Karadeniz'de İlk Defa Rize'de Yapılan "Ozaki Yöntemi" Ameliyatıyla Hayata Tutundu

Karadeniz'de İlk Defa Rize'de Yapılan "Ozaki Yöntemi" Ameliyatıyla Hayata Tutundu
Ozaki yöntemi ile kalp zarından doğal kalp kapağı ameliyatı Karadeniz Bölgesinde ilk kez Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapıldı. Ozaki yöntemiyle yapılan ameliyatla sağlığa kavuşan hasta yeniden hayata tutundu

Karadeniz’de ilk kez uygulanan “Ozaki yöntemi” ile hastanın kalp zarından elde eline yaprakçıklarla hastaya özel kalp kapakçığı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (REAH) yapıldı. Hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sedat Ozan Karakişi, hastanın hem yaşı hem de uzun dönem kan sulandırıcı kullanmasını istemediklerinden bilinen yöntemlerin dışında ozaki yöntemini uyguladıklarını kaydetti.

Dünya’da ve Türkiye’de sayılı merkezlerde, Karadeniz’de ise ilk kez Rize’de uygulanan “Ozaki Yöntemi” operasyonu ile 53 yaşındaki Melek Safi isimli hasta sağlığına kavuştu. Operasyonu Gürcistan’dan gelen kalp cerrahlarının da izlediği belirtildi.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Özcan Yavaşi, ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Sedat Ozan Karakişi, Doç. Dr. Doğuş Hemşinli, Op. Dr. Hakan Karamustafa, Op. Dr. Hüsniye Sarıyıldız ile yoğun bakım sürecinin ardından servise alınan hastayı ziyaret etti.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sedat Ozan Karakişi, yaptığı açıklamada, 53 yaşındaki hastanın kardiyoloji polikliniğine başvurması üzerine yapılan kontrollerinde aort kalp kapakçığında kireçlenmeye bağlı ileri derece daralma olduğunun tespit edildiğini belirterek, bunun üzerine kalp kapakçığının değişmesi gerektiğine karar verdiklerini ve hastanın hem yaşı hem de uzun dönem kan sulandırıcı kullanmasını istemediklerinden bilinen yöntemlerin dışında ozaki yöntemini uyguladıklarını kaydetti.

Karakişi, “İlk kez Japon kalp cerrahı Prof. Dr. Shigeyuki Ozaki tarafından bulunan ve kendi adıyla anılan yöntemin hastanın kendi kalp zarından yeniden kalp kapakçığı yapılması ameliyatını hastanemizde başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.” dedi.

"Ozaki yöntemi" ile kalp zarından doğal kalp kapağı ameliyatının Dünyada ve ülkemizde sayılı merkezlerde yapıldığını, Karadeniz bölgesinde de ilk kez Rize’de uyguladıklarını belirten Karakişi, “Bu ameliyatla kireçlenmeye bağlı aort kalp kapağında darlık olan ve nefes darlığı şikâyeti olan hastamızın kendi kalp zarından oluşturduğumuz yeni kalp kapakçığını yerine diktik. Bu yöntemin en büyük avantajı da hasta ömür boyu kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak zorunda kalmayacak ve haliyle bunun yan etkilerinden de korunmuş olacak. Kendi zarı olduğu için herhangi bir yan etkisi olmayacaktır.” Dedi.

Operasyonun 6 saat sürdüğünü ifade eden Karakişi, “Sayılı merkezlerde yapılabilen operasyonun hastanemizde yapılabiliyor olmasından dolayı son derece mutluyuz. Operasyonda bize eşlik eden Ankara'da Kalp Damar cerrahisi asistanlığımızı beraber yaptığımız Op. Dr. Murat Çiçek'e, her zaman yanımızda olan anestezi ekibimize, ameliyat öncesi ve sonrası kapak fonksiyonlarının değerlendirilmesinde yardımcı olan kardiyoloji kliniğimize, ameliyathane hemşireleri ve personeline, bu önemli ameliyatı izlemek için yurtdışına gitmek yerine Gürcistan'dan gelen kalp cerrahisi ekibine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Başarılı bir operasyonun ardından sağlığına kavuşan Melek Safi ise, “6 aydır bu hastalıkla uğraşıyorum. Rahat nefes alamıyordum, ev işini dahi yapamıyordum. Ozan hocamdan Allah razı olsun. Şimdi çok rahat nefes alıyorum, ameliyatım çok iyi geçti. Kendisine ve destek olan herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Ozaki yöntemi: Japon bilim insanı Dr. Shigeyuki Ozaki’nin mekanik ve biyolojik kalp kapaklarına alternatif olarak geliştirdiği ve hastanın kendi kalp zarından elde edilen yaprakçıklarla hastaya özel kalp kapakçıkları yapılması ameliyatına verilen isimdir.

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-8.jpg

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-7.jpg

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-6.jpg

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-5.jpg

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-4.jpg

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-3.jpg

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-2.jpg

karadenizde-ilk-kez-uygulanan-ozaki-yontemi-ile-hastaya-kalp-kapakcigi-yapildi-1.jpg

Kaynak:Zeynep Taylan

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
10 Yorum