Kivide Hasat Hava Şartlarına Bağlı

Kivide Hasat Hava Şartlarına Bağlı
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, hava şartlarının bu şekilde gitmesi halinde kivi rekoltesinin bu yıl iyi olacağını düşündüklerini söyledi.

Başkan Nevzat Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl hava şartları nedeniyle tüm meyve türlerinde olduğu gibi kivi üretiminde de düşüş olduğunu, Trabzon'dan Sarp'a kadar olan bölgede yılda ortalama 10 bin ton kivi üretilirken, bu yıl ancak 3 bin ton civarında üretim yapılabildiğini belirtti.

Bu yıl ise kış mevsiminde hava şartlarının meyve üretimi için olumlu geçtiğini ifade eden Paliç, ''Hava şartlarının bu şekilde gitmesi halinde kivi rekoltesinin bu yıl iyi olacağını düşünüyoruz. Türkiye'de 30 bin tona yakın kivi üretimi var. Tüketim ise 60 bin tona yaklaşıyor. Ama tüketim her geçen gün artıyor. Kivi, insan sağlığına çok faydalı bir ürün'' dedi.

Bölgede DOKAP ile Rize Üniversitesi işbirliğinde kivi için proje geliştirildiğini kaydeden Paliç, ''Kivi için soğuk hava deposu yapılması, kivinin suyu, reçeli gibi ürünlerinin yapılması için çalışmalar yapılıyor. Ziraat Odası olarak projeyi destekliyoruz. Çünkü bölgede en az 2 bin tonluk bir soğuk hava deposu olması lazım. Farklı ürünler yapacak tesisler olması gerekiyor. Bu tür projeler, kivinin katma değerini oldukça artıracaktır'' diye konuştu.

Paliç, bölgede 50 bin ton kivi üretilebilecek kapasite olduğunu vurgulayarak, ''Kivi üretiminde dünya birincisi İtalya, 500 bin ton üretiyor. Biz de ülkemizde 100 bin ton kivi üretebiliriz. İklim nedeniyle ülkemizde üretilen kivinin kalitesi çok yüksek. Ülkemizde üretilen kivi, zaten tüketimi karşılayamıyor. Bu nedenle üretimin artması sorun olmaz'' dedi.

Kivide kış ve yaz budaması şeklinde iki kez budama yapıldığına dikkati çeken Paliç, budamanın verim için büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.