Köymen'den Üreticiye ve Çaykur Çalışanına Müjde !

Köymen'den Üreticiye ve Çaykur Çalışanına Müjde !
CHP Rize Milletvekili Adayı Prof. Dr. Kemal Köymen, 1,5 milyondan fazla insanın geçim kaynağı olan çay ile ilgili üreticiyi ve çalışanı sevindirecek çay politikasını açıkladı.
Köymen, Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklarından biri olan çay ile ilgili aylardır üzerinde çalıştıkları çok geniş kapsamlı bir çay politikası olduğunu ifade etti.
 
ÇAYKUR ÖZELLEŞMEYECEK, ÇAYDA KOTA KALDIRILACAK
 
Çay politikası ile ilgili kısa bilgiler veren Köymen, "Hazırlamış olduğumuz çay politikasının üreticimize rahat bir nefes aldıracağına inanıyorum. CHP iktidarında Çaykur kesinlikke özelleşmeyecek. Şu anda sadece Hemşin bölgesinde yapılan organik tarımı daha çok teşvik edeceğiz. Ruhsatsız çay bahçelerimiz var ve bu bahçelere sahip üreticilerimiz çayını satmakta sıkıntı yaşıyor. Hepsine ruhsat vereceğiz. Ayrıca yeni çay tarım alanları açılmasını da teşvik edeceğiz. Üreticimizi en fazla mağdur eden bir konu olan kota sorununu kaldıracağız. Üretici tüm çayını Çaykur'a satabilecek. Üretici özel sektöre mahkum olmayacak. Özel sektör de çayını Çaykur'dan satın alacak. Karşılığını kuru çay ya da para olarak Çaykur'a ödeyecek. Üretici verdiği çayın bedelini zamanında alacak." dedi.
koymen-001.jpg
 
KAÇAK ÇAYA MÜSAADE EDİLMEYECEK
 
Çayda bölgenin mağduriyet yaşamasının en büyük sebeplerinden birinin ülkeye kaçak yollarla giren muhtelif markalardaki çaylar olduğuna dikkat çeken Köymen, " Bizim iktidarımızda çay kaçakçılığı diye birşey olmayacak.  Yılda 50-60 bin ton civarında bir kaçak çay ülkemize girmekte. Türk çayını bir dünya markası haline getirebilmemiz adına kaçakçılığa geçit vermememiz gerekiyor. Çaykur'un günlük yaş çay işleme kapasitesi günlük 7-8 bin ton civarında. Biz mevcut çay fabrikalarındaki kapasiteyi yüzde 25 artırdığımızda günlük kapasite 10-12 bin civarında olacak.  Çaykur'a yapılacak olan 100 milyonluk bir yatırım ile bu kapasite sorununa kökten çözüm getireceğiz   Kapasitemizi artırdığımızda 600-650 bin ton yıllık çay alım rakamımızı 1 milyon ton seviyesine çıkarabileceğiz. Kapasitenin artırılmasıyla üreticiden yaş çay yaprağı daha taze bir şekilde alınarak çayda kalite yükseltilecek. Türk çayının dünya markası olabilmesi adına kaliteye çok önem veriyoruz." diye konuştu.
 
ÇAYKUR ÇALIŞANI RAHAT BİR NEFES ALACAK
 
Çaykur'da mevsimlik çalışan işçilere de sevindirici haberler veren Köymen, şöyle dedi: "Mevsimlik işçilerimiz 4 ay yani 120 gün çalışabiliyorlar. Bu işçilerimizin en fazla şikayet ettiği konulardan biri geç emeklilik konusu. 4 aylık bir çalışma dilimiyle 40-45 yıl arasında emekli olabiliyorlar. Biz bu işçilerimiz için 4 ay çalıştıktan sonra 2 ay daha sigorta primi ödeyeceğiz.  Böylece 6 ay sigorta primleri yatmış olacak ve emeklilik süreleri 26-27 yıla düşecek. Ayrıca 180 gün sigorta primleri ödenmesine rağmen 12 ay boyunca tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecekler. Çalışan rahat bir nefes alacak. Üreticimize ve çalışanlarımıza çay politikasıyla alakalı saydığım tüm projelerin sözünü veriyorum."