Kendi Çıkarlarına Kanun Hazırladılar

Kendi Çıkarlarına Kanun Hazırladılar
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, çıkarılan çay kanun tasarısı ile ilgili olarak, çıkarlarına nasıl uygun düşüyorsa o şekilde hazırlandığını belirtti.

Borsa önderliğinde hazırlanan çay kanun taslağının ilk taslakla aynı olduğunu iddia ederek, “Birçok sivil toplum kuruluşundan görüş aldıkları halde taslakta bir değişiklik yapmadılar. Kendileri nasıl istiyorsa, çıkarlarına nasıl uygun düşüyorsa tasarıyı o şekilde hazırladılar” dedi

Paliç Rize Ticaret Borsası önderliğinde özel sektör çay fabrikalarının ortaklaşa hazırladığı çay kanun tasarısı metninin üzericiye fayda getirmeyeceğini belirterek, “ Öyle bir tasarı metni hazırladılar ki tamamen kendi çıkarlarıyla örtüşüyor. Özellikle yabancı çayın ithal edilip Türk çayı ile harmanlanmasına karşı geliyorduk. Bizi hiç dinlemediler Hazırlanan tasarıda Çaykur yine borsa kapsamında olacak ve kotası düşürülecek.  Eğer Çaykur yılda 600 bin ton yaş çay alıp 110 bin ton kuru çay imal edemezse bu yapısıyla ayakta duramaz..

Bunun açıklaması Çaykur’ u yavaş yavaş sektörün dışına itmek ve özeleşmesini sağlamaktır Eğer bu teklif aynen kabul edilirse çay sektörü tamamen felç olarak 3-5 özel sektör çay imalatçısının tekeline girer.Bu kanun taslağının meclisten geçmemesi için çay üreticilerinin çaba göstermesini istiyorum. Eğer bu kanun bu şekliyle çıkarsa 5–10 yıl içerisinde Türk çayı tamamen ölür” dedi.

Hazırlanan tasarıda yaş çay taban fiyatı tamamen konseyin kararlarıyla tesbit edileceğini ifade eden Paliç, “Böyle bir saçmalık olmaz. Eğer vatandaş çayda taban fiyat belirlemesinde etkili olmayacaksa vatandaşın zararına olur” dedi.