Karadeniz müziğinin efsane ozanlarından Sait Uçar hayatını kaybetti

Karadeniz müziğinin efsane ozanlarından Sait Uçar hayatını kaybetti
Karadeniz müziğinin efsane ismi Sait Uçar hayatını kaybetti. Uçar’ın menajeri Naz Özcan vefat haberini "Çınarımız canımız Sait Uçar'ı kaybettik" ifadeleriyle duyurdu.

Karadeniz ozanı kemençe sanatçısı Sait Uçar, bir süredir tedavi gördüğü hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi. Sait Uçar’ın menajeri Naz Özcan açıklamasında "Çınarımız canımız Sait Uçar'ı kaybettik. Mekânı cennet olsun. Allah bizlere ve sevenleri sabır versin" dedi.

TRABZONSPOR'DAN VE MİLLETVEKİLİ CORA'DAN SAİT UÇAR PAYLAŞIMI

Trabzonspor Kulübü de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Karadeniz ezgileriyle dertlendi, derdini anlattı; neşelendi, neşesini paylaştı. Bu dünyadan bir Sait Uçar geçti" ifadelerini kullandı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise paylaşımında "Karadeniz’in yanık sesi bölgemizin ve sanat camiasının sevilen ismi değerli dostumuz Sait Uçar beyi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

SAİT UÇAR KİMDİR?

sait-ucar.jpg

3 Nisan 1962'de Trabzon'un Maçka ilçesi Hamsiköy’de doğdu. Karadeniz müziğinin önemli temsilcilerinden olarak gösterilen Uçar onlarca esere imza attı.

İlk ve orta öğrenimini Hamsiköy'de tamamladıktan sonra Trabzon Ticaret Lisesi'ni bitirdi.

Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Radyosunda devam etti. Daha sonra TRT’nin açmış olduğu ses ve saz sınavına katıldı. İlk albümü “Tütmezdi Bacaları” 1980 yılında Harika Müzik Yapım'dan çıkardı. Sait Uçar'ın kemençeye olan ilgisi çocukluk yıllarına dayanmaktadır.

24 albümünde sözü ve müziği tamamen kendisine ait olan Sait Uçar, ilk bestesini ortaokul yıllarında yaparak dikkatleri üzerine çekmiştir.

‘Askere Gidişin’,’Almanya Paraları’,’Vurun Benim Sevdamı’,’İlacım Var Ellerde’,’Düşme El Ocağına’,’Rüyalarım Çok Acı’,’Gadırga Geceleri’, ‘Elimde Değil Gülmek’,’Yorgunum yorgun Deli’,’Yeşimim’,’Ben Köyümü Özledim’,’Benim İlacım Yayla’,’Davacıyım Yıllara’,’Evi Yakan Başkası’, ‘Tubaların Tubası’,’Madur mudur’,son albümü ise ‘YALANCI’yı çıkartarak çok iyi bir tiraj elde etti.

Yalancı albümünün ilk klibini ”Bir Sağdan Bir Soldan ” parçasına yönetmen Serdar Seki tarafından çekmiştir.

Aynı zaman da bu klipte kendisine Dünyaca ünlü kemençe sanatçıların dan biri olan Yunan asıllı İllektra eşlik etmiştir.

Yaklaşık 23 yıldır profesyonel olarak müzikle iç içe olan Karadeniz müziğinin usta ismi Sait Uçar’ın her çıkardığı albümü yüzbinler sattı.

 

25 yıldan uzun süre profesyonel olarak müzik kariyerini sürdüren Uçar, adını Karadeniz müziğinin unutulmazları arasına yazdırdı.

Evli ve iki çocuk babası olan Uçar bir süredir yakalandığı kanser ile mücadele ederken 2021 yılında da bir ameliyat geçirmişti.

İsmail Türüt, Hülya Polat, Fadime, Bizim Gönül ve daha birçok Karadenizli sanatçının albümünde besteleri ile de yer almıştır…

”Davalı” adlı kasedi çok iyi bir traj yakaladı. Bugüne kadar ilk defa Karadenizli bir sanatçı roman havasıyla kemençeyi bir araya getirdi.