Kaçak Silahta Rize Birinci

Kaçak Silahta Rize Birinci
Türkiye’de yasa dışı silah imalatçılarına yönelik düzenlenen operasyonda birinci sırayı Rize, ikinci sırayı Trabzon aldı. Giresun ise İstanbul’dan sonra 4. sırada olduğu ortaya çıktı.

Rize Lider, Trabzon İkinci...
2009 yılında gerçekleştirilen 13 ayrı soruşturmada 1. sırayı Rize alırken, Trabzon 2. sıraya, Giresun ise 4. sıraya oturdu. Silah imalathanelerinde ise Giresun ilk sırada yer alırken, Trabzon ve Rize 4. sıralara geriledi.

Türkiye’de el yapımı kaçak silahın büyük çoğunluğu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretildiği, başta suikast silahı Glock olmak üzere kaçak silahların ise Suriye ve Irak üzerinden Türkiye’ye fazla miktarda girişinin gerçekleştiği tespit edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) faaliyet raporunda, yasa dışı silah imalatçılarına yönelik düzenlenen operasyonda birinci sırayı Rize, ikinci sırayı Trabzon ve 4. sırayı da Giresun’un aldığı ortaya çıktı. 2009 yılında gerçekleştirilen 13 ayrı soruşturma sonucunda Giresun’da 6, Trabzon’da 2, Rize’de 2, İzmir’de 2, İstanbul’da 2, Sakarya’da 1, Adana’da 1 ve Karabük’te 1 olmak üzere toplam 17 ayrı silah imalathanesinin ele geçirildiği raporda, yasa dışı imalathanelerin ortaya çıkarılması ile birlikte özellikle bölgede imal edilen silahların diğer bölgelerdeki alıcılarına kargo, yolcu otobüsü, aracı ve kurye ile ulaştırılmadan önlenmesine yönelik çalışma yapıldığı belirlendi.

Türkiye’de el yapımı kaçak silahın büyük çoğunluğu Karadeniz Bölgesi’nde üretildiği, başta suikast silahı Glock olmak üzere kaçak silahların ise Suriye ve Irak üzerinden Türkiye’ye fazla miktarda girişinin gerçekleştiği tespit edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) 2009 Yılı Faaliyet raporunda, 134 silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonun yapıldığı ve 569 adet kaçak silahın ele geçirildiği yer aldı. Soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan 576 şüpheliden 196’sı tutuklandı.

BÖLGEDE ÜÇ İL ÖNDE 
Silah imalathanelerine yönelik olarak düzenlenen operasyonlarda ise Giresun birinci sırada yer aldı. 2009 yılında gerçekleştirilen 13 ayrı soruşturma sonucunda Giresun’da 6, Trabzon’da 2, Rize’de 2, İzmir’de 2, İstanbul’da 2, Sakarya’da 1, Adana’da 1 ve Karabük’te 1 olmak üzere 17 ayrı silah imalathanesi ele geçirildi. Yasa dışı imalathanelerin ortaya çıkarılması ile birlikte özellikle bölgede imal edilen silahların diğer bölgelerdeki alıcılarına kargo, yolcu otobüsü, aracı ve kurye ile ulaştırılmadan önlenmesine yönelik çalışma yapıldığı belirlendi.

IRAK VE SURİYE’YE DİKKAT
Silah kaçakçılığı ile mücadele kapsamında maddi unsuru olan silahlara Irak ve Suriye sınırımıza yakın illerle birlikte Doğu ve Karadeniz Bölgesi’nin kaynaklık ettiği belirlendi. Yakalanan yabancı menşeli fabrikasyon silahların özellikle Suriye ve Irak sınırlarımız ile bu ülkelere açılan gümrük kapılarından ülkemize sokuldukları belirtilen raporda, el yapımı silahların ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kontrolü zor olan yüksek kesimlerinde veya yerleşim yerleri dışında bulunan basit atölye tezgahlarında imal edilip diğer bölgelere pazarlandığı yer aldı.

SUÇLAR KAÇAK SİLAHLA İŞLENİYOR
Türkiye’de suçların büyük çoğunluğu kaçak olan ateşli silahlarla işleniyor. Son üç yılda şahsa karşı işlenen suçlarda kullanılan 9582 ateşli silahın yüzde 78’inin, mala karşı işlenen suçlarda kullanılan 855 silahın yüzde 79’unun ruhsatsız yasak silahlarla işlendiği belirlendi. Ruhsatsız silahların suç ve nüfus potansiyeline paralel olarak İstanbul, İzmir ve Ankara’nın başta olmak üzere büyük şehirlerde işlenen asayiş olaylarından elde edildiği ortaya çıktı. Türkiye’de son 5 yıllık sürecin değerlendirildiğinde 2008 ve 2009 yılları arasında ele geçen silah sayısında yüzde 50 bir azalma olduğu ileri sürülen raporda, operasyon sayısının düşmesine rağmen, yakalanan şüpheli sayısında dengeli bir seyir izlendiği belirlendi.