Kaçak Çay ile Mücadeleye Rize'den Başlanılmalı

Kaçak Çay ile Mücadeleye Rize'den Başlanılmalı
MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz, kaçak çayı dışarılarda aramanın bir anlamı yok. Kaçak çay arıyorsanız Rize’ye bakacaksınız. Kaçak çay ile mücadeleye Rize’den başlanılması gerektiğini söyledi.

Rize Çay Üreticileri Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize İl Başkanı Cem Kazmaz’ı parti binasında ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi. Nezaket ziyaretinde gündem çay oldu.

MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz, organik gübreye geçişin şart olduğunu belirterek, “İlimizde çay tarımında yapılması planlanan üretim metotlarında değişiklerle ilgili kavram karışıklıkları yaşanmaktadır. Organik tarıma geçiş ile organik gübreye geçiş farklı şeylerdir. Kafalardaki karışıklıkların giderilmesi ve bu geçişle ilgili belirsizliklerin ortadan kaldırılması için üreticilerimizin yapılacak açıklamalar ile biran önce aydınlatılması gerekir. Öte yandan organik gübreye geçiş yapacak üreticilerimizin uğrayacakları ürün ve gelir kaybının desteklemeler ile telafi edilmesi zorunludur. Aksi takdirde Rize için büyük önem taşıyan ve desteklediğimiz organik gübreye geçiş beraberinde farklı problemleri getirecek ve üretici tarafından kabullenilmesi zor olacaktır” dedi.

cem-kazmaz-mustafa-mavi.jpg

Kazmaz, organik gübreye geçiş ile bölgede büyük baş hayvancılığın da gelişeceğini ifade ederek “Geçmiş yıllarda ilimizin gelir kalemleri arasında yer alan büyük baş hayvancılık son yıllarda neredeyse bitme aşamasına geldi. Organik gübreye geçiş ile büyük baş hayvancılığın yeniden canlandırılması mümkün olabilir. Yaylalarımızda büyük baş hayvancılık desteklenip; çay çöpü ile karıştırılacak hayvan gübresi ile elde edilecek organik gübre çay tarımında kullanılabilir. Bu şekilde organik gübre daha ucuza mal edileceği gibi yeni istidam ve gelir alanlarının da oluşmasına vesile olur” diye konuştu.

"KAÇAK ÇAYI DIŞARILARDA ARAMANIN BİR ANLAMI YOK; KAÇAK ÇAY ARIYORSANIZ RİZE’YE BAKACAKSINIZ"

Kaçak çay ile mücadeleye Rize’den başlanılması gerektiğine dikkat çeken Kazmaz, “Kaçak çayı dışarılarda aramanın bir anlamı yok. Kaçak çay arıyorsanız Rize’ye bakacaksınız. Kaçak çayın önlenmesi de söylendiği kadar zor değil. Rize’nin üç tane girişi var. Bu giriş ve çıkış noktalarında oluşturulacak sıkı denetimler ile kaçak çay büyük ölçüde önlenir. Sıkıntı içimizdedir. Kaçak çay ile mücadeleye Rize’den başlanılmalı. Öte yandan Türk çayının DNA’sı tespit edilerek market raflarında bulunan çaylardan numuneler alınıp yapılacak analizlerde kaçak çay kullanan firmalar tespit edilerek bu firmaların bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi kamu oyuna ifşa edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Kazmaz ayrıca Çaykur’un bu yıl uygulamaya koyacağı randevulu alım sisteminin yerinde bir karar olduğunu belirterek hazırlanmakta olan Çay Kanun Taslağı’nın içeriği ile ilgili Rize kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.