Karadeniz'in Besin Alerjisi Araştırılıyor

Karadeniz'in Besin Alerjisi Araştırılıyor
Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan erişkinlerde besin alerjisi sıklığının saptanması ve hangi besinlerle alerji geliştiğinin ortaya konması amacıyla anket düzenleniyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adile Berna Dursun, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan erişkinlerde besin alerjisi sıklığının saptanması ve hangi besinlerle alerji geliştiğinin ortaya konması amacıyla anket düzenleneceğini ve düzenlenecek anket verilerinden elde edilecek veriler ile bölgeye ait besin alerjisi hakkında bilgi sahibi olunacağını ve bireylerin yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik öneriler planlanabileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Adile Berna Dursun, yaptığı açıklamada, besin alerjisinin günümüzde tüm dünyada her yaştan bireyi etkileyebilen ve ciddi sonuçları olan kronik bir hastalık tablosu olduğunu kaydederek, “Besin alerjileri ile daha çok çocukluk yaş grubunda karşılaşılmakla birlikte giderek artan bir sıklıkta erişkin yaşlarda da besin alerjileri ciddi sorun oluşturmaya başlamıştır. Besin alerjileri hayatı tehdit edici boyutta alerjik şoktan günlük yaşam kalitesini yüksek düzeyde bozan kronik çoklu organ hastalıklarına kadar geniş yelpazede yer almaktadır. Erişkin yaş grubunda ne sıklıkta besin alerjisi olduğu ve daha çok hangi besinlere karşı alerji geliştiği konusunda ülkemizde yeterli bilgi bulunmamaktadır. “ diye konuştu.

Aşağıdaki linkte ekte sunulan anket ile Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan erişkinlerde besin alerjisi sıklığının saptanması ve hangi besinlerle alerji geliştiğinin ortaya konmasının amaçlandığını ifade eden Prof. Dr. Adile Berna Dursun, anket verilerinden elde edilecek veriler ile bölgeye ait besin alerjisi hakkında bilgi sahibi olunacağını ve bireylerin yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik öneriler planlanabileceğini belirtti.

Anketin 23 sorudan oluştuğunu ve genellikle 5 dakika içinde tamamlanabileceğini sözlerine ekleyen Dursun, “Anketi cevaplamak tamamen gönüllülük esasına dayanmakta olup bilgilerin gizliliği tamamı ile araştırmacıların sorumluluğu altındadır.” dedi.

ANKETE KATILMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ...