İtalya Turab Projesi'ne Rize'den Suyabatmaz Katıldı

İtalya Turab Projesi'ne Rize'den Suyabatmaz Katıldı
Rize Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Abdulhamit Suyabatmaz, İçişleri Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ve İtalya İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa yapılan İtalya'daki toplantıya katıldı.

İçişleri Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ve İtalya İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa yapılan 'AB Ülkeleri İdari Sistemleri ile İçişleri Bakanlıkları Görev ve Yetkilerinin İncelenmesi' konulu AB Leonardo da Vinci Mobility Projesi 13-27 Kasım 2013 tarihleri arasında İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirildi. İtalya İçişleri Bakanlığı Kamu Yönetimi Bakanlığı’nda yapılan çalışmalara Türkiye’nin farklı illerinden 22 katılımcı katılırken RİZE VALİLİĞİ’nden ise toplantıya İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Abdulhamit Suyabatmaz, katılım gösterdi.

Toplantıya ayrıca, Trabzon İl Yazı İşleri Müdürü, İstanbul Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, İl Dernekler Müdürü, Manisa İl Planlama Müdürü, Denizli İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü, Malatya İl Mahalli İdareler Müdürü, Antalya Özel Kalem Müdürü, Samsun İl Yazı İşleri Müdürü, Şanlıurfa İl Mahalli İdareler Müdürü, Van İl Mahalli İdareler Müdürü, Konya İl Yazı İşleri Müdürü, Amasya İl Hukuk İşleri Şube Müdürü, İzmir Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Bolu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Kütahya İl Mahalli Mahalli İdareler, Bingöl İl Plan ve Koordinasyon Müdürü, AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı görevlileri olmak üzere 22 kişilik heyet katıldı.

italya-turab-projesi-1.jpg

İtalya Kamu Yönetimi Bakanlığındaki çalışmalarda; görev, yetki, hizmet ve sorumluluk alanlarıyla ilgili seminerler ve brifingler verilirken, aynı zamanda inceleme ve ziyaretler de gerçekleştirildi. Çalışmalarda ayrıca İtalyan bürokratlarla istişari görüş alışverişinde de bulunuldu. 

İtalya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan programda,  öncelikle İtalya Devlet Genel Yönetim Yapısı ve Teşkilatlanma, Bakanlık Genel Müdürlükleri, İnsan Kaynakları Planlaması, Kamu Çalışanları için Kural ve Yönetmelikler gibi konu başlıklarında sunumlar yapılarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. İdari sistem içerisindeki taşra yönetim yapılanması,  bölgeler, vilayetler ve buralarda icra edilen görev, yetki ve sorumluluklar konusunda da çalışmalara katılanlara bilgi verildi. 

İtalyan yönetim sisteminin incelenmesi kapsamında İçişleri Bakanlığının yapılanması, çeşitli düzeylerdeki yetkileri, mülki idarenin diğer yönetim birimleriyle işbölümü konularında sunumlar alındı.

Diğer yandan İtalyan mahalli idare birimlerindeki çalışmaların yerinde incelenmesi amacıyla Roma Belediyesi’ne ziyarette bulunan Türkiye heyeti, belediye ve belediye meclisinin çalışmaları hakkında brifing aldı. Mahalli İdareler alanındaki yapılanma incelenerek tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi.

Verimli geçtiği belirtilen çalışmaların ardından İtalya Bakanlığı üst düzey yöneticileri de Türkiye’ye davet edildi.

italya-turab-projesi-2.jpg

İtalya ziyaretini değerlendiren Rize Valiliği  İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Abdulhamit Suyabatmaz, yaptığı açıklamada; kamu görevlilerinin eğitiminde rol oynayan programın bilgi ve tecrübe ile ülkemizin dışarıda görünümünü izleme açısından faydalı olduğunu kaydederek aynı programın 2 yıl önce de yapıldığını ve o programa Rize Valiliği İl Yazı İşleri Müdürünün katıldığını ifade etti.

Rize Valiliği  İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Abdulhamit Suyabatmaz program değerlendirmesinde gördüğü tabloyu özetlerken Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisinin, gelişmişliğinin, demokrasi konusunda attığı büyük adımlarının meyvelerini ülke dışında ziyadesiyle gördüğünü ifade ederek, “Kamuoyunun bir zamanlar ‘İtalya gibi bir ülke olabilmemiz için 20 yıl ekmek yememiz lazım’ dediğini ancak bugün o ekmeği yemesi gerekenlerin bir zamanlar özendiğimiz ülkelerin olduğunu kaydetti.

Suyabatmaz, ayrıca, Türkiye’de görev yapan basın ve medya mensuplarının ülke dışındaki meslektaşlarına nazaran kamu kurum ve kuruluşlarında rahatça hareket edebildiklerini, her kademeden yetkiliyle rahatça görüşebilmeleri konusunda ülkemizde çok büyük bir rahatlığın olduğunu ifade etti.

NOT: TURAB; Türkiye’nin TUR’U ile Avrupa Birliğinin AB’sinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir kelime olup projenin kısa adı olarak kullanılmıştır. Eski Türkçe’de toprak anlamına gelmektedir.