını kazanırsa puanlar eşitlenebilir. Ancak yine de kırmızı beyazlı ekibin sıralamada yükselme şansı yok. Çünkü bu durumda 3'lü averaja bakılacak ve maçlar baz alındığında Sivasspor yine son sırada kalıyor.