Lisede geçişler serbest!

Lisede geçişler serbest!
Ortaöğretim sil baştan. MEB, Genel, Anadolu ve Fen Liselerinde alan uygulamasını kaldırdı.

Öğrenciler üniversite hedefine göre matematik, fen, Türkçe, sosyal ve dil alanlarında seçmeli ders alabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), genel liseler ile fen ve Anadolu liselerinde uygulanan, fen bilimleri, sosyal bilimler, türkçe-matematik ve yabancı dil alanlarını kaldırdı. Mevcut sistemde sadece bir kez alan değiştirme hakkı olan öğrenciler, yeni sistemle herhangi bir alan seçimi yapmadan istedikleri alanın derslerine yönelip o dersleri daha yoğun alabilecekler.

TERCiH ÖĞRENCiYE AiT

Lise sürecinin 10 ve 11. sınıflarında, üniversitede mühendislik okumayı hedefleyen bir öğrenci, ortak derslerin yanı sıra matematik ve geometri derslerini belirlenen üst limitlere göre seçebilecek. Aynı öğrenci 12. sınıfta mühendislik okumatan vazgeçip, hukuk fakültesine gitme kararı verirse, matematik ve geometriden vazgeçip üst limitten Türkçe dersi alabilecek.

ZORUNLU DERS AZALIYOR

MEB'in dün açıklanan yeni düzenlemesiyle haftalık zorunlu ders saati sayıları da değiştirildi. 2010-20111 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak değişiklikler özetle şöyle:

- Haftalık zorunlu ders saati sayısı 1, 2. ve 3. sınıflarda 25'e, 4. ve 5. sınıflarda 26'ya indirildi. Öğretmenlerin 30 ders saatini doldurması gerektiğinden aradaki farklar 'Serbest etkinlikler'le kapatılacak.

- Serbest etkinlikler arasında folklor, müsamere, konser, müzik, monolog, diyalog, grup tartışması, güzel konuşma ve yazma, kitap okuma, sergi düzenleme, gözlem, bilmece- bulmaca, atışma- sayışma, şarkı ve türkü söyleme ve bitki ile hayvan yetiştirme de var.

- 6, 7 ve 8. sınıfda seçmeli ders saati sayısıyla birlikte haftalık ders saati sayısı 30 olacak.

DEMOKRASi DERSi GELiYOR

- Ders saati sayısı 1-3. sınıf Türkçe dersinde 12'den 11'e, 1-3. sınıf hayat bilgisi dersinde 5'ten 4'e, 4-5. sınıf fen ve teknoloji dersinde 4'den 3'e, 8. sınıf inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinde 3'den 2'ye indirildi.

- Vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersi 2010-2011 öğretim yılında 8. sınıfta seçmeli, 2011-2012 öğretim yılından itibaren zorunlu olacak.

Okullar aynı zamanda sosyal hayat alanı

MEB Bakanı Nimet Çubukçu, 'Okulları çocukların daha mutlu olduğu mekanlara dönüştürmeye çalışıyorum. Çocukların yaşlarına göre düzenleme yaptık. Çocuklarımız yetenekleri ve becerileri doğrultusunda etkinliklere katılabilecek, oyun oynayabilecek' dedi. Yeni düzenlemelerin, çocukların okulları daha çok bağlanmalarına ve sevmelerine fayda sağlayacağını belirten Çubukçu, ekledi: 'Okullar, eğitim kurumu olmasının dışında aynı zamanda sosyal hayat alanıdır. Öğrencilerin yaş gruplarından hareketle haftalık ders saati sayıları yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak şekilde düzenlendi.'

Hedefine göre dersini seçecek

- Genel ve Anadolu liselerindeki fen ve sosyal bilimler, Türkçe-matematik ve yabancı dil alanları kaldırıldı. Dersler ortak ve seçmeli olarak ikiye ayrıldı.

- Öğrenciler, 9. sınıftan 10. sınıfa geçerken alanlara yönlendiriliyordu ancak memnun olmayanlar bir defaya mahsus alan değiştirebiliyordu. Yeni düzenlemede alanlar olmadığı için öğrenciler ortak ve seçmeli derslerle kendilerine özel ders sistemi oluşturacak.

- Örneğin, genel lisenin ortak ders saati sayısı 10. sınıfta 16, 11. sınıfta 15, 12. sınıfta 12 olacak. Ortak derslerin yanı sıra öğrenci üniversite hedefine göre seçmeli ders alacak. Seçmeli dersler arasında dil ve anlatım, yabancı dil, mantık, sosyoloji, coğrafya, fizik, kimya, geometri gibi dersler olacak. Öğrenci, hukuk okuyacaksa ortak dersin yanı sıra limitlere göre geometri, matematik ve coğrafya seçecek.

ALAN DERSLERi 'ORTAK' OLDU

- Anadolu teknik liselerinde ortak dersler 10. sınıfta 15, 11. sınıfta 14, 12. sınıfta 9 saat olacak. Bu öğrenciler, fen lisesi öğrencileri gibi fen ve matematik derslerini ağırlıklı seçip üniversitede mühendislik programlarını hedefleyebilecek.

- Fen liselerinde alan dersleri, ortak dersler bölümüne alındı.

- Anadolu imam hatip liselerinde (iHL) ortak ders saati sayıları 10. sınıfta 14, 11. sınıfta 13, 12. sınıfta 10 saat olacak. iHL öğrencisi hukuk için ne kadar matematik dersine ihtiyaç duyuyorsa limitlere bu dersi seçebilecek.