Kaçkar Dağları’nda Heliski Heyecanı Başlıyor

Kaçkar Dağları’nda Heliski Heyecanı Başlıyor
Rize'nin Kaçkar Dağları'nda 2006 yılından bu yana yapılan ve "Heliski" olarak adlandırılan helikopterle kayak sporu heyecanı başlıyor.

Doğa harikası yaylaları ve faaliyet imkanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi Kaçkar Dağları, helikopterli kayak olarak bilinen heliski tutkunlarını ağırlamaya başladı.

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda yaklaşık 11 yıldır sürdürülen heliski sporu için Rize Valiliği İl Sportif Turizm Kurulu, bu yıl Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketine lisans verdi.

Bölgede teknik çalışmalarını tamamlayan firma, bugün itibarıyla iki helikopterle faaliyetlerine başladı.

kackar-daglari’nda-heliski-heyecani.jpg

Şirketin yönetim kurulu başkanı Ahmet Haşimoğlu, şirket ortaklarından Haluk Kurt ve koordinatör Therry Gasser ile helikopterlerin bağlantı kuracağı verici noktalarında havadan incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında 4 kişilik sporcu grubu ise vericileri yerleştirmenin yanı sıra kayılacak pistleri işaretledi.

Gazeteciler de heliski faaliyeti yapılan alanları, sporcuları, yaban hayatı sahalarını ve Kaçkar Kayak Tesisleri'nin yapılacağı bölgeyi havadan görüntüledi.

Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli yerlerde kaydıkları spor dalı olan heliski, dünyada sayılı merkezlerde gerçekleştiriliyor. Türkiye'de ise bu spor, Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin, İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde 2005 yılından itibaren yapılıyor.

- "350 sporcu heliski için hazır"

Türkiye Kayak Federasyonu Asbaşkanı da olan Ahmet Haşimoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, heliskinin Türkiye'nin tanıtımı için çok önemli bir faaliyet olduğunu belirterek, 6 haftalık faaliyet programının tamamen dolduğunu söyledi.

Haşimoğlu, iki helikopter ile faaliyeti gerçekleştireceklerini belirterek, "Kayak yapılacak alanlar işaretlendi. Yarından itibaren sporcularımız kaymaya başlayacak. Genelde Avrupa'dan sporcular geliyor. Dört hafta için organizasyona çıktık ama 6 haftaya ulaştık. Organizasyon tamamen doldu, 350 sporcu heliski için hazır." dedi.

Her türlü güvenlik tedbirinin alındığını vurgulayan Haşimoğlu, "Bir helikopteri ambulans helikopter olarak kullanıyoruz. Pilotlarımız en olumsuz hava koşullarına ve sis ortamına hazır." diye konuştu.

Ayder'in kış turizmi ile birlikte büyük ilgi görmeye başladığına dikkati çeken Haşimoğlu, "Çok daha hareketli hale getirmek için çabalıyoruz. Tanıtımı artırdığımız taktirde her şeyden önce akla gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

Gasser ise bölgedeki faaliyetlere güvenlik gerekçesi ile 6 yıl önce ara verdiklerini anımsattı. Bu süre zarfında Türk firmanın çalışmalara devam ettiğini anlatan Gasser, Türkiye'de yeniden heliski yapabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

300'e yakın sporcunun gelmesi bekleniyor

Bu ay sonundan Mart ayına kadar sürecek sezonda bu sporu yapmak için yarından itibaren İsviçre, Fransa, Rusya, Almanya ve İtalya gibi ülkelerden 300'e yakın Heliski tutkununun Rize'ye gelmesi bekleniyor. Helikopterle Ayder Yaylası oteller bölgesinden alınarak Kaçkar Dağı zirvesine bırakılacak macera tutkunları, helikopterle daha önceden belirlenmiş, hiç kayılmamış kayak parkurlarını kayarak vadilere ulaşacak ve parkur bitiminde yine helikopterle zirveye bırakılacak. Dünyanın en pahalı sporlarından biri olarak gösterilen bu tutkunun bedeli ise haftalık 20 bin Euro olacak.

Kaçkar Dağları'nda 2006 yılından itibaren yapılıyor

Kaçkar Dağları'nda 2006 yılından itibaren yapılan ancak zaman zaman sekteye uğrayan Heliski sporu için bugüne kadar 5 bine yakın sporcu bölgeye gelirken, Türkiye bu spor dalında dünyada en çok tercih edilen 10 ülkeden bir tanesi olma özelliği taşıyor. Heliski; ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere onlarca ülkede yaklaşık 50 yıldır yapılıyor. Türkiye'de ilk 5 yıl tamamen yabancı pilotlar ve yabancı organizasyon firmaları tarafından yapılan Heliski etkinlikleri, sonraki yıllarda Türk pilotları ve Türk firmaları ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Önce güvenlik

Dünyanın en elit, pahalı ve tehlikeli sporlarından bir tanesi olan Heliski, dışarıdan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye'de bu sporun yapılabilmesi için organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genel Kurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden gerekli bir çok izni almak zorunda. Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle görev alacak pilotlar özel eğitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerleşim dışında hayatta kalma, kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Sporcular parkurda kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Sporcular ayrıca çığ risklerine karşı sırtlarında airbağ çantaları ile kayıyorlar. Rize'de heliski yapan sporcuların neredeyse tamamını yabancı sporcular oluşturuyor.